Piatok 17. 05. 2024 18:00:32 | Meniny má Gizela, Aneta

Nielen medvede. Obec Hviezdoslavov varuje občanov pred šakalom!

HVIEZDOSLAVOV/ Už nielen medveď straší ľudí na Slovensku. Obec Hviezdoslalov na Žitnom ostrove varuje obyvateľov pred šakalom zlatým, ktorého mali v jej katastri opakovane vidieť.

Michal Filek|5. máj 2024|14:23:56

Ilustračné foto. Zdroj: Charles J Sharp – Vlastné dielo, from Sharp Photography, sharpphotography.co.uk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=65608002

Súvisiaci článok
Neskutočné video medvedej rodinky na chodníku pre chodcov v Tatranských Matliaroch
Čítajte viac >

Obyvateľom na sociálnej sieti adresoval obecný úrad dôležitý oznam.

„Včera a dnes (2. a 3. mája, pozn. autora) sme zaznamenali v Podháji zvýšený nepokoj psov. V skorých ranných hodinách bola na Rovnej ulici v oplotenej záhrade videná psovitá šelma, na ktorú nervózne štekal pes zo susednej záhrady.“

Obec opisuje, že šakal na prvý pohľad pripomína líšku, ale je podstatne väčší. Keď sa k nemu snažil priblížiť človek, zmizol do poľa.

Podľa stavby tela a charakteristického sfarbenia ho charakterizovali ako šakala zlatého, ktorého výskyt je na Žitnom ostrove potvrdený.

„Nepokoj psov bol zaznamenaný opakovane, preto vás prosíme o zvýšenú obozretnosť,“ varuje OcÚ Hviezdoslavov.

Wikipedia uvádza, že prvý známy nesporný doklad o jeho ulovení na Slovensku pochádza z roku 1989 z obce Čierne v okrese Trebišov. V roku 2016 sa na celom Slovensku početnosť druhu odhadovala na 155 jedincov.

Šakal zlatý dnes nie je na Slovensku chráneným druhom, jeho lov je povolený od 1. augusta do konca februára.

Tento druh sa zdržuje do párov, hlavne v období rozmnožovania, ale v lokalitách s veľkou ponukou potravy, ako sú napríklad odpadkové skládky blízko ľudských sídel, vytvárajú svorky zložené až z 20 jedincov.


Súvisiaci článok
Na ulici vo Veľkej Lomnici videli vo štvrtok medveďa
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť