Pondelok 16. 09. 2024 20:21:58 | Meniny má Ľudmila

Traktoristka Štefániková: Ľudia po mne denne zízajú, keď ma uvidia za volantom niekoľkotonového traktora

MORAVSKÉ LIESKOVÉ/ Adriána Štefániková vyštudovala ako jediné dievča v histórii SOŠ v Novom Meste nad Váhom odbor agromechanizátor, opravár. V rodnej obci organizuje súťaž traktorov, má na ne vodičák a v budúcnosti by chcela podnikať v oblasti rastlinnej a živočíšnej výroby.

Natália Štepanovičová|3. september 2024|12:00:06

Zdroj: Maroš Buchel

Súvisiaci článok
Na Turej Lúke budú ďakovať za úrodu, obyvateľov čakajú Dožinky
Čítajte viac >

Čo Vás fascinuje na traktoroch a kombajnoch?

  • Fascinuje ma na traktoroch to, že je s nimi možné robiť prakticky čokoľvek nakoľko za traktor sa dajú zapnúť rôzne druhy náradia.

Ako ste sa dostali k záľube v poľnohospodárskej technike? Bol to Váš koníček už od detstva?

  • Už od detstva som sa zaujímala o stroje a pomáhala som otcovi pri drobnejších opravách na traktoroch, ktoré máme doma. Po základnej škole som si preto vybrala odbor agromechanizátor, opravár na SOŠ v Novom Meste nad Váhom.

Máte skúsenosti s opravou alebo údržbou týchto strojov? Ak áno, aké opravy Vás najviac bavia?

  • Samozrejme, mám skúsenosť s dennou údržbou traktora, ktorú by mal traktorista vykonať vždy pred tým, ako s ním ide niečo robiť. Pokiaľ ide o opravu ako-takú s tou veľmi skúsenosti nemám, pretože zväčša tieto novšie stroje opravujú v servise.

Čo je podľa Vás kľúčové pri údržbe a opravách poľnohospodárskych strojov?

  • Rozmýšľať a zachovať chladnú hlavu. Zhodnotiť pri oprave čo sa oplatí a čo nie, nakoľko niekedy je adekvátnejšie kúpiť nový diel ako opravovať ten starý.

trak
1.jpg Zdroj: Archív Adriány Štefánikovej

Aké najväčšie výzvy ste zažili pri práci s traktormi a kombajnmi? Ako ste ich zvládli?

  • Výzva v poľnohospodárstve je každý deň. Napríklad je dôležité vedieť čo a ako funguje, čo potrebujem nastaviť, čo je správne. Ďalšou výzvou je dávať si pozor v rámci premávky a dbať nielen na seba, ale aj na ostatných, keďže poľnohospodárske stroje sú atypické a veľa šoférov nepremýšľa. Ja ako žena sa denne stretávam s tým že ľudia po mne doslova zízajú, keď ma uvidia za volantom niekoľkotonového traktora.

Aký bol Váš najzaujímavejší alebo najpamätnejší zážitok, ktorý ste s týmito strojmi zažili?

  • Najviac mi asi utkvelo v pamäti moje prvé mulčovanie (vytváranie ochrannej vrstvy, ktorá chráni zeminu na miestach, kde momentálne nič nerastie, pozn. red.), keď sa mi znenazdajky z veľkej buriny priplietol do mulčovača aj opustený bicykel. Našťastie to nebolo také tragické, ako to vyzeralo.

Úspešne ste ukončili štúdium v odbore agromechanizátor, opravár. Bola to láska k strojom, ktorá rozhodla, že ste chceli svoje vedomosti rozvíjať ďalej na SOŠ? Čo Vás na tejto oblasti najviac zaujalo?

  • Vždy som obdivovala ľudí pracujúcich v poľnohospodárstve, nakoľko vďaka poľnohospodárom máme zabezpečené množstvo potravín. Zaujímala ma ale aj technika ako taká a to, ako to všetko funguje aj po technickej stránke. Práve preto som sa rozhodla pre tento odbor.

Aké zručnosti a vedomosti ste si počas štúdia najviac osvojili a ako ich teraz využívate v praxi?

  • Štúdium mi prinieslo mnohé benefity ale najviac som vďačná za možnosť absolvovania vodičského oprávnenia na auto a traktor. Vodičské oprávnenie využívam denne.

stefanikova volant.jpg Zdroj: Archív Adriány Štefánikovej

Dočítala som sa, že ste jedinou absolventkou v rámci celej školy. Ako Vás vnímali spolužiaci? Nedali Vám nepríjemne pocítiť, že ste jediné dievča na škole a aj v ročníku?

  • Ako trieda sme boli veľmi dobrý kolektív.

Máte záujem sa ďalej vzdelávať alebo rozvíjať svoje zručnosti v tejto oblasti? Ak áno, ako?

  • Samozrejme rada by som rozvíjala svoje zručnosti. Chcela by som sa naučiť obsluhovať ešte mnohé poľnohospodárske stroje.

Organizujete súťaž traktorov v Moravskom Lieskovom. Kedy ste ju začali organizovať a prečo? Čo je jej hlavným cieľom?

  • Nápad na prvú Traktorparádu prišiel po covidovom období v roku 2021. Po dlhej dobe bez akýchkoľvek podujatí, sme sa spoločne s rodinou rozhodli k organizácii 1. ročníka Moravskolieskovskej Traktorparády. Keďže sme všetci na “rovnakej vlne“ a téma traktorov je nám veľmi blízka, motív akcie bola jasný.

Cieľom podujatia je najmä stráviť príjemný pohodový deň, ale zároveň zažiť adrenalín pri súťažiach zručnosti meraných časomierou. Súčasťou Traktorparády je rôzny sprievodný program pre deti aj dospelých, veľa predajných stánkov a tombola.

Momentálne ste stále relatívne čerstvou absolventkou. Kde pracujete?

  • Momentálne pracujem v strojárskej firme v obci Bzince pod Javorinou a poľnohospodárstvu sa venujem iba popri práci.

stef navysku.jpg Zdroj: Archív Adriány Štefánikovej

Dá sa povedať, že práca s poľnohospodárskymi strojmi je pre Vás splneným snom?

  • Samozrejme, preto som si aj dané štúdium vybrala. Vždy bolo mojím snom šoférovať veľké traktory, čo som si mala možnosť vyskúšať na brigáde počas letnej poľnohospodárskej sezóny.

Ako by ste opísali svoj kariérny cieľ alebo víziu v tomto odvetví?

  • V budúcnosti by som rada mala svoj vlastný podnik, v ktorom by sme sa venovali živočíšnej výrobe, ale aj rastlinnej. Rada by som začala podnikať v tomto odvetví.

Ako trávite svoj voľný čas, keď práve nepracujete s traktormi a kombajnmi?

  • Vo voľnom čase idem rada do prírody, pretože v nej sa cítim dobre. Mám psíka, o ktorého sa starám a chodím s ním na prechádzky. Okrem toho navštevujem rôzne výstavy a podujatia v okolí.

1000004870.jpg Zdroj: Archív Adriány Štefánikovej

Adriána Štefániková

Ako jediná študentka v histórii SOŠ v Novom Meste nad Váhom vyštudovala odbor agromechanizátor, opravár. Vo svojej rodnej obci organizuje súťaž traktorov - Traktorparádu a popri práci v strojárskej firme sa naďalej venuje poľnohospodárstvu.


Súvisiaci článok
Považskotepličanka oživuje príbehy z potopeného luxusu. Vlastní najväčšiu zbierku predmetov z Titanicu v strednej Európe
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť