Streda 16. 10. 2024 10:22:49 | Meniny má Vladimíra

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Slovenské opálové bane, svetový poklad našej krajiny

ČERVENICA/ Okúzlil gréckeho básnika Onomakrita, rímsky filozof Gaius Julius Solinus mu pripisoval magickú silu, prírodopisec Plínius vychvaľoval jeho krásu. Reč je o opále, okúzľujúcom drahokame, ktorého vzhľad inšpiroval umelcov už v dobách pred našim letopočtom. Na Slovensku máme skvost svetových rozmerov - opálové bane. Poďte ich s nami dnes spoznať!

Alžbeta Mareková|13. október 2024|11:04:00

Zdroj: Facebook/ Slovenské opálové bane

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Malkia Park, raj zvierat a dobrodružstiev
Čítajte viac >

Aj vy ste zvedaví, kde sa skrýva pôvod opálov, ktoré natoľko očarili starovekých autorov? Odpoveď budeme hľadať v Slanských vrchov. Dávni umelci totiž opisovali opál slovami, aké možno povedať o dubnickom opáli. Existujú teda predpoklady, že pôvod starovekých opálov sú práve Slanské vrchy.

Legendy šepkajú zabudnuté príbehy o tom, že opál, vďaka obchodným cestám a vynaliezavosti dávnych obchodníkov, mal kedysi očariť aj samotnú Kleopatru. Oblastné nálezy v lokalite Slanských vrchov však preukazujú, že hlbinná ťažba mohla začať niekedy okolo 11. storočia.

1 www.opalovebane.com.jpg Zdroj: www.opalovebane.com

Naše dejiny zmieňujú vzácne šperky z opálov, ktoré boli vo vlastníctve bohatých šľachtických rodov. Obzvlášť unikátnym zlatým príveskom so šestnástimi opálmi bola obdarovaná aj kráľovná Izabela, manželka uhorského kráľa Jána Zápoľského. Klenot je dnes majetkom múzea v Budapešti.

List cisára Rudolfa II. dokazuje, že opálová baňa pri Červenci je oficiálne najstaršou na svete. Až neskôr boli odhalené aj ďalšie ložiská opálu v Austrálii a v Mexiku.

Unikátnosť baní v roku 1775 podčiarkol objav Harlekýna. Tento 607-gramový drahokam bol nájdený v potoku a je považovaný za najväčší opál na svete.

2 www.opalovebane.com.jpg Zdroj: www.opalovebane.com

O sedemdesiat rokov neskôr bane prevzal skúsený klenotník Goldschmidt z Viedne a začala sa pomyslená zlatá éra opálu. Drahokam naberal na popularite priam raketovou rýchlosťou a bane zamestnávali okolo 350 baníkov.

Vrchol opálovej slávy bol dosiahnutý v roku 1873, kedy syn už zosnulého klenotníka po svetovej výstave vo Viedni získal rytiersky rád a šľachtický titul.

3 www.opalovebane.com.jpg Zdroj: www.opalovebane.com

Opálová horúčka po skončení éry úspešných Goldschmidtovcov rýchlo ustúpila. Bane sa dostali pod prevádzku štátu a rok 1903 priniesol úplný koniec brúsenia opálov v Dubníku. V roku 1922 sa ukončila aj ťažba a bane ostali na takmer sto rokov zatvorené pred svetom.

Až v roku 2015 sa podarilo opäť otvoriť brány týchto historických baní a priblížiť ich krásu širokej verejnosti. Vznikol tak jedinečný turistický okruh, ktorý nás zavedie do podzemného sveta plného tajomstiev.

4 www.opalovebane.com.jpg Zdroj: www.opalovebane.com

Bane nájdete bez problémov! Ležia priamo pri ceste medzi dedinkami Zlatá Baňa a Červenica v Slanských vrchoch, len kúsok od Prešova a Košíc. Stačí sledovať turistické značky a ak cestujete autom, odporúčame zapnúť si navigáciu.

Rezerváciu by ste mali urobiť aspoň deň vopred, obzvlášť ak chcete bane navštíviť cez víkend, alebo cez prázdniny. Základný hodinový okruh bez problémov zvládnu malé deti aj zdravotne znevýhodnené osoby. Bane sú otvorené celoročne a ich otváracie hodiny nie sú závislé na počasí. Nezabudnite však teplý odev a pevné topánky, teplota sa pohybuje približne na úrovni chladničky.

5 www.opalovebane.com.jpg Zdroj: www.opalovebane.com

Naše opálové bane sú skutočným pokladom, ktorý svet ešte stále dostatočne neobjavil. Je to miesto, ako žiadne iné, a práve preto by sme si ho mali vážiť a spoznávať.

Pri predstavovaní opálových baní sme využili informácie z týchto zdrojov: www.opalovebane.com


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Hvezdáreň Galileo vám otvorí dvere k tajomstvám vesmíru
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť