Sobota 27. 07. 2024 05:08:43 | Meniny má Božena

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Najrozkošnejšia lúka na Slovensku. Spoznajte Sysľovisko!

NÁRODNÝ PARK MURÁNSKA PLANINA/ Dnes sa vyberieme preskúmať jedno unikátne miesto, ležiace v srdci Muránskej planiny. Úsmevy privodí každému návštevníkovi, ale najväčšiu radosť si užijú deti. Poďte s nami navštíviť Sysľovisko!

Alžbeta Mareková|11. máj 2024|11:05:06

Zdroj: www.syslovisko.sk

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Viete, ako za jeden deň spoznať Bratislavský hrad, Čičmany i pamiatky v Košiciach? Navštívte Park Mini Slovensko!
Čítajte viac >

Hrejivé lúče slnka, ktoré tak hojne zalievajú posledné dni, priam pozývajú na výlet. Ak ste oduševnení objavitelia nových miest a váš tím zahŕňa aj detskú posádku, z tohto tipu na výlet budete nadšení!

Slovensko sa môže pochváliť jedinečnými národnými parkami a medzi nimi je aj Národný park Muránska planina. Musíte za ním vycestovať na stredné Slovensko, rozprestiera sa v Banskobystrickom kraji. Lúka, ktorú hľadáme, sa nachádza pod samotným Muránskym hradom, ponúka teda aj čarovné výhľady na svoje okolie.

www.syslovisko.sk 1.jpg Zdroj: www.syslovisko.sk

S prístupom nebudete mať žiaden problém. Ak idete autom, priamo pri Sysľovisku sú dve platené parkoviská. Aj prechádzka pešo je skvelé rozhodnutie. Z neďalekej obce Muráň sem vedie nenáročná trasa, ktorá vám nezaberie viac než 30 minút a zvládnu ju aj deti. Ak máte zo sebou bicykel, z Muráňa ste na Sysľovisku za 12 minút. Ak ste sa rozhodli pre dlhší výlet a radi by ste videli aj Muránsky hrad, skvelou voľbou pre vás bude Sysľobus. Premáva v pravidelných intervaloch, ale môžete si ho aj objednať. Jeho prevádzku si vždy vopred overte na webovej stránke Sysľoviska.

www.syslovisko.sk 2.jpg Zdroj: www.syslovisko.sk

Sysľovisko je miesto plné roztomilých zvieratiek, jedná sa o najväčšiu kolóniu sysľov na Slovensku. Sysle sú obyčajne veľmi plaché, časté návštevy milých ľudí však spôsobili nezvyčajne priateľské správanie tunajších zvieratiek.

Svoj výlet si naplánujte na pekný, slnečný deň. Tak budete mať istotu, že sysle naozaj uvidíte, pretože pokiaľ je daždivo a oblačno, z nôr vyliezajú len sporadicky. Aktívne sú od úsvitu do zotmenia, od skorej jari až do neskorej jesene.

Lúka je na návštevníkov pripravená, nachádzajú sa tu lavičky aj bufet. Zvedavci si môžu prečítať informačné tabule a dozvedieť sa o tunajších zvieratkách viac.

www.syslovisko.sk 3.jpg Zdroj: www.syslovisko.sk

Na Sysľovisku však nie je miesto pre hlasnú hudbu ani hluk. K zvieratkám sa treba správať rešpektujúco. Môžete ich pozorovať, kŕmiť vhodnou potravou a ak vám to dovolia, smiete ich aj pohladkať. Sysle sú však zvieratá zákonom chránené a je zakázané brať ich do rúk. Navyše, mohli by sa vám „odvďačiť“ aj nepekným pohryznutím.

www.syslovisko.sk 4.jpg Zdroj: www.syslovisko.sk

Sysľovisko je jednoznačne skvelým tipom a nadšená z neho bude celá rodina. Pri najbližšom slnečnom dni teda zbaľte deku a všetkých účastníkov výletu. Uvidíte, že piknik v prírode, na lúke plnej sysľov ocenia!

Pri tvorbe tohto článku sme využili informácie z nasledujúcich zdrojov: www.syslovisko.sk


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Pútnické miesto Živčáková ponúka nebeský pokoj v pôvabnom prostredí
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť