Piatok 18. 10. 2024 14:26:09 | Meniny má Lukáš

Veľký Svidnícky swap: Udržateľná výmena, ktorá pomáha

SVIDNÍK/ Swapovanie je fenomén, ktorý v posledných rokoch získava na popularite po celom svete a našiel si cestu aj na Slovensko. Tento pojem, prevzatý z anglického slova „swap“, znamená výmenu vecí bez použitia peňazí, čo ho robí moderným spôsobom, ako sa zbaviť prebytočných vecí a získať niečo nové bez finančnej záťaže. Jednou z takýchto udalostí bude Veľký Svidnícky swap, ktorý sa uskutoční v októbri 2024 v Dome kultúry Svidník.

Lenka Ménová|18. október 2024|12:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
V Prešove sa konal 19. ročník obľúbeného literárneho festivalu "Prešov číta rád"
Čítajte viac >

Odkiaľ swap pochádza?

Prvá zmienka o swapovaní pochádza z USA, kde sa tento koncept začal rozvíjať v 90. rokoch minulého storočia. Spočiatku bol swap zameraný najmä na výmenu oblečenia medzi priateľmi, pričom hlavným cieľom bolo recyklovať a predchádzať nadmernému konzumu. V čase ekonomickej krízy a s narastajúcim dôrazom na ekologické zmýšľanie sa myšlienka swapu začala rozširovať aj medzi širšou verejnosťou.

Postupne sa swapy stali populárnymi v západnej Európe, najmä v krajinách, ktoré kladú dôraz na udržateľnosť, ako sú Švédsko, Holandsko a Nemecko. V týchto krajinách sa konajú pravidelné podujatia, kde si ľudia môžu vymieňať nielen oblečenie, ale aj knihy, nábytok či rôzne doplnky do domácnosti.

Ako sa swapovanie dostalo na Slovensko?

Na Slovensku sa myšlienka swapovania objavila v poslednom desaťročí, najmä v mestách, kde sa konajú podujatia zamerané na udržateľný spôsob života. Prvé swapy sa organizovali hlavne v Bratislave a iných väčších mestách, ale postupne sa rozšírili aj do menších miest a komunít. Vďaka nadšencom ekologického spôsobu života a iniciatívam rôznych neziskových organizácií sa stal swap veľmi obľúbeným spôsobom, ako šetriť zdroje a vytvárať menej odpadu.

Jedným z príkladov, ako sa tento trend ujal, je práve Veľký Svidnícky swap, ktorý prináša tento udržateľný koncept aj na východ Slovenska, kde sa tiež postupne udomácňuje.

Program podujatia

  • Zber oblečenia: 18.10.2024 od 15:00 do 18:00, alebo priamo v deň swapu.
  • Výmena (SWAP): 19.10.2024 od 8:00 do 12:00 hod. v Dome kultúry Svidník.

Účastníci sú povzbudzovaní, aby priniesli oblečenie a iné predmety, ktoré už nepotrebujú. Organizátori však apelujú, aby nenosili topánky, spodnú bielizeň či plavky, ktoré nie sú vhodné na výmenu.

Vstupné a podmienky

Vstupné je symbolické:

  • Dospelí: 3€
  • Deti vo veku 6-12 rokov: 1€

V cene vstupného je zahrnuté to, že si môžete vybrať ľubovoľný počet „swapnutých“ vecí. Inými slovami, za nízke vstupné si môžete odniesť toľko, koľko vám bude vyhovovať. Navyše, výťažok zo vstupného poputuje na charitatívne účely a bude venovaný Gréckokatolíckej charite Svidník.

Prečo sa zúčastniť?

Swapovanie prináša množstvo výhod, nielen pre vás, ale aj pre komunitu a životné prostredie:

  • Zbavíte sa nepotrebných vecí, ktoré vám zbytočne zaberajú miesto.
  • Ušetríte peniaze a zároveň získate niečo nové.
  • Podporíte udržateľnosť, pretože recyklácia oblečenia a vecí znižuje množstvo odpadu.
  • Prispejete na charitu, keďže nevymenené oblečenie poputuje ľuďom v núdzi.

Veľký Svidnícky swap je skvelou príležitosťou, ako sa zúčastniť udržateľnej výmeny, urobiť dobrý skutok a zároveň získať niečo, čo by ste inak museli kupovať. Tento koncept, ktorý si už získal popularitu vo svete aj u nás, je vynikajúcou cestou, ako prispieť k ochrane životného prostredia a zároveň podporiť miestne komunity.

Príďte, vymeňte a urobte niečo dobré pre seba i pre druhých!


Súvisiaci článok
Komplexná starostlivosť pre všetky ženy na jednom mieste - Prešovská nemocnica otvorila Mammacentrum
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť