Streda 16. 10. 2024 01:03:44 | Meniny má Vladimíra

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Múry, ktoré si pamätajú modlitby mníchov aj rinčanie zbraní. Spoznajte Kláštor Katarínka

DECHTICE/ Naše dnešné putovanie povedie na západ Slovenska, hlboko do lesov Malých Karpát. Neďaleko od Trnavy sa tu v katastrálnom území obce Dechtice nachádzajú ruiny starobylého Kostola a Kláštora svätej Kataríny Alexandrijskej. Pridajte sa k nám a poďte spoznať históriu i súčasnosť Kláštora Katarínka!

Alžbeta Mareková|12. október 2024|11:00:08

Zdroj: Kláštor Katarínka

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Smolenický zámok, rozprávková koruna Malých Karpát
Čítajte viac >

Tajomné hory Malých Karpát ukrývajú pred zvedavými očami kláštor, ktorý kedysi patril františkánskemu rádu. V roku 1618 ho založili na mieste prastarej gotickej kaplnky s cintorínom. Legendy hovoria, že sa tu mladému grófovi a pustovníkovi Jánovi Apponyimu zjavovala svätá Katarína.

Kláštor sa postupne rozrástol na impozantný komplex. Bol nielen miestom modlitby, ale aj duchovného vzdelávania mladých rehoľníkov a cieľom nekonečných pútnických ciest. Sedemnáste storočie so sebou prinieslo výzvy v podobe ozbrojených konfliktov, kláštor však hrdo odolávala nielen zubu času, ale i náporu dejín. Jeho opätovná obnova sa stala symbolom nádeje a znovuzrodenia.

1 www.katarinka.sk.jpg Zdroj: www.katarinka.sk

Čo nedokázali zničiť meče a pušky, zničila politika. V roku 1786, keď cisár podpísal rozsudok nad stovkami kláštorov, zhasla aj nádej Katarínky. Jeho steny, ktoré kedysi pulzovali životom, postupne stíchli a zmenili sa na smutnú pamiatku.

Staré múry kláštora však po rokoch ticha chytili za srdce mladých ľudí, plných záujmu o vieru i históriu. Vďaka činnosti Občianskeho združenia KATARÍNKA a Združenia kresťanských spoločenstiev mládeže mohol vzniknúť unikátny projekt Katarínka, ktorý začal v histórii kláštora písať novú kapitolu.

2 Kláštor Katarínka.jpg Zdroj: Kláštor Katarínka

Ide vlastne o formu letného tábora, ktorý prebieha v dvojtýždňových turnusoch a je určený pre mladých ľudí vo veku od 17 rokov. Nadšenci z celého Slovenska sa každé leto vydávajú na misiu, s cieľom zachrániť tento historický klenot pred úplným zánikom.

Program takéhoto letného tábora zahŕňa pobyt pripomínajúci životný štýl mníchov zo stredoveku. Samozrejmosťou je úplný digitálny detox, ktorý je v dnešnej dobe sám o sebe nezvyčajným zážitkom. Dobrovoľníci doobeda pracujú a poobede a večer zažívajú táborové dobrodružstvá, táboráky a iné obľúbené hry, ktoré sú orientované na históriu.

3 www.katarinka.sk.jpg Zdroj: www.katarinka.sk

Otázky o bežnom chode kláštora, ale aj o jeho víziách do budúcna, pre redakciu SP21 zodpovedala Tereza Lengyelová, dobrovoľníčka z Katarínky.

Ako vyzerá bežná starostlivosť o chod kláštora? Koľko ľudí si vyžaduje?

  • Fungujeme formou dobrovoľníckeho projektu, ktorý prebieha najmä cez leto. Dobrovoľníci prichádzajú na štandardné dvojtýždňové turnusy- my ich voláme družiny. Na družine sa spolu stretnú skúsení organizátori, z ktorých každý má svoju špecifickú úlohu, ktorú vykonáva a noví členovia, pre ktorých je to prvýkrát a program je urobený aj špeciálne pre nich. Veľa vecí z bežného chodu je prekvapením, preto ich držíme tak trocha pod rúškom tajomstva a kto by chcel poznať všetky zákutia a krásy dní na Katarínke, odporúčam, aby si to k nám prišiel skúsiť. Okrem toho je dôležitým aspektom aj to, že u nás existuje bezčasie - aby si ľudia oddýchli od modernej doby a jej zhonu, na začiatku sa odovzdajú telefóny a hodinky. Väčšina dobrovoľníkov teda nevie, o koľkej vstáva či ide do práce.

Ale samozrejme, niečo priblížiť vieme. Počas leta žijeme kúsok od miesta zrúcaniny - v lese máme tábor, kde spíme vo vojenských stanoch a máme všetko, čo pre život potrebujeme, napríklad takú kuchynku, kde na pieckach na drevo pripravujeme jedlo a podobne.

4 Kláštor Katarínka.jpg Zdroj: Kláštor Katarínka

Keďže tvoríme spoločenstvo, veľa vecí robíme spoločne. Máme spoločný ranný budíček a pre toho, kto má záujem, máme pripravený aj duchovný program (kresťanské chvály) po ktorých nasledujú spoločné raňajky. Po raňajkách sa štandardne ide na pol dňa do práce. Dobrovoľníci majú možnosť naučiť sa a zdokonaliť v rôznych prácach, ktoré vykonávame spôsobom, aký sa používal aj v 17. storočí- murovanie, škárovanie, omietkovanie a ďalšie menšie či väčšie práce s tým spojené. A prebieha aj archeologický výskum, ponuka prác je naozaj pestrá.

Máme spoločný obed, oddych a poobede zvykneme čas tráviť spoločne nejakou hrou alebo iným vopred pripraveným programom. Spoločne aj večeriame a po západe slnka si vychutnávame čas pri táboráku, ktorý zahŕňa oheň, spev, hru na hudobných nástrojoch a rozhovory či budovanie priateľstiev. A na sklonku dňa sa opäť schováme do stanov, prípadne spíme rovno pod hviezdami.

5 www.katarinka.sk.jpg Zdroj: www.katarinka.sk

Aká je vízia kláštora do budúcna?

  • Práce prebiehajú už tridsať rokov a my sa stále vrháme do nových, menších či väčších projektov a výziev. Po tom, ako sme čo najviac zakonzervovali kostol, dokončili vežu a sprístupnili ju ako vyhliadku turistom v roku 2017, pustili sme sa do opravy kláštora, ktorý je dochovaný v horšom stave ako kostol. Bol dokončený juhovýchodný rizalit kláštora. Pracuje sa na zakonzervovaní ďalších záklenkov, múru a kláštornej záhrady. Súčasne prebieha veľký archeologický výskum, je odkrytých niekoľko sond, vykopané sú do niekoľkometrovej hĺbky a šírky - skúmame zrútené podlažia kláštora a kláštornú pivnicu. Najčastejšie nálezy sú samozrejme sutina, rámy okien, pozostatky kachlí či riadu využívaného v kláštore.

Ďalšie roky predpokladajú pokračovanie prác na kláštore a rozširovanie archeologických sond, v pláne je neskôr aj konzervácia múrov pivničných priestorov. Katarínka bola veľmi rozsiahlym areálom, toho, čomu by sa dal prinavrátiť život je tu požehnane a my máme stále čo robiť.

6 www.katarinka.sk.jpg Zdroj: www.katarinka.sk

Čo najviac fascinuje Vašich návštevníkov?

  • Celé miesto so svojím geniom loci (duch miesta) je samo o sebe čarovné a priťahuje ľudí pre svoj pokoj a jedinečnú atmosféru. Okrem toho je veľkým lákadlom určite vyhliadková veža, z ktorej je možné vidieť do širokého okolia. Dobre na nej vidno konzervačné práce, kedy sa napríklad pôvodné schody zdôraznili drevom, ale novo pridané prvky, ktoré sa vo veži v dobe jej vzniku nenachádzali, sme doplnili kovovými schodmi. Ľudí často zaujme rumpál, ktorý je teraz umiestnený vo veži. Vytiahli sme ním do veže všetky trámy a komponenty.

A veľkým lákadlom môže byť aj krypta, do ktorej sme pochovali a symbolicky tak vrátili pozostatky tých, ktorých tu v priebehu fungovania kláštora uložili (po antropologickom výskume). Návštevníci sa radi pýtajú na náš život v tábore, ako fungujeme a podobne. A samozrejme, otázky typu ,,Kedy budete mať strechu?“, nad ktorými sa len pousmejeme.

7 www.katarinka.sk.jpg Zdroj: www.katarinka.sk

Aké udalosti sa v najbližšom období v kláštore odohrajú?

  • Aktuálne sme ukončili letnú sezónu, ktorá je našim hlavným časom. Projekt a občianske združenie však funguje celoročne - prebiehajú naše interné akcie, a príležitostne organizujeme aj verejné podujatia.

Počas jesene máme cez víkendy sprístupnenú vežu pre turistov (zo sprievodcom). V prípade záujmu o návštevu odporúčam navštíviť našu webovú stránku, na ktorej sú všetky dodatočné informácie a presné časy.

Najbližšie sa uskutočnia Svätokatarínske hody, ktoré sú naplánované na 27. november. Nebudú však situované na Katarínke, ale u františkánov v Bratislave. Tu spoločne poďakujeme za uplynulú sezónu na verejnej svätej omši, po ktorej nasleduje tradičné agapé.

8  Kláštor Katarínka.jpg Zdroj: Kláštor Katarínka

V januári je naplánovaný Trojkráľový výstup na vežu, čo je veľmi špeciálna udalosť, keďže cez zimu je veža štandardne uzavretá. Týždeň po Veľkej noci sa uskutoční tradičná Bielonedeľná púť - tradícia týchto pútí je prebraná a obnovená z pôvodných pútí, ktoré sa tu uskutočňovali v 17. a 18. storočí, teda v dobe fungovania kláštora.

Najviac verejných akcií patrí jednoznačne letu. V júni je to Noc kostolov, v júli Deň otvorených dverí, čo je zároveň aj naša najnavštevovanejšia akcia, tento rok nás v tento deň navštívilo okolo 1200 návštevníkov. V auguste sa návštevníci štandardne tešia na Noc hradov a zrúcanín.

9 www.katarinka.sk.jpg Zdroj: www.katarinka.sk

Ak ste unavení z rýchleho tempa každodenného života, vydajte sa k ruinám kláštora. Prechádzka tajomným lesom upokojí vašu myseľ a oddych pri múroch, ktorými roky rezonovali modlitby zbožných mníchov, vám poskytne nezvyčajný pokoj, aký je v dnešnom svete ťažké nájsť.

Pri tvorbe článku sme využili informácie z nasledujúcich zdrojov: www.katarinka.sk


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Hrad Šariš, tichý svedok kráľovských čias
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť