Pondelok 16. 09. 2024 21:13:27 | Meniny má Ľudmila

Z Tatranskej Lomnice už "presťahovali" dve jelenice a jedno mláďa

VYSOKÉ TATRY/ Správe Tatranského národného parku (TANAP) sa ešte koncom augusta podarilo odchytiť dve jelenice a jedno mláďa, ktoré si navykli navštevovať intravilán Tatranskej Lomnice.

TASR|3. september 2024|14:02:55

Zdroj: Facebook / Tatranský národný park

Súvisiaci článok
Pri pamätníku v Strečne videli medvedicu s mláďatami, obec vydala výstrahu
Čítajte viac >

Dôvodom, prečo sa jedince so zmeneným správaním rozhodli jej pracovníci presunúť na iné miesto, bola predovšetkým bezpečnosť domácich obyvateľov i návštevníkov Vysokých Tatier. Správa TANAP-u informovala, že nový domov našli v Tatranskej Javorine a na Zemplíne.

"Jelenica s tohtoročným mláďaťom, ktoré prišlo na svet priamo v centre najväčšej časti mesta, skončili vo zvernici v Tatranskej Javorine," uviedli ochranári.

Oba jedince najprv dočasne umiestnili v aklimatizačnej časti zvernice a v súčasnosti už robia spoločnosť jeleňom, ktoré tam previezli po predchádzajúcich odchytoch. Druhá jelenica, ktorú odchytili na parkovisku pri ústredí Správy TANAP-u, našla svoj nový domov na Zemplíne.

V odchytoch synantropných jedincov plánuje Správa TANAP-u pokračovať. V intraviláne Tatranskej Lomnice sa totiž pohybujú aj ďalšie jelenice, ktoré si privykli na život medzi ľuďmi.

"Takéto súžitie je na pohľad určite pekné a ľudia ho vnímajú ako veľkú romantiku, ale treba si uvedomiť, že je s tým spojených naozaj množstvo problémov. Možnosť presvedčiť sa o tom, dostali ľudia už aj na vlastnej koži," zdôvodnila Správa TANAP-u, ktorá eviduje viacero prípadov, keď jelenica vyštartovala oproti psovi a jeho majiteľ pri tom utŕžil pár kopancov.

Dokonca sa podľa ochranárov stalo, že došlo k usmrteniu psa.

Okrem rizika stretu s človekom hrozí i kolízia zveri s motorovým vozidlom, keďže jedince so zmeneným správaním sa neraz pohybujú aj v okolí ciest. "Nehovoriac o tom, že v ohrození je i život samotných zvierat," dodávajú ochranári a vyzývajú domácich i návštevníkov Vysokých Tatier, aby voľne žijúce zvieratá neprikrmovali.


Súvisiaci článok
Ochranári žiadajú zákaz ťažby v biotopoch hlucháňa na Muránskej planine
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť