Pondelok 01. 07. 2024 04:15:16 | Meniny má Diana

Rozhovor so spisovateľkou Gabrielou Futovou, autorkou veselých a pútavých príbehov pre deti

SLOVENSKO/Gabriela Futová je známa slovenská spisovateľka, ktorá sa špecializuje najmä na literatúru pre deti a mládež. Jej rodným mestom je Prešov. Publikovať začala v roku 2000 a rýchlo si získala popularitu svojimi veselými a pútavými príbehmi pre deti. Jej knihy sa vyznačujú humorným štýlom, zaujímavými postavami a pútavými zápletkami. Medzi jej najznámejšie diela patria knihy ako "Naša mama je bosorka," "Hľadám lepšiu mamu," "Nezblázni sa, mamička," a "Dokonalá Klára."

Lenka Ménová|28. jún 2024|19:38:31

Zdroj: Facebook/Gabriela Futová

Súvisiaci článok
V Prešove po siedmy raz oceňovali významné osobnosti a organizácie mesta
Čítajte viac >

Čo pre Vás znamená koniec školského roka a začiatok prázdnin, dovolenkového obdobia?

  • V júni pravidelne zažívam veľkú únavu, hlavne mentálnu. Teším sa však na leto a letné festivaly, teším sa, že v júli vypnem mail aj telefón a nebudem riešiť žiadnu logistiku. V auguste sa opäť pripnem, ale pracovať začnem veľmi pozvoľna.

Z čoho ste mali v prvom polroku 2024 najväčšiu radosť?

  • Najväčšiu radosť mi robili stretnutia s mojou vnučkou.

Aké sú vaše spisovateľské plány, méty, ciele, vízie?

  • Rada by som dokončila štvrtého Očka Špehúňa a potom sa uvidí. Nemám rada pracovné plánovanie (okrem besied), lebo ako hovorí môj švagor: Plány sú od slova plano.

Z čoho máte mimoriadne potešenie v súkromnom živote?

  • Jednoznačne z vnučky. Keď som sa kedysi dávno pýtala mojich kamarátok, ktoré sa už babkami stali, že aké to je, vraveli mi, že je to pocit neopísateľnej lásky. Vtedy som si to nevedela predstaviť. Teraz už viem. Kamošky mali pravdu.

Uvažovali ste niekedy o tom, že by ste sa presťahovali z Prešova do iného mesta?

  • Ja už v Prešove dávno nebývam. Odsťahovala som sa na vidiek a ak by som sa mala sťahovať znovu, presťahovala by som sa niekam na samotu. Tu v dedine je veľmi fajn, ale nemám rada kosačkové symfónie. Neviem prečo. Zvuk cirkulárky mi nevadí, ale zo zvuku kosačky sa idem zblázniť :)

Ktorá je vaša najobľúbenejšia kniha (slovenská alebo i zahraničná) a prečo?

  • Najobľúbenejších kníh je viac: napríklad trilógia Atramentové srdce, Atramentová krv a Atramentová smrť, Hry o život, Babička pozdravuje a ospravedlňuje sa, Malá bosorka... Tieto knihy ma pri čítaní uchvacujú a ja ten pocit milujem.

Ktorá z Vašich autorských kníh je vášmu srdcu najbližšia, prípadne ktorá postavička?

  • Vybrať jednu knihu je, akoby som mala vyberať medzi mojimi deťmi, ktoré je obľúbenejšie. Mám rada všetky svoje knihy, momentálne som najviac zžitá s Očkom Špehúňom, lebo som o ňom nedávno dokončila tretí príbeh a rozpísaný mám štvrtý.

Ktorá kniha je čitateľsky najobľúbenejšia a prekvapuje vás to?

  • Priznám sa, že toto neviem posúdiť. Som veľký lajdák na čísla a aj keď mi vydavateľstvá posielajú hlásenia o predaji, ja si to neznačím, takže na túto otázku môžem odpovedať len tak z brucha. Možno je to Naša mama je bosorka, keďže sa predáva už 24 rokov. Ale môže to byť aj knižka O chlapcovi, ktorý rozumel psom, ktorú zas deti veľmi pýtajú po besedách.

Bude mať mimoriadne obľúbený a v knižnici stále vypožičaný komiks Detektív Očko ďalšie pokračovanie?

  • Ďalšie komiksy o Očkovi už vyšli asi pred mesiacom. Očko žije, s ilustrátorom Mirkom Regitkom vymýšľame stále ďalšie a ďalšie príbehy a zatiaľ nám ani nenapadlo prestať :)

Ste známa svojou láskou k zvieratkám. Aké máte momentálne doma, príp. túžite po nejakom zvieracom prírastku?

  • Doma máme všeličo. Najnovším prírastkom sú tri malé kačiatka, ktoré sa u nás vyliahli, morské prasiatko Lola, ktorá sa zatiaľ ešte nedá pohladkať a zakrslý králik Bambula, ktorý sa dáva hladkať aj za ňu. Pokukujem aj po ďalšom psíkovi, ale keď si uvedomím, koľko času trávim na cestách, tak ma tá túžba hneď prejde, lebo nechcem manželovi pridávať ďalšie starosti.

Zaujímavosť na záver

Kniha Dokonalá Klára bola vydaná v roku 2021 a ponúka príbeh prváčky Kláry, ktorá si namýšľa, že je dokonalá. Minulý rok 2023 sa dočkala arabského prekladu a vydania. Má nové ilustrácie a vyšla vďaka podpore Slovenského literárneho centra.


Súvisiaci článok
Nečítate knihy? Nevadí, teraz si ich vďaka knižniciam Banskobystrického samosprávneho kraja môžete aj vypočuť!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť