Sobota 18. 05. 2024 17:26:21 | Meniny má Viola

Päť slovenských stredoškolákov postúpilo na medzinárodnú olympiádu v astronómii

HURBANOVO/ Pätica stredoškolských študentov z Bratislavy, Liptovského Mikuláša, Košíc a Senice bude reprezentovať Slovensko na Medzinárodnej olympiáde v astronómii a astrofyzike, ktorá sa uskutoční v auguste v brazílskom Rio de Janeiro. Boli najlepšími v celoslovenskom finále Astronomickej olympiády, ktorá sa konala v Hurbanove.

TASR|5. máj 2024|09:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Astronomická olympiáda

Súvisiaci článok
Paráda! Slovenské študentky získali na matematickej olympiáde zlatú, striebornú a dve bronzové medaily!
Čítajte viac >

Informoval o tom za organizátorov Samuel Amrich.

Olympiáda sa konala 2. a 3. mája v priestoroch Slovenskej ústrednej hvezdárne za účasti 14 študentov, ktorí postúpili z regionálnych kôl.

"Súťažný deň bol naplnený náročnými testami, ktoré pozostávali z teoretických úloh, práce s astronomickou mapou, orientácie na nočnej oblohe a práce s údajmi v grafoch," informoval Amrich.

Do medzinárodného kola sa prebojovali Patrik Prítrský, Mário Tlamka, Vladimír Slanina, Tomáš Kubrický a Marek Baňárek, titul úspešný riešiteľ získalo 12 študentov.

"Nečakali sme, že pri náročnosti nami vytvorených úloh dosiahnu účastníci takúto úspešnosť," konštatovala Jana Švrčková z organizačného tímu podujatia. Ten sa teší z úrovne znalostí, ktorú študenti preukázali, a vyjadril uznanie ich tvrdej práci a úsiliu, ktoré vynaložili pri učení. Zároveň organizátori veria, že tento úspech poslúži ako inšpirácia pre ďalšie generácie študentov, ktorí sa chcú venovať vede a výskumu v oblasti astronómie a astrofyziky.


Súvisiaci článok
Prezidentka sa v USA stretla s dvomi mladými ľuďmi, ktorí študujú na Standfordskej univerzite
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť