Sobota 18. 05. 2024 23:58:57 | Meniny má Viola

Na plátno premietal boj s krutým osudom, až kým nespoznal svoju žiarivú múzu. Pred 129 rokmi sa narodil maliar Mikuláš Galanda

SLOVENSKO/ Avantgardný slovenský maliar, ktorého večnou múzou bola jeho milovaná manželka. Aj tak sa dá opísať Mikuláš Galanda. Poďte spoznať životný príbeh tejto výnimočnej osobnosti!

Alžbeta Mareková|4. máj 2024|13:00:06

Zdroj: Slovenské centrum dizajnu

Súvisiaci článok
Mala ťažký život, no rozdávala radosť a smiech. Pred 152 rokmi sa narodila Ľudmila Podjavorinská
Čítajte viac >

Narodil sa 4. mája 1895 v Turčianskych Tepliciach, do rodiny Štefana Galanda a Margity Galandovej. Hoci jeho rodičia neboli práve bohatí, netrpeli ani biedou, preto mal Mikuláš, spolu so svojimi súrodencami, pomerne šťastné a pokojné detstvo.

Bezstarostné časy mládenectva však prerušila krutá rana osudu. Mikuláš vo svojich 16 rokoch ťažko ochorel a chvíľami sa zdalo, že jeho mladý život končí. Zachránila ho amputácia nohy, ale nikdy sa s ňou nevyrovnal. Niesol si ju, ako tmavú škvrnu na bielom plátne, po celý život.

Daniel Veselský  TASR.jpg Zdroj: Archív TASR, Daniel Veselský

Študoval na gymnáziu v Lučenci, odkiaľ po maturite odišiel na Akadémiu výtvarných umení do Budapešti. Akadémia nenaplnila jeho očakávania a komplikované obdobie 1. svetovej vojny ho prinútilo vrátiť sa domov skôr.

Galéria Mikuláša Galandu 1.jpg Zdroj: Galéria Mikuláša Galandu

Na umenie však nezanevrel a po čase sa vydal hľadať svoje šťastie do Prahy. Spoznal tu niekoľkých vzácnych priateľov, umelcov, ale najmä svoju budúcu manželku Máriu. Umeleckopriemyselná škola, ktorú tu študoval, mu dala dobré základy a maliar začal objavovať svoj jedinečný štýl. Jeho tvorba bola originálna. Obdivoval mnoho umeleckých predchodcov, ale nekopíroval nikoho. Vytvoril obálku a grafiku časopisu DAV, kresbu ceruzkou Harlekýn s gitarou, monotypiu Jediná útecha a mnohé iné...

TASR-Ivan Majerský.jpg Zdroj: Archív TASR, Ivan Majerský

Významné bolo aj jeho pôsobenie v Bratislave. Pôsobil ako učiteľ, ale mal aj svoj umelecký ateliér, o ktorý sa delil s priateľom Ľudovítom Fullom.

Ako to už u umelcov býva, plátno sa stalo prostriedkom k vyjadreniu ťažkých emócií. Zachytil na ňom mnoho clivých chvíľ, mnoho beznádeje. Inokedy však hralo jemne ružovými farbami šťastia. Toto obdobie prišlo najmä po tom, čo mu do života prišla jeho nekonečná múza, manželka Mária.

TASR-Ivan Majerský 1.jpg Zdroj: Archív TASR, Ivan Majerský

Umelcova tvorba po sobáši nabrala nové smerovanie. Používal jasnejšie farby a predmetom malieb boli milenci, ženská krása a materstvo. Manželstvo Mikuláša a Márie bolo síce bezdetné, ale zato naplnené láskou a rešpektom. V tomto období vznikli známe diela ako napríklad: Pri kolíske, Ráno, Milenci, Po kúpeli, Nevesta, Zamyslená, Matka...

Galéria Mikuláša Galandu.jpg Zdroj: Galéria Mikuláša Galandu

Celoživotné dielo Mikuláša Galandu sa stalo vrcholom slovenského výtvarného umenia. Bol mimoriadnou osobnosťou, maliarom, grafikom aj ilustrátorom. Vrchol radostnej a tvorivej fázy jeho života nečakane prerušila smrť.

Mikuláš Galanda zomrel predčasne a náhle 5. júna 1938, len rok potom, čo si v Paríži na Svetovej výstave prebral striebornú medailu za knižnú grafiku. Jeho manželka si pamiatku svojho manžela uctila aj po jeho smrti. Už nikdy sa nevydala a s láskou opatrovala jeho obrazy a kresby.

Pri písaní tohto článku sme využili informácie z nasledujúcich zdrojov: OSUDY OSOBNOSTÍ SLOVENSKA (Jozef Leikert)


Súvisiaci článok
Stretol Marilyn, priatelil sa s Kennedym, ocenila ho kráľovná Alžbeta! Najznámejší žurnalista nosil v srdci milované Slovensko
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť