Utorok 22. 10. 2024 00:43:25 | Meniny má Sergej

Babiš bol neoprávnene vedený ako agent ŠTB, uznalo slovenské ministerstvo vnútra

BRATISLAVA/ PRAHA/ Ministerstvo vnútra (MV) SR uzavrelo zmier so žalobcom Andrejom Babišom v spore o ochranu osobnosti týkajúcom sa neoprávnenej evidencie vo zväzkoch bývalej Štátnej bezpečnosti (ŠtB). Uznalo, že bývalý český premiér bol neoprávnene evidovaný ako agent ŠtB pod krycím menom "Bureš" a že vedome s ŠtB nespolupracoval.

TASR|21. október 2024|18:48:38

Andrej Babiš v Bratislave. Zdroj: Facebook/Andrej Babiš

Súvisiaci článok
Zemanovi k osemdesiatke ako prví gratulovali Fico s Kaliňákom
Čítajte viac >

"Babiš sa zaviazal, že voči štátu neuplatní žiadne nároky na náhradu škody ani na nemajetkovú ujmu v súvislosti s touto evidenciou a tiež, že zoberie späť sťažnosti podané na Európskom súde pre ľudské práva a nebude si uplatňovať nároky na spravodlivé zadosťučinenie v peniazoch," uviedlo MV. Zdôraznilo, že súdny zmier bol schválený príslušným súdom a je teda v súlade s právnym poriadkom Slovenskej republiky.

Rezort vysvetlil, že k uzavretiu zmieru pristúpilo po dôkladnom zhodnotení právnej situácie a ekonomických rizík spojených s pokračovaním súdneho sporu. "Dali sme si vypracovať dve nezávislé externé právne analýzy, ktoré potvrdili, že existuje vysoké riziko prehry v predmetnom súdnom konaní," uviedlo MV. Dodalo, že prípadná prehra na súde by znamenala riziko vysokých finančných strát pre štát v súvislosti s odškodnením.

Argumentom pre zvolený postup boli pre ministerstvo aj verdikty v skutkovo a obsahovo totožnom súdnom spore medzi Andrejom Babišom a Ústavom pamäti národa (ÚPN). "Vo všetkých stupňoch súdneho konania vrátane Najvyššieho súdu bol Babiš ako žalobca úspešný, čo výrazne oslabilo našu pozíciu v tomto novom spore. ÚPN uspel len na Ústavnom súde pre to, že Andrej Babiš mal podať žalobu voči ministerstvu vnútra a nie voči ÚPN," uviedlo ministerstvo. Tvrdí, že s prihliadnutím na doterajší skutkový stav v pôvodnom súdnom konaní voči ÚPN a predpoklade totožného hodnotenia príslušným súdom sa ministerstvo nachádzalo v dôkaznej núdzi.

Český expremiér Babiš bol vo zväzkoch ŠtB vedený ako agent pod krycím menom Bureš, sám však spoluprácu s ŠtB popiera a trvá na tom, že je vo zväzkoch vedený neoprávnene. V spore o ochranu osobnosti podal žalobu na ÚPN v roku 2012. ÚPN trval na tom, že Babiš bol v zväzkoch ŠtB evidovaný oprávnene.


Súvisiaci článok
VIDEO "Korčok je vojnový štváč!" útočí Fico. "Straší a klame ako Babiš. Rozhoduje o tom parlament," zopakoval víťaz prvého kola volieb
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť