Pondelok 16. 09. 2024 21:02:52 | Meniny má Ľudmila

Zbohom, Diana! Staručkú jaguárku Dianu museli v utorok v bojnickej zoo navždy uspať

BOJNICE/ Jaguár americký sa vo voľnej prírode dožíva maximálne 12 rokov. Diana, ktorá sa do bojnickej zoo dostala z nelegálneho chovu, prežila dvakrát toľko. Bohužiaľ, v utorok ju museli, pre zdravotné problémy, navždy uspať.

Michal Filek|4. september 2024|10:00:06

Zdroj: Facebook / Zoo Bojnice

Súvisiaci článok
Plameniak "Matuzalem" sa v bojnickej ZOO dožil 50 rokov. Už dávno tu nemal byť!
Čítajte viac >

„Včera (3. 9.) v popoludňajších hodinách nás opustila dlhoročná obyvateľka našej zoo jaguár americký – Diana,“ informovali so zármutkom pracovníci Národnej zoologickej záhrady v Bojniciach.

Diana sa narodila v roku 2000 a do Bojníc prišla v roku 2006 z nelegálneho chovu.

Ako informujú chovatelia, život najskôr nemala jedoduchý.

„Pôvodný majiteľ jej dal operačne odstrániť pazúry, čo nám znemožnilo spojiť Dianu s partnerom. Pazúry sú totiž významnou súčasťou komunikácie. Jej príbeh sa stal však upozornením na problémy nelegálnych chovov.“

To sa však, po prevoze do Bojníc, zmenilo. Diana mala totiž výbornú, miernu povahu. Ošetrovateľky s úsmevom hovorili, že dokázala očariť aj svojich susedov.

Možno aj vďaka tomu sa dožila, pre svoj druh, úctyhodného veku.

Vo voľnej prírode sa totiž jaguár americký dožíva 11 až 12 rokov. V ľudskej starostlivosti to môže byť aj 20. Diana však mala už 24 rokov. Veľmi dlho sa pritom tešila dobrej kondícii. V poslednom období však bol badateľný jej vyšší vek, pribúdali zdravotné komplikácie.

„Včera sa jej zdravotný stav rapídne zhoršil. Po obhliadke veterinárnym lekárom sme preto pristúpili k neľahkému rozhodnutiu a Dianu sme uspali.Poďakovanie patrí najmä ošetrovateľkám. Aj vďaka ich starostlivosti sa Diana dožila takého vysokého veku,“ skonštatovali na záver ošetrovatelia a chovatelia z bojnickej zoo.


Súvisiaci článok
V bojnickej zoo zomrel plameniak "Matuzalem". Dožil sa vyše päťdesiat rokov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť