Sobota 06. 07. 2024 18:46:57 | Meniny má Patrik, Patrícia

V Poprade na námestí sa celé leto počas horúčav osviežite vo vodnom bare

POPRAD/ Mesto Poprad v spolupráci s Podtatranskou vodárenskou prevádzkovou spoločnosťou umiestnilo od 1. júla až do 31. augusta na Námestí sv. Egídia v Poprade Vodný bar. Pitná voda z vodovodu bude umiestnená v stánku pri fontáne. Horúce letné dni prirodzene striedajú búrky a v takom prípade je bar pre verejnosť zatvorený.

Lenka Ménová|3. júl 2024|08:55:13

Zdroj: Facebook/Poprad – oficiálna stránka mesta

Súvisiaci článok
Začalo sa Popradské kultúrne leto. Obyvateľom i návštevníkom mesta ponúka bohatý kultúrny program
Čítajte viac >

Bar bude otvorený pre širokú verejnosť od pondelka do nedele v čase od 11-tej do 17-tej hodiny. Bar bude zatvorený v prípade nepriaznivého počasia, teda keď bude pršať alebo sa výraznejšie ochladí. Návštevníci si môžu vychutnať čistú vodu, alebo vodu ochutenú plátkom citróna či čerstvej mäty.

Voda sa bude podávať výhradne v ekologicky bio rozložiteľných pohároch, ktoré sú šetrné k našej prírode. A nezabudlo sa ani na domácich miláčikov, ktorých v lete počas horúčav dokáže smäd potrápiť rovnako ako nás, ľudí. Pre smädných psíkov budú preto pripravené misky s čerstvou vodou.

„Práve v centre mesta je najväčšia koncentrácia obyvateľov i návštevníkov. Na horúcom slnku je pitný režim veľmi dôležitý a s príchodom horúceho počasia počas mesiacov júl a august ponúkame spolu s PVPS takúto bezplatnú možnosť osvieženia pre všetkých,“ povedal primátor Anton Danko.

Zdroj: Facebook/Poprad – oficiálna stránka mesta

Pitná voda dokáže detoxikovať ľudský organizmus a zlepšiť celkový zdravotný stav človeka tým, že zabráni dehydratácii. Nedostatok tekutín sa môže prejaviť bolesťou hlavy, malátnosťou a tiež poklesom fyzickej i duševnej výkonnosti. To sú dôvody, prečo je nanajvýš nevyhnutné množstvo vody v ľudskom organizme pravidelne dopĺňať.

Vodné bary boli kedysi aj v iných mestách, napríklad v Prešove, v Poprade, v Košiciach i v Spišskej Novej Vsi. Stánky boli umiestnené v centrách miest a návštevníci si mohli vychutnať čistú i ochutenú vodu podobne ako v Poprade. Mestské vodné bary sú predsa zároveň aj skvelé letné atrakcie, kde si ľudia môžu posedieť, relaxovať a osviežiť sa počas horúcich dní. Ich súčasťou bývajú aj ďalšie vodné prvky, ktoré pomáhajú udržať príjemnú atmosféru a chlad – umiestňujú sa v blízkosti fontán či hmlových brán.

Tieto bary sú len dočasné, postavené len na leto. Sú obľúbené najmä medzi turistami a miestnymi obyvateľmi, ktorí si chcú oddýchnuť a užiť si horúce letné dni v príjemnom prostredí. Ich nesporným benefitom je doplnenie potrebných tekutín počas neznesiteľných letných horúčav. Príjemný je aj koncept vodnej pary a rozprašovačov v mestách, ktoré sa používajú na ochladzovanie vonkajších priestorov počas horúcich dní. Sú často umiestnené na verejných priestranstvách ako sú námestia, parky, trhy a pešie zóny.

Fungujú na princípe jemného rozprašovania vody do vzduchu, čo vytvára osviežujúci efekt a pomáha znížiť teplotu okolitého vzduchu. Tento systém je veľmi užitočný v mestách, kde môže byť počas leta veľmi horúco a betónové plochy absorbujú veľa tepla. Okrem toho môžu takéto rozprašovače prispievať k zlepšeniu kvality vzduchu tým, že znižujú prachové častice vo vzduchu.

Zdroj: Facebook/Poprad – oficiálna stránka mesta

Súvisiaci článok
Meteorológovia sľubujú už čoskoro horúčavy. Letné kúpalisko v Kežmarku sa chystá na svoju ôsmu sezónu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť