Pondelok 16. 09. 2024 20:55:45 | Meniny má Ľudmila

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Hrad Stará Ľubovňa navštívil rekordný počet návštevníkov

STARÁ ĽUBOVŇA/ Hlavnú letnú turistickú sezónu hodnotí Ľubovnianske múzeum veľmi pozitívne. Riaditeľ Dalibor Mikulík pre TASR uviedol, že v auguste zaznamenali na hrade a v skanzene v Starej Ľubovni desaťpercentný nárast počtu návštevníkov. Od začiatku roka bola návštevnosť porovnateľná s minulým rokom, a to aj napriek tomu, že na prelome júna a júla bol hrad aj skanzen zatvorený pre nakrúcanie vianočnej rozprávky.

TASR|6. september 2024|14:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Tibor Gabor

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Výhľady na Spiš, aj do minulosti. Spoznajte s nami Ľubovniansky hrad a zistite, na aké udalosti sa môžete tešiť!
Čítajte viac >

Mikulík potvrdil, že od začiatku roka do konca augusta si cestu na hrad alebo skanzen našlo približne 175.000 návštevníkov, najviac ich prišlo práve v auguste. "Štandardne dominujú slovenské rodiny, ktoré vyhľadávajú napríklad aj hradné rozprávky, koncerty, alebo hradné slávnosti. Nasledujú Poliaci a návštevníci z Českej republiky. Predpokladáme, že čísla ešte porastú, keďže hrad aj skanzen sú naďalej otvorené," uviedol Mikulík.

Pozitívne čísla najmä v auguste pripisuje priaznivému počasiu, dobrému marketingu, novým expozíciám a zaujala podľa neho aj výstava kráľovskej edície Andyho Warhola - Kráľovnej Ntombi. "Tá je na hrade ešte do nedele 8. septembra," dodal riaditeľ s tým, že návštevnosť vďaka dobrej logistike neovplyvnila ani prebiehajúca rekonštrukcia severovýchodnej hradby a tretieho nádvoria hradu.

Sezóna však v Starej Ľubovni ešte zďaleka nekončí, v piatok tam začína trojdňový festival "Vertikála východného vetra". "Je to v súvislosti Európskym dňom židovskej kultúry a dedičstva. V piatok začína výstava, pripravená je talkshow, prídu aj hostia z Izraela. Organizujeme to spolu s občianskym združením Vertikála východného vetra a mestom Stará Ľubovňa. Podujatie vyvrcholí v nedeľu 'trackom' do lokality, kde boli zachránení Židia. Bude sa tam konať divadelné predstavenie v podaní študentov Cirkevného gymnázia sv. Mikuláša zo Starej Ľubovne, ktoré znázorní príbeh záchrancov aj zachránených," upozornil Mikulík.

Nasledujúci týždeň pripravujú podujatie Múzeum školám, počas ktorého budú môcť miestni študenti nahliadnuť do práce múzejníkov. V novembri chystajú na hrade aj veľkú medzinárodnú konferenciu Hrady a zámky - pohľad zvnútra, kde bude hlavnou témou správa pamiatok. V Starej Ľubovni privítajú kolegov z Českej republiky, Poľska, Maďarska a Francúzska.


Súvisiaci článok
V Trenčíne v sobotu účastníkom prechádzky odkryjú históriu cintorína pod Juhom
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť