Pondelok 16. 09. 2024 20:13:06 | Meniny má Ľudmila

Pred trinástimi rokmi zasiahla Slovensko smutná správa: V lietadle v Jaroslavli zahynul Pavol Demitra

JAROSLAVĽ/ Je to už trinásť rokov, odkedy sa pri štarte na letisku v ruskej Jaroslavli zrútilo lietadlo s hokejistami klubu Lokomotiv na palube. Bol medzi nimi aj fenomenálny slovenský krídeľník Pavol Demitra. O život prišiel 7. septembra 2011.

Michal Filek|7. september 2024|15:31:05

Zdroj: TASR

Súvisiaci článok
Karol Polák sa narodil pred 90 rokmi
Čítajte viac >

Pavol Demitra bol jeden z najlepších slovenských hokejistov v histórii. V NHL pôsobil v kluboch Ottawa Senators, St. Louise Bues, Los Angeles Kings, Minnesota Wild a Vancouver Canucks.

Celkovo v profilige odohral 847 zápasov, strelil v nich 304 gólov, zaznamenal 464 asistencí a pripísal si tak 768 bodov.

Osobnosť Pavla Demitru výborne vystihuje táto príhoda. Citujeme ju z wikipedie.

„V poslednom zápase ročníka 1998/99 v drese St. Louis Blues, proti Los Angeles Kings, niekoľko sekúnd pred koncom (pri súperovej hre bez brankára) smeroval po pravom krídle so Scottom Youngom k prázdnej bránke. Gól by mu zabezpečil 90. bod a tým prémiu 500 000 dolárov. Nevystrelil však, ale prihral Youngovi, ktorému by jeho gól priniesol 300 000 dolárov. Youngova strela bola zblokovaná súperovým obrancom Jaroslavom Modrým. Na otázku novinárov, prečo prihrával, odpovedal: Potreboval gól. Young bol tak prekvapený, že ten gól nedal, pretože to nečakal. Aj táto okolnosť prispela k tomu, že Demitra bol ocenený individuálnou trofejou pre najslušnejšieho hráča Lady Byng Memorial Trophy v roku 2000.“

Po sezóne 2009/10 prestúpil Pavol Demitra do klubu Lokomotiv Jaroslavľ v KHL. V jej drese stihol odohrať 54 zápasov a streliť 18 gólov. V drese slovenskej hokejovej reprezentácie, ktorú istý čas viedol aj ako kapitán, získal bronz v roku 2003. Na ZOH v roku 2021 vo Vancouveri skončilo Slovensko na 4. mieste a Demitra sa stal s 10 bodmi najproduktívnejším hráčom turnaja. Vybrali ho aj do all-star tímu.

Pavol Demitra zomrel 7. septembra 2011 pri havárii lietadla Jak-42, pri ktorej zahynul celý hokejový tím Lokomotiv Jaroslavľ. Lietadlo po chybe posádky pri štarte narazilo do stožiaru antény a krátko na to havarovalo. Časť lietadla spadla do rieky Volga.


Súvisiaci článok
Pred šestnástimi rokmi nás opustil Michal Dočolomanský, legendárny Jánošík divadelných dosiek
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť