Pondelok 21. 10. 2024 12:35:46 | Meniny má Uršuľa

Na hrade Plaveč zimuje viac netopierov. "Nevyrušujte ich!" vyzývajú ochranári

Zrúcaniny hradu Plaveč, týčiace sa nad riekou Poprad neďaleko Starej Ľubovne, sú okrem vyhliadkového miesta aj domovom niektorých druhov netopierov, ktoré tam v spánku prečkajú obdobie zimy. Správa Pieninského národného parku (PIENAP) uviedla, že ich počet na tomto mieste stúpol a žiada preto návštevníkov, aby ich svojou prítomnosťou nerušili.

TASR|20. október 2024|17:00:07

Zdroj: Facebook/Pieninský národný park/V. Kĺč

Súvisiaci článok
Ježkovia sa už ukladajú na zimný spánok. Pomôžte im s pelechom!
Čítajte viac >

"Pamätáme si na tomto mieste veľmi nízke počty zimujúcich netopierov v predchádzajúcich rokoch. Maximálny počet bol šesť jedincov druhu podkovár malý. Tento týždeň sme tam však napočítali až 17 podkovárov malých, teda vysoko nad doterajším priemerom," uviedla Správa PIENAP-u.

V tejto súvislosti žiada návštevníkov, aby tieto vzácne živočíchy nevyrušovali, aby tak nerušene mohli prežiť zimu. Vyzýva, aby sa ich nedotýkali, ani sa k nim nepribližovali so svietidlami, ktoré vyžarujú teplo. Nemali by tiež do vnútorných priestorov hradu hádzať petardy či používať fakle a rozkladať oheň.

Správa PIENAP-u upozorňuje, že netopiere sú unikátne živočíchy, ktoré majú svoje nezastupiteľné miesto v našej prírode. Predstavujú ekologicky prospešného živočícha. "Človek im však ničí ich prirodzené prostredie a mal by im preto vytvárať nové možnosti na život všade tam, kde je to možné," uvádzajú ochranári.

Plavečský hrad bol postavený koncom 13. storočia. Z pôvodnej stavby sa zachovali iba zvyšky vysokých múrov obytného krídla a obrannej delovej bašty na severnej strane bývalého hradného areálu. Od roku 2014 prebieha na hrade postupná obnova.


Súvisiaci článok
V Slovenskom raji môžete navštíviť dve nové jaskyne
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť