Pondelok 16. 09. 2024 20:54:40 | Meniny má Ľudmila

Košické konzervatórium pomenovali po slávnom Petrovi Dvorskom

KOŠICE/ Konzervatórium sídliace na Timonovej ulici v Košiciach nesie po novom meno operného speváka Petra Dvorského. Certifikát o tom si škola slávnostne prevzala v pondelok. Čestný názov Konzervatórium Petra Dvorského udelilo škole Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.

TASR|3. september 2024|07:16:12

Zdroj: Facebook / Konzervatórium Košice, Timonova 2

Súvisiaci článok
Hrávali tam Kronerová, Zednikovič, či Geišberg. Divadlo J. Palárika je na scéne už 50 rokov
Čítajte viac >

Ako pre TASR uviedla riaditeľka konzervatória Aneta Hollá, zmenou názvu sa chceli odlíšiť od iných umeleckých škôl. "V dnešnej dobe reklamy a značiek sme si povedali, že chceme mať tú najkvalitnejšiu, preto sme sa rozhodli pre Petra Dvorského," vysvetlila s tým, že tak chceli zdôrazniť kvalitu a zároveň dať vážnosť škole, ktorá je prvým konzervatóriom v Košiciach.

Očakáva, že pre študentov to bude motivácia. "Bude takým ich patrónom, bude sa im snažiť robiť besedy, možno nejaké workshopy a určite ich to nakopne k väčšej usilovnosti a pracovitosti," dodala.

Dvorský sa podľa vlastných slov teší a je dojatý, že konzervatórium nesie jeho meno. "Prakticky som sa vrátil na konzervatórium ako za mladých čias. Je to nádherné, lebo sa to nestáva bežne," povedal. Zdôraznil, že talent je potrebné rozvíjať a študentom drží prsty, aby boli vytrvalí. "Len usilovnou prácou a vytrvalosťou dokážu to, po čom túžia," skonštatoval.

Škola funguje od roku 1951 a je jedným z najstarších konzervatórií na Slovensku. Jej zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj (KSK). Krajské zastupiteľstvo schválilo zmenu názvu školy na zasadnutí 26. augusta. Predseda KSK Rastislav Trnka pripomenul, že Dvorský v rokoch 2006 až 2010 pôsobil ako umelecký riaditeľ Opery bývalého Štátneho divadla Košice.

V zriaďovateľskej pôsobnosti KSK je aj ďalšie košické konzervatórium na Exnárovej ulici, ktoré od roku 2015 nesie meno zosnulého herca, režiséra a pedagóga Jozefa Adamoviča.


Súvisiaci článok
Mimoriadny nález na východnom Slovensku. Objavili telo muža staré cca 5 000 rokov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť