Pondelok 16. 09. 2024 20:55:05 | Meniny má Ľudmila

Maďarská 82-ročná dôchodkyňa nevládala zostúpiť zo Skalnatého plesa, traja Česi z Tetmajerovho sedla

VYSOKÉ TATRY/ Horskí záchranári pomáhali v noci na stredu trom uviaznutým horolezcom aj 82-ročnej Maďarke. Horská záchranná služba (HZS) na svojom webe informovala, že najprv kontaktovali tiesňovú linku v utorok (3. 9.) vo večerných hodinách slovenskí turisti, ktorí na turistickom chodníku v oblasti Obrovského vodopádu stretli staršiu ženu, ktorá s ťažkosťami a veľmi pomaly zostupovala zo Zamkovského chaty.

TASR|4. september 2024|08:58:44

Zdroj: Horská záchranná služba

Súvisiaci článok
Chýba nám takmer 3 a pol tisíc policajtov!
Čítajte viac >

"Po túre zo Skalnatého plesa už bola značne vyčerpaná. Navyše sa stmievalo a nemala so sebou žiaden zdroj svetla. Turisti ju chvíľu doprevádzali smerom k rázcestiu Malej a Veľkej Studenej doliny. Záchranári ženu po vyšetrení terénnou štvorkolkou a následne vozidlom transportovali do ubytovacieho zariadenia," uviedla HZS.

Krátko po zotmení kontaktovali HZS aj traja českí horolezci, ktorí sa počas zostupu z Tetmajeroveho sedla Tatarkovou próbou dostali do miesta, z ktorého nevedeli pokračovať a ani vrátiť sa späť. Navyše sa už zotmelo a pohyb v tomto teréne len s jedným svetlom predstavoval veľké riziko.

Keďže disponovali dostatočnou výbavou na prečkanie noci v horách a boli bez zranení, so záchranármi sa dohodli, že počkajú na mieste do rána.

"O súčinnosť bola požiadaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby, ktorá hneď po rozvidnení vzlietla z popradského letiska. Z heliportu v Starom Smokovci vyzdvihla dvojicu horských záchranárov. Tí boli postupne vysadení pri uviaznutej trojici horolezcov," dodala HZS.

Následne všetkých evakuovali z terénu a vysadili pri Sliezskom dome. Odtiaľ už trojica pokračovala samostatne.


Súvisiaci článok
Oživovali ho márne: V hoteli v Jasnej zomrel 53-ročný muž!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť