Piatok 18. 10. 2024 18:21:24 | Meniny má Lukáš

Pellegrini prevzal plnú politickú zodpovednosť za dosahy konsolidácie na ľudí, upozorňujú Matovičovi poslanci

SLOVENSKO/ Prezident Peter Pellegrini v piatok prevzal plnú politickú zodpovednosť za dosahy konsolidácie. Za štyri milióny eur navyše predal životnú úroveň občanov v prospech seba a prezidentskej kancelárie. Uvidel to poslanec za opozičné hnutie Slovensko Gábor Grendel na piatkovej tlačovej besede.

TASR|18. október 2024|15:54:21

Screenshot videa. Zdroj: Facebook / Hnutie Slovensko

Súvisiaci článok
Pellegrini podpíše konsolidačný balík, aj transakčnú daň
Čítajte viac >

"Podpísanie konsolidačného balíčka stálo vládnu koalíciu štyri milióny eur navyše. Podpis, ktorý dnes Peter Pellegrini dal na konsolidačný balíček, predal vládnej koalícii za zvýšenie rozpočtu kancelárie prezidenta," priblížil Grendel.

Poslanec Marek Krajčí (Slovensko, Za ľudí, KÚ) vyzval vládu, aby nezasahovala do nastavenej valorizácie zdravotníkov. Poukázal na to, že v celej Európe ich je nedostatok. Vyzýval vládu, aby nesiahala na zdravotníkov, a odkázal jej, že ak chce šetriť, nech šetrí inde. "Prezident aj nový minister zdravotníctva si neuvedomili, že zdravotníctvo pozostáva z 25 povolaní a každé jedno povolanie je nezastupiteľné. Dvadsiatim dvom profesiám má budúci rok klesnúť navýšenie miezd, nenavýšia sa ani o infláciu, ktorú táto vláda pripravila občanom. Toto je niečo absolútne neakceptovateľné," konštatoval Krajčí.

Prezident SR Peter Pellegrini podpísal v piatok konsolidačný balík, ktorý má priniesť ozdravenie verejných financií. Rozhodol sa po tom, ako bola splnená jeho podmienka, aby sa našlo kompromisné riešenie v otázke platov zdravotníkov.

Konsolidačný balík, ktorý schválil parlament začiatkom októbra, plánoval spomaliť rast platov v zdravotníctve. Zdravotníci naprieč celým sektorom odmietali konsolidačné opatrenia v sektore zdravotníctva a vyzývali prezidenta, aby ich v súčasnom znení nepodpísal. Ten deklaroval, že prípadný podpis legislatívy bude závisieť od rokovaní vlády so zdravotníkmi.

Minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) rokoval od začiatku týždňa so zástupcami zdravotníkov aj ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD). Chcel pri konsolidácii nájsť kompromis.

Parlament definitívne schválil balík opatrení na konsolidáciu verejných financií začiatkom októbra. Väčšinu opatrení za približne dve miliardy eur obsahuje legislatíva, ktorou sa novelizujú niektoré zákony v súvislosti s ďalším zlepšovaním stavu verejných financií.


Súvisiaci článok
Majerský: Fico prenáša bremeno konsolidovania na občanov, na sebe bude šetriť minimálne
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť