Pondelok 16. 09. 2024 20:52:19 | Meniny má Ľudmila

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA. Veľký deň pre hrad Hričov: pošta vydáva známku s jeho podobizňou

HRIČOVSKÉ PODHRADIE/ Inaugurácia novej poštovej známky s motívom hradu Hričov sa uskutoční už tento piatok v dedinke Hričovské Podhradie pri Žiline. Podľa riaditeľa združenia na záchranu hradu ide o dôležitú historickú udalosť.

Michala Stanikova|4. september 2024|15:00:06

Zdroj: Koláž Žilina SP21/archív Združenia priateľov Hričovského hradu a profis.sk

Súvisiaci článok
Traktoristka Štefániková: Ľudia po mne denne zízajú, keď ma uvidia za volantom niekoľkotonového traktora
Čítajte viac >

Hrad Hričov bude čoskoro cestovať po celej krajine, ak nie po svete. A to prostredníctvom novej poštovej známky, ktorá bude už o niekoľko dní dostupná na slovenských poštách. Inaugurácia, tzv. slávnostné uvedenie známky do života, sa uskutoční už tento piatok v Hričovskom Podhradí.

„Pôjde samozrejme o verejnú akciu, ktorá sa bude konať v piatok 6. septembra na miestnom obecnom úrade o 15.30 hod. Počas tejto slávnostnej akcie budú príhovory, samotný krst známky sutinou z hradu, predaj známky a nebudú chýbať ani príležitostné pečiatky. O program sa postará amatérske divadelno-hravé zoskupenia RAZCA, ktoré pôsobí pri Považskom múzeu v Žiline. Hranou formou predstaví povesť o hrade Hričov. O hudobné obohatenie sa postará dcéra našej členky Katarína Tóthová, ktorá bude hrať na harfe,“ pozýva na slávnostný ceremoniál riaditeľ Združenia priateľov Hričovského hradu Jozef Mihálik.

Nápad zvečniť hrad na poštovej známke vzišiel práve z rádov samotného združenia. „Myšlienka sa zrodila v roku 2022 a prišla s ňou naša členka Renáta Tóthová. Napísala žiadosť s textom o hrade a našej činnosti a poslala ju komisii na schválenie. Pôvodne sme si mysleli, že nie je veľká šanca sa úspech, no chceli sme to aspoň vyskúšať. V roku 2023 nám napísal pán Martin Činovský, že Slovenská pošta zaradila známku „Hrad Hričov“ k emisii „Krásy vlasti“ a on bol oslovený vyhotoviť výtvarný návrh celej emisie a jej realizáciu v rytine. Ide o známku, medzihračie, obálku prvého dňa vydania, pečiatku, pamätný list, carte maxima. Každá z týchto vecí bude mať osobitý dizajn. Pán Činovský ma oslovil s prosbou osobne navštíviť hrad. Poslal som mu množstvo obrázkov a fotiek hradu a on pre nás vytvoril krásne návrhy,“ opisuje zrod novej známky Jozef Mihálik.

Nová poštová známka bude vydaná v náklade 120-tisíc kusov. Zdroj: profis.sk

Pre združenie, ktoré hrad zachraňuje od roku 2010, je to obrovská česť a v neposlednom rade významný medzník v propagácii samotného hradu. „Hrad Hričov bude po prvýkrát vydaný na poštovej známke a ide pre nás o dôležitú historickú udalosť,“ poznamenal.

Na známke bude zachytený zadný palác z leteckého pohľadu. Podľa riaditeľa združenie je práve toto typický pohľad na hrad z obce Hričovské Podhradie. Autorom fotografie, ktorá bola predlohou pre návrh z ateliéru akademického maliara Martina Činovského, je Rudo Mlích, známy lokálny fotograf a taktiež riaditeľ združenia na záchranu neďalekého Starého hradu.

„Poštová známka bude v nominálnej hodnote 1,50 eur a vydaná bude v náklade 120-tisíc kusov,“ dodal Jozef Mihálik.

Inaugurácia známky sa bude konať už tento piatok. Ceremoniál je určený širokej verejnosti. Zdroj: FB/Hrad Hričov

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Na Hričove nerátajú po zime žiadne škody, záchranu však môžu ohroziť meškajúce dotácie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť