Pondelok 16. 09. 2024 20:57:31 | Meniny má Ľudmila

Na Turej Lúke bude rozvoniavať slivkový lekvár aj pálené. Začínajú sa Dni sliviek!

MYJAVA/ V sobotu sa na Turej Lúke uskutoční 15. ročník podujatia Dni sliviek a varenie slivkového lekváru, ktoré je zamerané na prezentáciu tradičného ovocinárstva, prednostne pestovania a spracovania tohto druhu ovocia v myjavskom regióne. Súčasťou podujatia bude aj kultúrny program, praktické ukážky spracovania sliviek, ale aj ochutnávka slivkových špecialít a páleného alkoholu.

Natália Štepanovičová|6. september 2024|13:00:06

Zdroj: Facebook/Kopaničiarske noviny

Súvisiaci článok
Na Turej Lúke budú ďakovať za úrodu, obyvateľov čakajú Dožinky
Čítajte viac >

Cieľom akcie je uchovávať, revitalizovať a propagovať časť kultúrneho dedičstva, ktorá sa zaoberá problematikou tradičného ovocinárstva, jeho vplyvom na stravu v regióne a tiež upriamuje pozornosť na výrobu destilátov v dedinskom prostredí.

Pestovanie, ktoré spája

Podujatie prezentuje najmä problematiku zakladania a starostlivosti o sady, ochranu a pestovanie pôvodných odrôd sliviek. Poukazuje na rôzne spôsoby a formy spracovania sliviek.

"Projekt podporuje súdržnosť a atraktívnosť prihraničného územia. Zároveň upevňuje cezhraničnú spoluprácu regiónov, kde má pestovanie ovocných stromov, obchodovanie, spracovanie ovocia a výroba domácich ovocných destilátov dlhoročnú tradíciu," informovala organizátorka podujatia Eva Čmelová z Centra tradičnej kultúry v Myjave.

Súčasťou akcie bude aj kultúrny program, v ktorom sa predstavia Ľudová hudba Muzička, Prietržskí heligonkrári a deti z FS Kopaničiarik. Sprievodný program bude pokračovať v priestoroch Gazdovského dvora a v jeho okolí. Návštevníci uvidia praktické ukážky spracovania sliviek a tradičného varenia slivkového lekváru, ktoré budú predvádzať členovia FSk Kýčer z Turej Lúky.

Slivky na rôzne spôsoby

Na svoje si prídu aj milovníci slivkových špecialít, ktoré budú môcť ochutnať. V detských dielňach si najmenší vyskúšajú varenie slivkových gulí a lekvárových periek.

"Aj tento rok bude pripravená ovocná tržnica, kde si nielen obyvatelia Myjavy, ale aj ostatní návštevníci, môžu kúpiť sušené ovocie, slivky, džemy, sirupy, šťavy, lekvár a ďalšie produkty z ovocia. Koštovku páleného a riadenú degustáciu pripravia členovia občianskeho združenia Matejovec," priblížila program organizátorka.

Následne od 9. až do 13. septembra je pre deti z materských a základných škôl v Gazdovskom dvore Turá Lúka pripravené sprievodné podujatie Varenie slivkového lekváru tradičným spôsobom, ktoré je spojené s rozprávaním o ovocinárskych tradíciách na kopaniciach, školou tanca, spevu spolu s občerstvením.


Súvisiaci článok
Myjava bude opäť medzinárodná. Začínajú sa folklórne slávnosti
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť