Pondelok 16. 09. 2024 20:51:09 | Meniny má Ľudmila

Divadlo Jonáša Záborského v Prešove predstavilo štvorlístok nových tvárí

PREŠOV/ Ku koncu prázdnin postupne predstavilo Divadlo Jonáša Záborského v Prešove (DJZ) fanúšikom umenia nové tváre, ktoré budú vídať na javiskách DJZ v budúcej sezóne. Najbližšie sa 3. septembra stretnú členovia a priaznivci Klubu priateľov DJZ. Prvým predstavením v novej sezóne bude 45. repríza úspešného muzikálu Chicago. Zdroj: DJZ Prešov.

Lenka Ménová|1. september 2024|12:00:06

Zdroj: Facebook/Divadlo Jonáša Záborského Prešov

Súvisiaci článok
V Bardejovských kúpeľoch sa konal 21. ročník podujatia Alžbetínsky deň na počesť návštevy cisárovnej Sisi
Čítajte viac >

Nových účinkujúcich do DJZ vybrali na základe konkurzu

Michal Hajdu je z Viničiek, takže jeho esom v rukáve je znalosť maďarského jazyka. Medzi jeho najdôležitejšie rituály patrí ranná káva v kaviarni. Je ambicióznym človekom, preto takmer nespí s výnimkou víkendov, kedy ho nezahliadnete na ulici skôr ako poobede. V poslednej dobe sa začal venovať dokonca aj vareniu, takže hemendex mu už nerobí žiaden problém, aj keď skôr si pochutná v nejakej dobrej reštaurácii.

„Na novú divadelnú sezónu v DJZ sa veľmi teším a som poctený tým, že som dostal možnosť tu byť. Na konkurz, ktorý som absolvoval tu, na malej scéne divadla som vchádzal s absolútne nulovými očakávaniami a o to viac ma prekvapilo, keď mi bolo oznámené, že som medzi vybranými. Najbližšie ma budú diváci môcť vidieť v inscenácii od Ericha Kästnera - Škola diktátorov v réžii Michala Náhlika, na ktorej proces a celkový výsledok práce sa už teraz teším.

Tým, že som tu nováčikom, tak som zvedavý na celkovú atmosféru a na skušobný proces, - predsa nastupujem do "zabehnutého terénu". Očakávam a verím, že sa tu rýchlo udomácnim a nabehnem na vlnu mojich nových kolegov a kolegýň. Divadlo pre mňa nie je novinkou, diváci ma mohli vidieť v Košickom divadle Thália alebo zahliadnuť aj na televíznych obrazovkách.

Dúfam, že bude divadelná sezóna 2024/2025 plodná nie len pre nás - hercov, ale hlavne pre divákov, ktorí sa majú tento rok, určite na čo tešiť,“ vyjadril svoje pozitívne očakávania zo svojho pôsobenia v DJZ Michal.

Zdroj: Facebook/Divadlo Jonáša Záborského Prešov

Ďalšia posila umeleckého súboru DJZ sa volá Alexandra Mišľavceva, no môžete ju volať aj VYmišľavceva lebo stále niečo nové vymýšľa. Je to 20 ročná duša pochádzajúca zo Zámutova a aj napriek tomu, že je zaMUTEovčanka tak miluje hudbu. Okrem divadla sa venuje aj spevu, tancu a modelingu a jej obľúbené jedlá sú jednoznačne pizza a cestoviny.

Zdroj: Facebook/Divadlo Jonáša Záborského Prešov

Ďalšou posilou umeleckého súboru DJZ je Miroslav Bodoki, ktorý sa do divadla vracia po desiatich rokoch. Na javiskách DJZ stvárnil v minulosti desiatky postáv (spomeňme napr. legendárneho Františka z Assisi) a určite ďalšie desiatky ešte stvárni.

Miroslav Bodoki je slovenský herec, ktorý patrí medzi etablovaných hercov s bohatými skúsenosťami na javisku. Jeho výkony sú často oceňované pre jeho výraznú hereckú prítomnosť, schopnosť vnímať a stvárniť zložité postavy a hlboký emocionálny prejav.V DJZ sa už v minulosti objavoval v širokom spektre inscenácií, od klasických diel svetovej literatúry až po súčasné hry slovenských a zahraničných autorov. Je známy svojím všestranným talentom a schopnosťou adaptovať sa na rôzne žánre.

Zdroj: Facebook/Divadlo Jonáša Záborského Prešov

Štvorlístok nových tvárí pre túto sezónu uzatvára Katarína Pustaiová. Pochádza z malej dediny menom Švedlár, má 19 rokov a skladá vlastnú hudobnú tvorbu. Má slabosť na poéziu - najmä na Shakespearove sonety a často sa vracia k sledovaniu mexických telenoviel z 90. rokov.

Zdroj: Facebook/Divadlo Jonáša Záborského Prešov

Divadlo Jonáša Záborského je jedným z najvýznamnejších kultúrnych inštitúcií na východnom Slovensku. Bolo založené v roku 1944 a nesie meno Jonáša Záborského, významného slovenského spisovateľa a dramatika.

DJZ pôsobí v dvoch budovách – v historickej budove na Hlavnej ulici a v modernej budove na Námestí legionárov, ktorá bola otvorená v roku 1990. Divadlo má bohatý repertoár, ktorý zahŕňa dramatické hry, komédie, muzikály a detské predstavenia. Divadlo tiež pravidelne uvádza premiéry diel slovenských a zahraničných autorov.


Súvisiaci článok
V Kežmarku pribudnú na stenách budov maľby známeho streetart umelca a tetovača
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť