Nedeľa 05. 05. 2024 21:18:30 | Meniny má Lesia, Lesana

Koordinátorka práce s mládežou Alena Strýčková: Dobrovoľníctvo je niečo, čo nás napĺňa

PÚCHOV/ O dobrovoľníctve, ako aj o nominácii na ocenenie Srdce na dlani, sme sa rozprávali s koordinátorkou práce s mládežou v Púchove Alenou Strýčkovou.

Natália Štepanovičová|22. apríl 2024|11:00:06

Zdroj: Natália Štepanovičová

Súvisiaci článok
Mládežnícky parlament mesta Zvolen oslávi rok svojej činnosti. Kam viedli jeho prvé kroky?
Čítajte viac >

Ako a kedy vznikla myšlienka Mládežníckeho parlamentu v Púchove?

  • Ešte predtým, ako vznikol mládežnícky parlament, som chcela založiť žiacky mestský parlament. Bolo to v čase, keď som nastúpila do funkcie riaditeľky CVČ. Žiaľ, nepodarilo sa mi to zrealizovať tak, ako by som chcela vzhľadom na to, že okrem toho som mala rozbehnuté aj iné projekty a krúžky. Mládežnícky parlament v tej podobe, ako funguje, sme založili v roku 2019 a odvtedy sme prešli rôznymi premenami až do podoby, ktorú má dnes.

Čím sa zaoberá mládežnícky parlament?

  • V Mládežníckom parlamente sme otvorení rôznym aktivitám a nápadom, s ktorými prichádzajú mladí ľudia. Angažujú sa v oblastiach, ktoré zahŕňajú dobrovoľníctvo, ekológiu, vzdelávanie, ale tak isto aj participáciu na občianskom živote.

Aké témy najviac zaujímajú mladých ľudí? Je to z každého rožku?

  • Je to taký mix. Z členov, ktorí sú aktívni sa každý zaujíma o niečo iné. Máme veľkú základňu, ktorá sa za ten čas odkedy fungujeme nabalila. Každý člen sa zúčastní aktivity, ktorá ho najviac zaujala, prípadne ku ktorej má nejakým spôsobom blízko.

Máte rozdelené funkcie?

  • Áno, snažíme sa, aby to bolo formou odovzdávania pomyselnej štafety. Prví členovia, ktorí u nás začínali, majú teraz 19-21 rokov a posúvajú nadobudnuté zručnosti a znalosti mladším členom.

Ako často sa stretávate?

  • Plánovacie stretnutia, na ktorých si naplánujeme konkrétny mesiac s aktivitami a vzdelávaním, sa snažíme realizovať raz mesačne. Na ostatných aktivitách sa priebežne stretávame. Vždy je to dobrovoľné. Kto chce a koho téma alebo aktivita zaujala, príde.

Koľko máte aktuálne členov a v akej vekovej kategórii sa nachádzajú?

  • Zapísaných prihlášok máme 53. Aktívnych členov máme približne 20. Sú to mladí ľudia vo veku od 13 do 22 rokov.

Fungujú v Trenčianskom kraji mládežnícke parlamenty aj v iných mestách?

  • V minulom roku sme sa zapojili do projektu Regionálneho centra mládeže v Trenčíne Sila mladých. Spolu s parlamentom v Prievidzi nás oslovili, aby sme školili nových lektorov a lektorky v iných mestách, ktoré v súčasnosti ešte nemajú založený Mládežnícky parlament, ale prejavili záujem a chcú sa realizovať vo svojom meste. Máme za sebou školenia v Novom Meste nad Váhom, Myjave, Handlovej, Považskej Bystrici. V blízkej budúcnosti plánujeme školenia v Bánovciach nad Bebravou a v Starej Turej.

Za prácu v dobrovoľníckej oblasti ste ako CVČ boli nominovaní na ocenenie Srdce na dlani. Ako ste vnímali správu o nominácii?

  • Samozrejme nás táto správa veľmi potešila. Myslím si, že dobrovoľníctvo človek nerobí pre to, aby získal ocenenie. Zároveň je to pre nás pocta a zadosťučinenie za všetko, čo sme urobili. Dobrovoľníctvo je niečo, čo nás napĺňa a chceme pomôcť svojmu okoliu a nečakáme za to odmenu. Mimoriadne ocenenie sme získali v rámci Trenčianskeho kraja v kategórii Organizácia, ktorá podporuje dobrovoľníctvo. Boli sme nominovaní na národnú úroveň a získali sme Ďakovný list. Poďakovanie patrí všetkým dobrovoľníkom, ktorí v minulom roku zorganizovali veľké množstvo aktivít - či už to bola pomoc seniorom, rodinám a deťom alebo aktivity, ktoré sa týkali ekológie. Okrem vlastných aktivít, sa členovia zúčastňovali aj tých, ktoré zorganizovalo mesto.

Zúčastnili ste sa aj slávnostného prijatia u prezidentky Zuzany Čaputovej, aký ste z toho mali pocit?

  • U pani prezidentky nás bolo asi 30, pretože každú organizáciu zastupovala jedna osoba. Vnímala som to veľmi dôstojne, pretože pani prezidentka nás prijala u seba v Prezidentskom paláci. Bola veľmi príjemná, otvorená diskusii o našich vlastných príbehoch, ktoré sa týkali dobrovoľníctva. Táto oblasť jej bola veľmi blízka. Stretnutie s ňou bol zážitok. Ďakovný list nám bol odovzdaný v Primaciálnom paláci v Bratislave na slávnostnom galavečeri, ktorý zorganizovalo Národné dobrovoľnícke centrum.

Čo pre Vás osobne znamená práca koordinátorky s mládežou a dobrovoľníctvo?

  • Keď som do tejto oblasti vstupovala, nevedela som, čo všetko obnáša. Predčilo to všetky očakávania, ktoré som mala. Išla som do toho s tým, že tento typ aktivít nám v CVČ chýba. Bola by škoda nevyužiť potenciál mladých, ktorí majú záujem robiť niečo zmysluplné. Zároveň si myslím, že je to výhodné jednak pre mesto, ale aj samosprávu v tom, že majú k dispozícii pohľad mladých ľudí, ktorí im vedia predostrieť svoje vnímanie na veci verejné. Povedať im o tom, čo ich trápi a adresovať im pripomienky, čo by mohli zlepšiť. Z roka na rok máme viac aktivít a nabaľuje sa to. Som veľmi rada, že môžem svoje organizátorské zručnosti posúvať ďalej mladej generácii.

Ako z Vášho pohľadu vnímajú mladí ľudia dobrovoľníctvo?

  • Ako ktorí. Niektorí sa vôbec nezapájajú do dobrovoľníckych aktivít. Tí, ktorí sú aktívni, tak z ich strany vidím veľký záujem o dobrovoľníctvo a pomoc druhým hoci mi je veľmi ťažko hovoriť za nich. Teraz som vám povedala len to, s čím sa mi zverili oni.

Alena Strýčková

Vyštudovala učiteľstvo pre prvý stupeň základnej školy. Pracovala v školstve aj na školskom úrade. Od roku 2013 je riaditeľkou CVČ Včielka v Púchove a zároveň je koordinátorkou pre prácu s mládežou.


Súvisiaci článok
Týždeň dobrovoľníctva - hľadajú sa hrdinovia malých veľkých skutkov. Nezáleží na tom, či máte skúsenosti, cení sa ochota
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť