Nedeľa 08. 09. 2024 04:01:18 | Meniny má Miriama

V Púchove po 34 rokoch opäť otvoria mestské jasle

PÚCHOV/ Koncom mája prebehlo na ZŠ s MŠ Slovanská slávnostné otvorenie mestských Jasiel Margitka. Od nasledujúceho školského roka prijmú 20 detí.

Natália Štepanovičová|5. jún 2024|09:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: pexels.com

Súvisiaci článok
Prvé obecné detské jasle na Orave otvorili v Rabči
Čítajte viac >

Jasle budú personálne zabezpečené štyrmi odbornými zamestnancami – opatrovateľmi, vedúcou zariadenia, kuchárkou a upratovačkou.

Dve triedy, ktoré budú deťom k dispozícii, sú prepojené s mliečnou kuchyňou a miestnosťou pre personál. Okrem toho majú triedy bezbariérové vstupy.

Mesto získalo financie na vybudovane jaslí vo výške viac ako troch miliónov eur z Integrovaného regionálneho operačného programu predložením žiadosti o nenávratný finančný príspevok z projektu ministerstva investícii a regionálneho rozvoja.

Primátorka Katarína Heneková priblížila, že mesto pre deti zabezpečilo komplexné sociálne služby a starostlivosť.

"V novovzniknutom zariadení starostlivosti o deti do troch rokov, zabezpečilo mesto komplexné sociálne služby a starostlivosť v rámci priestorového usporiadania, príslušné vybavenie, odborné personálne obsadenie, stravovací režim a vytvorilo tak plnohodnotné podmienky pre zabezpečenie prevádzky v zmysle príslušnej legislatívy,“ informovala primátorka.

Jasle budú deťom slúžiť od budúceho školského roka

Deti môžu Jasle Margitka navštevovať počas pracovných dní, a to v čase od 07:00 hod. do 15:30 hod. Prevádzku otvoria od 2. septembra.

jasle 1.jpg Zdroj: Slavomír Flimmel

Hovorkyňa Púchova Laura Krošláková okomentovala, že do jaslí budú deti prijímať priebežne.

"Deti umiestnime podľa dostupných kapacít a do úplného obsadenia oboch tried. Rodičia môžu žiadosti o prijatie dieťaťa podávať na mestský úrad priebežne, pričom žiadosti s dňom nástupu od 2. septembra budú vyhodnotené v priebehu mesiaca júl," povedala Krošláková.

Mesto pripravuje Deň otvorených dverí

V termíne 13. júna organizuje Mesto Púchov Deň otvorených dverí pre rodičov a deti, počas ktorého si budú môcť pozrieť priestory a vybavenie jaslí a tak isto sa informovať o ďalších možnostiach. Mesačný poplatok za celodenný pobyt dieťaťa v jasliach predstavuje čiastku 350 eur. Samostatne sa platí strava, ktorej mesačná suma sa odvíja podľa dennej dochádzky dieťaťa v hodnote 2,70 eur na deň. Zahŕňa raňajky, desiatu, obed a olovrant.

jasle 3.jpg

Zdroj: Slavomír Flimmel

Mamička Mária, ktorá má dvojročného syna otvorenie jaslí víta, no svoje dieťa do nich umiestniť zatiaľ neplánuje.

"Momentálne o tom neuvažujem, nakoľko sa ešte nechystám vrátiť do práce. V budúcnosti túto možnosť nevylučujem a ak si to situácia bude vyžadovať, budem o tom intenzívne premýšľať," dodala mladá žena.

Súčasťou projektu bolo nielen vybudovanie jaslí s vybavením a zariadením vrátane detského ihriska, ale aj zateplenie strechy a celého objektu, ktorého horné poschodie využíva základná škola na výučbu detí na prvom stupni.


Súvisiaci článok
Vedľa materskej školy na Medvedzí v Tvrdošíne stavajú nové detské jasle
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť