Piatok 04. 10. 2024 16:43:40 | Meniny má František

Vihorlatské múzeum v Humennom pozýva na pestrý program spojený s oslavami 40. výročia sprístupnenia skanzenu

HUMENNÉ/ Vihorlatské múzeum v Humennom srdečne pozýva všetkých záujemcov na oslavy 40. výročia sprístupnenia expozície ľudovej architektúry a bývania. Oslavy začnú v nedeľu 7. júla o 15-tej hodine a pripravený program je skutočne pestrý a zaujímavý.

Lenka Ménová|6. júl 2024|12:05:09

Zdroj: Facebook/ Mesto Humenné MsÚ

Súvisiaci článok
V Poprade na námestí sa celé leto počas horúčav osviežite vo vodnom bare
Čítajte viac >

Súčasťou programu bude prehliadka expozície, ukážky tradičných remesiel, ochutnávka tradičných jedál regiónu a prehliadka výstavy z múzejnej zbierky – Tradičný odev. O 17-tej hodine si budú môcť návštevníci vypočuť tradičné piesne z Polonín v podaní folklórnej skupiny Polonyna. Je to ženská spevácka skupina, ktorá teší svojím spevom už vyše desaťročie.

Kladzanské ľudové divadlo KĽUD bude mať predstavenie o 18-tej hodine. Potešujúcou správou je, že všetci návštevníci, ktorí budú mať oblečený aspoň jeden prvok tradičného odevu, čiže kroja, čaká 50 % zľava z ceny vstupného.

Areál expozície ľudovej architektúry a bývania je umiestnený takmer v strede mesta, na atraktívnom teréne, ktorý vystihuje charakter Horného Zemlína. Samotná prehliadka začína v objekte zrubového domu bez hospodárskej časti, ktorý bol postavený pred 1. svetovou vojnou a ide o charakteristickú usadnosť chudobného roľníka.

Múzeum ľudovej architektúry v Humennom je súčasťou Vihorlatského múzea a je jedinečným skanzenom na východnom Slovensku. Toto múzeum ponúka návštevníkom možnosť vidieť a zažiť tradičnú ľudovú architektúru a kultúru regiónu. Jeho cieľom je zachovať a prezentovať tradičnú ľudovú architektúru a kultúru rusínskeho a slovenského obyvateľstva regiónu Horného Zemplína.

Skanzen v Humennom je pomerne malý, no bohatý na ľudovú architektúru. Jeho dominantou je celodrevený gréckokatolícky kostolík, ktorý pochádza z roku 1764 a zaujímavosťou je, že bol postavený bez použitia jediného klinca. Súčasťou skanzenu sú tradičné domčeky podkarpatského typu, nechýbajú hospodárske objekty, čiže maštale, sýpky a stodoly. Návštevníci majú možnosť vidieť aj kováčsku dielňu s pôvodným inventárom.

Za zmienku stojí aj obytný dom s mlynicou, kde je interiér vybavený ľudovým inventárom. V mlynici sa nachádza veľký drevený mechanizmus mlyna s násypníkom so stabilným i rotujúcim kameňom. Na kultúrne podujatia a vystúpenia slúži malý amfiteátor, ktorý sa nachádza uprostred skanzenu.


Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Modra nad Cirochou, malebná dedinka na úpätí Vihorlatských vrchov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť