Pondelok 01. 07. 2024 03:56:27 | Meniny má Diana

V Handlovej vznikne komunitná záhrada

HANDLOVÁ/ V meste na Hornej Nitre za pomoci dobrovoľníkov vyrastie nad bývalou pekárňou nová komunitná záhrada. Za nápadom stojí enviromentálna aktivistka a zakladateľka občianskeho združenia Earth Angel Kristína Chovancová.

Natália Štepanovičová|28. jún 2024|16:33:56

Ilustračné foto. Zdroj: pexels.com

Súvisiaci článok
Komunitná záhrada na žilinskom sídlisku Vlčince je samý puk! Už ste ju navštívili?
Čítajte viac >

Dobrovoľníci sa naposledy stretli v polovici júna na brigáde, počas ktorej dočistili pozemok, zviditeľnili chodník a osadili vyvýšené záhony.

Redaktorka regionálnych novín Eva Poláková, ktorá sa téme venovala, informovala, že vybudovanie komunitnej záhrady prispeje podľa nej k zveľadeniu plochy mesta, ktorá nebola roky využívaná.

"Zarastená plocha pripomínala miestami čiernu skládku, obrastenú náletovými drevinami a odpadom. Aktivisti z občianskeho združenia Earth Angel sa zamerali na túto lokalitu, postupne ju vyčistili od odpadu a zamedzujú vstupu neprispôsobivým osobám, aby sa predišlo jej opätovnej devastácii. V minulom roku sa s mestom dohodli na bezodplatnom nájme, zatiaľ na dobu dvoch rokov," priblížila Poláková.

Pozemok sa nachádza v kritickej zóne, je nevhodný na stavebné zásahy a terénne úpravy, preto je potrebné ho zachovať v podobe parkovej a sadovej úpravy, aby bol zabezpečený neobmedzený prístup k jeho ošetreniu, respektíve revitalizácii sanačných prvkov.

S ohľadom na životné prostredie

Chovancová založila občianske združenie Earth Angel pred dvomi rokmi, so zámerom zveľaďovania životného prostredia a verejných priestorov, ktoré sa v Handlovej nachádzajú. Dobrovoľníci počas svojich aktivít odstránili tisícky vriec odpadu a so svojim nadšením pre dobrú vec ani zďaleka nekončia. Zapájajú sa do grantových výziev, nakoľko všetky náklady spojené s likvidáciou a zberom odpadu sú finančne náročné.

"Získané prostriedky neskôr použijeme na dobudovanie komunitnej záhrady, konkrétne na vysadenie živého plota - jeho výsadbu plánujeme na začiatok jesene. Okrem toho chceme zabezpečiť kompostér a iné drobné záhradné pomôcky. Budeme kupovať aj štrk a drevo na vytvorenie lavičiek, ktoré budú na betónových základoch. Tie sa už na pozemku nachádzajú," priblížila ďalší postup pre RTV Prievidza aktívna Handlovčanka.

Miesto pre všetkých

Chovancová ďalej uviedla, že cieľom občianskeho združenia je vytvoriť miesto pre všetkých obyvateľov bez ohľadu na ich vek a umožniť prístup aj znevýhodneným spoluobčanom. Okrem socializačného cieľa chcú pomôcť aj ekologickej myšlienke a používať prevažne dažďovú vodu, nepoužívať pesticídy, vysadiť poľné rastliny a kvety bohaté na nektár pre včelstvo.

"Záhrada sa pre verejnosť otvorí v priebehu júla a od budúceho roka by mohla už fungovať naplno aj s vybavením,“ informovala Kristína Chovancová.

Aktivistka na záver vyzvala, že ak niekoho myšlienka zaujala, môže pomôcť pridaním ruky k dielu na brigáde alebo finančnou podporou cez platformu Donio. Kto má chuť dopestovať si vlastné bylinky či zeleninu a stať sa záhradkárom, stačí vyplniť prihlášku na stránke občianskeho združenia Earth Angel.


Súvisiaci článok
Na Podbrezinách v Liptovskom Mikuláši vznikne prvá komunitná záhrada
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť