Nedeľa 19. 05. 2024 00:05:55 | Meniny má Gertrúda

SRDCOM Z DEDINY: Obec Šumiac, poklad ukrytý pod Kráľovou hoľou

ŠUMIAC/ Pod najvyšším vrchom východnej časti Nízkych Tatier, majestátnou Kráľovou hoľou, sa ukrýva neobyčajná dedinka s názvom Šumiac. Poďte s nami spoznať jej históriu, prítomnosť a dôvody, prečo rozhodne stojí za návštevu.

Alžbeta Mareková|2. máj 2024|11:00:06

Zdroj: www.sumiac.sk

Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Obec Bartošovce, oáza pokoja v srdci šarišského regiónu
Čítajte viac >

Obec Šumiac sa nachádza v okrese Brezno, v čarokrásnom regióne Horehronie. Ako poddanská dedina k muránskemu panstvu vznikla v 15. storočí. Najprv ju obývali Rusíni, ale v 17. storočí už boli jej obyvatelia úplne poslovenčení.

Nevyhli sa jej náročné skúšky historickej doby, v roku 1548 bola dedina vypálená Turkami a jej obyvatelia ju museli na určitý čas úplne opustiť. To však nebol koniec útrapám ťažkého života ľudí, ktorí sa snažili prežiť výzvy, ktoré chudobná doba prinášala. Chovali ovce i dobytok, spracovávali drevo, vyrábali poľnohospodárske náradie a odvážali ho na Dolnú Zem, prevažne do Sedmohradska.

1.jpg Zdroj: www.sumiac.sk

„V polovici 18. storočia nastáva spriemyselnenie Horehronia a Šumiačania pália drevené uhlie a odvážajú ho do Koháryovských a Koburgovských železničiarskych závodov. V 19. storočí bola postavená železničná trať do Brezna a roku 1903 bola predĺžená až po Červenú Skalu. Roku 1900 pracuje na Horehroní v železiarskych podnikoch 141 Šumiačanov“ uvádza oficiálna stránka obce Šumiac.

2.jpg Zdroj: www.sumiac.sk

Rok 1898 priniesol so sebou opäť ničivý požiar a obec vyhorela. Obyvatelia sa živili najmä pastierstvom, furmanstvom a drevorubačstvom. Šancu preukázať svoje hrdinstvo však bez váhania využili, obec Šumiac sa vyznamenala v SNP a bolo jej udelené aj vysoké vyznamenanie – Rad červenej hviezdy.

3.jpg Zdroj: www.sumiac.sk

„Obec bola oslobodená 23.januára 1945. Do roku 1954 patrili k Šumiacu osady Nová Maša, Švábovka, Valkovňa a Zlatno. Od roku 1960 patrí k Šumiacu osada Červená Skala,“ dodáva obec na svojom webe.

4.jpg Zdroj: www.sumiac.sk

Ak chcete dedinu lepšie spoznať, mali by ste začať priamo na námestí obce, vedľa základnej školy. Nachádza sa tam totiž Šumiacka izba, ktorá vás prenesie do minulosti a odhalí vám tradičnú šumiacku kultúru. Prostredníctvom rôznych ocenení, ktoré sú tu vystavené, sa zoznámite aj s významnými rodákmi obce.

5.jpg Zdroj: www.sumiac.sk

Za spoznanie jednoznačne stojí aj netradičné Múzeum zvoncov, ktoré je vlastne súkromnou zbierkou Mikuláša Gigaca. K myšlienke vytvorenia tejto netradičnej zbierky ho priviedol starý otec, ktorý mu svojho času daroval šesť zvončekov. Folkloristu to fascinovalo natoľko, že začal systematicky zbierať malé zvončeky i veľké zvonce. Zvonkárstvo je remeslo, ktoré nadviazalo na chov oviec a dobytka a najväčší rozmach zaznamenalo na prelome 18. a 19. storočia.

6.jpg Zdroj: www.sumiac.sk

„Zbierka sa Mikulášovi Gigacovi postupne rozrastala – v súčasnosti obsahuje okolo dvetisíc zvoncov a spiežovcov – a tak musel opraviť starú rodičovskú drevenicu. V nej potom našiel miesto i pre ďalšie predmety, ktoré používali bačovia a pastieri, s ktorými žili a krátili si dlhú chvíľu ľudia na Slovensku. No sú tu aj remeselné výrobky z iných krajín Európy, Ameriky, Ázie a Austrálie,“ objasňuje obec na svojom webe.

7.jpg Zdroj: www.sumiac.sk

Otázky o súčasnom stave obce, ale aj o jej plánoch do budúcna, zodpovedala pre redakciu SP21 starostka obce Šumiac, PhDr. Jarmila Gordanová.

Ako by ste zhodnotili aktuálny stav obce?

  • V obci momentálne prebieha niekoľko rekonštrukcií, spomeniem napríklad rekonštrukciu obecného úradu a rekonštrukciu verejného osvetlenia. Okrem toho prebieha aj výstavba novej sauny. Na stole je aj infraštruktúra v rómskej osade na komplexný prístup (voda, kanalizácia, cesta, chodníky, verejné osvetlenie) v celkovej dĺžke 90 metrov. Plánujeme rozšíriť parkovacie miesta, opraviť miestne komunikácie a úpravy sa dotknú aj zberného dvora.

8.jpg Zdroj: www.sumiac.sk

Aká je vízia obce do budúcna?

Keďže sa obec Šumiac nachádza v krásnom prostredí a máme tu monumentálnu Kráľovu hoľu, chceme v obci pripraviť podmienky na to, aby sa návštevníci u nás cítili dobre. Tiež máme v dlhodobom pláne rekonštrukciu budovy, ktorá by bola vhodná na zriadenie zariadenia pre seniorov. Záleží nám na občanoch našej obce, preto plánujeme poskytnúť pozemky na výstavbu rodinných domov, aby nám mladé rodiny z obce neodchádzali ale naopak, našli tu pokojné miesto pre život. V spolupráci s VÚC plánujeme dať asfalt na cestu na Kráľovu hoľu.

9.jpg Zdroj: www.sumiac.sk

Ak by k Vám prišiel turista, čo by ste mu odporučili v obci navštíviť?

To, čo turistov láka hádam najviac, je Kráľova hoľa. Radi si však pozrú aj potok Teplicu a každé oko zaujme aj gréckokatolícky kostol, či krížová cesta. V obci však máme atraktívnych zaujímavostí naozaj hojne, návštevníci môžu navštíviť Šumiacku izbu, Chamkovu stodolu, Rodný dom spisovateľky Kláry Jarunkovej a zaujímavé je aj Múzeum zvoncov. Snažíme sa skvalitňovať aj služby, ktoré obec poskytuje. Domáci i turisti môžu využívať zrekonštruovanú saunu, reštaurácie a nájdu tu aj obchod so zdravou výživou a šumiackymi tradičnými výrobkami – Margarétkovo. V prípade priaznivého počasia určite odporúčam prechádzky Muránskou planinou a okolie Šumiaca, ponúkajú nezabudnuteľné výhľady.

10.jpg Zdroj: www.sumiac.sk

Obec Šumiac je svojim historickým, kultúrnym a folklórnym bohatstvom mimoriadna. Uložená v lone pôvabnej prírody je skutočným klenotom nášho kraja. Ak sa ju rozhodnete navštíviť, určite neoľutujete. Veď kde inde môžete lásku k Slovensku precítiť tak intenzívne, ako pod Kráľovou hoľou.

Pri predstavovaní obce sme vychádzali z oficiálnej stránky obce Šumiac www.sumiac.sk


Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Historický poklad ukrytý v údolí Malých Karpát, aj to je obec Borinka
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť