Pondelok 21. 10. 2024 12:35:22 | Meniny má Uršuľa

Všeobecní lekári nesúhlasia so znížením počtu preventívnych prehliadok, ktoré navrhuje KDH

SLOVENSKO/ Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) nesúhlasí s návrhom poslancov parlamentu za opozičné KDH na zníženie počtu preventívnych prehliadok. Úprava by podľa nej rozvrátila systém primárnej prevencie a zhoršila dostupnosť a kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti.

TASR|21. október 2024|10:00:07

Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
KDH chce znížiť frekvencie preventívnych prehliadok u lekárov
Čítajte viac >

TASR o tom informovala prezidentka spoločnosti Monika Palušková.

"Zníženie dostupnosti preventívnych prehliadok by sa v priebehu niekoľkých rokov odrazilo na zvýšenom počte vybraných ochorení, na ktoré sú naviazané zvýšené finančné náklady na liečbu, hospitalizáciu, práceneschopnosť a invalidizáciu občanov SR vrátane zníženej kvality života a zvýšenia počtu odvrátiteľných úmrtí," priblížila.

Zámer je podľa Paluškovej v rozpore s odporúčaniami Európskej komisie aj štátnej zdravotnej politiky. Upozornila na to, že predkladatelia o ňom nerokovali s odbornými spoločnosťami. "Navyše nerešpektuje aktuálny zdravotný stav obyvateľstva na Slovensku, napríklad vysoký počet odvrátiteľných úmrtí, dĺžku života, dĺžku života v zdraví a ich účinnú primárnu prevenciu," dodala.

Poslanci Peter Stachura a František Majerský (obaja KDH) predložili do Národnej rady (NR) SR novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia. Navrhujú v nej okrem iného zníženie frekvencie preventívnych prehliadok detí aj dospelých.


Súvisiaci článok
Slováci sa cítia najmenej šťastní v Európe
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť