Pondelok 01. 07. 2024 04:03:53 | Meniny má Diana

Hľadáte jedinečné knihy? Nájdete ich v knižnom podkroví

TRENČÍN/ Po siedmich rokoch otvorili v Trenčíne nový kamenný antikvariát - Knihy z podkrovia, ktorý okrem literatúry ponúka gramofónové platne a CD-čká. Majiteľ Andrej Gondár v rozhovore prezradil, ako v dnešnej dobe vníma úlohu antikvariátov aj to odkiaľ získava knihy, ktoré u neho zákazníci nájdu.

Natália Štepanovičová|26. jún 2024|19:35:48

Zdroj: archív Andreja Gondára

Súvisiaci článok
Knihovníčka Horného Považia 2021 je z Bytče
Čítajte viac >

Prečo ste sa rozhodli otvoriť antikvariát a čo všetko ponúkate?

  • Paradoxne som sa intenzívnejšie ku knihám dostal až na strednej škole, ani náhodou nepatrím k deťom, ktoré medzi nimi vyrastali. Kľúčovú rolu zohrali prvé návštevy antikvariátov počas štúdia na strednej škole a práve tento svet mi nesmierne učaroval.

Keď v roku 2017 kvôli nešťastnej udalosti zrušili antikvariát na Mierovom námestí, hneď mi napadlo, že tento obchod v Trenčíne predsa nesmie chýbať. Neveril som však, že sa mi môj nápad podarí zrealizovať.

Aké atribúty musí spĺňať kniha, gramofónová platňa, prípadne iný produkt, aby ste ho zaradili do e-shopu alebo na predajňu?

  • Pri gramofónových platniach je to jednoznačne stav, nesmú byť do hĺbky poškriabané. Pri knihách je tých atribútov viac. Pri nich som ochotný akceptovať aj horší stav knihy, ak ide o výnimočnú knihu z hľadiska výskytu. Väčšinou pri osemdesiat ročných a starších knihách už s nejakým poškodením človek, bohužiaľ, musí počítať. Vyslovene sa vyhýbam niektorým konkrétnym edíciám, napríklad Zelená knižnica, alebo Spoločnosť priateľov krásnych kníh. Tento typ kníh sa objavuje v každom antikvariáte a z predajného hľadiska nie sú veľmi zaujímavé.

Aké knižné žánre si u Vás knihomoli nájdu?

  • Zákazníci tu nájdu knihy naprieč všetkými žánrami - od detských kníh, poézie, beletrie, cez odborné knihy, históriu, učebnice, cestopisy, slovníky, miestopisy, knihy o umení až po špecifické knihy z oblasti hermetizmu a duchovných vied.

Pokiaľ ide o CD a platne, aké hudobné žánre máte k dispozícií?

  • Rovnako, ako v prípade literatúry, je prítomná žánrová rozmanitosť, ale zákazníci u nás nájdu veľmi málo ľudoviek. Tie ani nevykupujem. Máme najmä vážnu hudbu, rock, jazz, pop či hovorené slovo.

Ako sa vyrovnávate s konkurenciou veľkých kníhkupectiev?

  • Snažím sa vymedziť najmä svojou ponukou starších kníh, či už sú to zaujímavé prvé vydania, alebo knihy, ktoré sú vypredané a už nevyšli v dotlači.

Ako vnímate úlohu antikvariátov v dnešnej digitálnej dobe a akým spôsobom sa snažíte prilákať ku Vám potenciálnych zákazníkov? Myslíte si, že ľudia stále radi čítajú?

  • Bol som sám zvedavý, či zákazníci prídu a musím povedať, že už prvé dni ukázali veľký dopyt po antikvariáte v Trenčíne. Našli ma takmer bez nulovej reklamy. Môžem potvrdiť, že ľudia stále radi čítajú (úsmev).

Snažím sa ľudí prilákať na ponuku kvalitných kníh medzi ktoré patria zaujímavé knižné vydania, a dostal som už niekoľkokrát spätnú väzbu, že sa ľuďom u mňa podarilo nájsť knihu, ktorú zháňali dlhé roky. Aj dlhoroční zberatelia si tu prídu na svoje.

Práve v tomto vidím dôležitú úlohu antikvariátov, nie ani tak v klasických knihách, ktoré opakovane vychádzajú, ale práve v jedinečných exemplároch, ktoré sa objavujú len veľmi zriedkavo. Samozrejme antikvariáty majú svoju neopísateľnú atmosféru, ktorá sa nedá žiadnym spôsobom pretransformovať do digitálnej podoby.

Koľko máte momentálne v ponuke kníh, platní a CD-čiek?

  • Momentálne mám viac ako 2 500 kníh a asi tisíc ešte čaká na sklade, kým ich dám na e-shop. Do predajne sa mi z priestorových dôvodov viac kníh nezmestí, takže ich tu obmieňam len po kusoch v závislosti od predaja. Okrem toho mám približne 900 LP platní, vyše 200 CD a približne 100 MC kaziet a DVD filmov.

gondar text.jpg Zdroj: archív Andreja Gondára

Z ktorého roku máte najstaršiu knihu?

  • Najstaršiu knihu som mal z roku 1878, ale tá sa zakrátko aj predala. Z konca 19. storočia mám však stále viacero exemplárov.

Pokiaľ ide o platňu a CD-čko?

  • Pri platniach je to zrejme Opera Bedřicha Smetanu vydaná v roku 1952 a z CD-čiek je to americké vydanie skupiny The Cure z roku 1987.

Ako skladujete a staráte sa o knihy a ďalší sortiment, aby ste im zabezpečili dlhú životnosť a funkčnosť?

  • Priznám sa, že nijako špeciálne nesledujem parametre v miestnostiach, kde skladujem knihy. Samozrejme v nich nie je príliš veľká vlhkosť, ani príliš veľké sucho a nepraží na ne slnko.

Kde získavate knihy, ktoré máte v antikvariáte? Zúčastňujete sa burzy s knihami, prípadne Vám nejaké knihy a ďalší sortiment darujú priatelia alebo rodina?

  • Veľkú časť kníh som mal vo svojej zbierke, ostatné som už získaval realizovaním klasických výkupov priamo u ľudí, ktorí mali záujem odpredať svoje knihy, či už z pozostalosti alebo kvôli uvoľneniu miesta.

Môžu Vám do antikvariátu priniesť ľudia knižky, ktoré z rôznych dôvodov nechcú?

  • Snažím sa tomu predchádzať, pretože by som nerád posielal ľudí preč s plnými taškami kníh. Nemôžem si dovoliť odkúpiť všetky knihy, ktoré mi prídu pod ruku. Preto vždy prosím ľudí, aby radšej spísali zoznam, prípadne ich nafotili a až po dohode sem, knihy doniesli. Viem si ich v prípade potreby prevziať.

Plánujete v budúcnosti organizovať nejaké špeciálne akcie, napríklad literárne čítačky alebo diskusie o knihách?

  • Nad niečím som už uvažoval, ale zatiaľ je to len v štádiu myšlienky, a preto by som nerád hovoril o niečom, čo zatiaľ nemá reálne kontúry.

Máte nejaké partnerské vzťahy s inými antikvariátmi alebo knižnicami v okolí?

  • Poznám sa s viacerými majiteľmi antikvariátov, ale nedá sa vyslovene hovoriť o nejakých partnerských vzťahoch, či spoluprácach. Veľmi ma však potešila osobná návšteva Lukáša Cabalu z blízkeho internetového antikvariátu Čierne na bielom, ktorý mi pogratuloval k otvoreniu.

-antikvariat-v-trencine-.jpeg Zdroj: Facebook/Antikvariát Knihy z podkrovia

Sú nejaké výzvy, s ktorými sa ste sa za zo začiatku Vášho fungovania, ako majiteľ novotvoreného antikvariátu stretli a ako ste sa s nimi vyrovnali?

  • Výziev bolo pomerne dosť. Všetky byrokratické záležitosti, príprava priestoru od prenajatia až k finálnej podobe, nahodenie veľkého množstva produktov na e-shop. Zatiaľ musím zaklopať, že všetko ide bez nejakých väčších problémov, a to aj vďaka pomoci a podpore priateľov a rodiny, za ktorú im aj touto cestou veľmi ďakujem.

Čo by ste poradili niekomu, kto by si chcel otvoriť vlastný antikvariát? Odporučili by ste mu to?

  • Neviem čo by som poradil, sám som len na začiatku, a mnohé je ešte len predo mnou. Isté je, že to musí človek naozaj robiť s nadšením. Sám neviem, ako budem bilancovať svoje rozhodnutie povedzme po roku.

Aká je Vaša najobľúbenejšia kniha alebo autor a prečo?

  • Vždy som inklinoval k slovenským autorom, ani neviem prečo. Možno som mal pocit, že pri zahraničných autoroch už o niečo - práve kvôli prekladom -prichádzam a len v slovenčine čítam naozaj presne to, čo autor napísal. Počas dospievania som si veľmi obľúbil knihy Dušana Mitanu, neskôr zase Rudolfa Slobodu. Ich jazyk mi na rozdiel od niektorých iných autorov, prišiel naozaj veľmi autentický a s ich myšlienkami alebo myšlienkovými pochodmi, som sa vždy vedel stotožniť.

Kto je Váš obľúbený interpret?

  • Ak máte na mysli hudobných, tak mám veľa obľúbených interpretov, ale ak mám vybrať jedného tak ním bude Richard Müller najmä jeho skoršia tvorba.

Na záver posledná otázka. Ak by ste si mohli vybrať obľúbeného knižného hrdinu, ktorý by to bol a prečo?

  • Nenapadá mi žiadny knižný hrdina, ktorý by sa mi nejak zásadne vryl do pamäte.

Andrej Gondár

Vyštudoval počítačovú podporu výrobných technológií na Materiálovotechnologickej fakulte Slovenskej technickej univerzity. Po šiestich rokoch v odbore sa rozhodol definitívne skúsiť robiť to, o čom už niekoľko rokov sníval - otvoriť si vlastný antikvariát.


Súvisiaci článok
Žilinské kníhkupectvo Artforum pomáha deťom z Ukrajiny
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť