Streda 18. 09. 2024 07:28:08 | Meniny má Eugénia

Milovaný i nenávidený Richard Müller oslávil v piatok 63. narodeniny

BRATISLAVA/ Jeden z najlepších a najznámejších slovenských spevákov oslávil v piatok životné jubileum. Narodil sa 6. septembra 1961 v Hlohovci, teda pred 63 rokmi.

Michal Filek|8. september 2024|13:00:06

Zdroj: Facebook/Richard Muller

Súvisiaci článok
Oslobodzovanie Slovenska začalo krvavou bitkou na Dukle pred 80 rokmi
Čítajte viac >

Životné jubileum významného slovenského speváka, skladateľa a fotografa si pripomenula verejnoprávna slovenská televízia aj na svojom webe rtvs.sk.

Richard sa narodil do hereckej rodiny. Jeho otcom je populárny herec Vlado Müller a mamou Eliška Müllerová.

Ako píše STVR, v roku 1985 absolvoval Müller štúdium dramaturgie a scenáristiky na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Hudbe sa venoval ešte počas štúdia, a tiež ako redaktor časopisov Populár a Gramorevue. Neskôr so skupinou Burčiak Pavla Daněka nahral a naspieval prvú skladbu Rádio. V roku 1984 založil skupinu Banket.

So skupinou nahral množstvo hitov, napríklad Po schodoch, či Tlaková níž.

Na sólovú dráhu sa vydal v roku 1990. Dva roky nato vydal svoj prvý sólový album Neuč vtáka lietať. Dostal zaň Cenu Akadémie populárnej hudby Aurel.

„Päťdesiate piate narodeniny si pripomenul albumom 55 (2016) a zatiaľ jeho posledným sólovým počinom je štúdiovka Hodina medzi psom a vlkom (2020), na ktorej sa vrátil k spolupráci s Petrom Uličným a skladateľom hudby bol Ondřej Gregor Brzobohatý,“ uvádza STVR. Richard Müller je tiež talentovaným fotografom. Za sebou má dve fotografické knihy: Amerika (1996) a Enter (2010).

Ženatý bol s televíznou hlásateľkou a moderátorkou Soňou, s ktorou má syna Filipa a dcéru Emu-Lujzu. So súčasnou partnerkou Vandou Wolfovou má syna Markusa.


Súvisiaci článok
Pred trinástimi rokmi zasiahla Slovensko smutná správa: V lietadle v Jaroslavli zahynul Pavol Demitra
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť