Pondelok 16. 09. 2024 19:49:53 | Meniny má Ľudmila

Bardejovský skanzen čaká revitalizácia

BARDEJOV/ Objekty bardejovského skanzenu sa budú vďaka projektu Interreg revitalizovať. Jedným zo schválených projektov je totiž aj zámer Miesto pre čas, kde je partnerom Šarišské múzeum Bardejov. Trojfázový projekt prinesie revitalizáciu a obnovu stavebno-technického stavu objektov múzea ľudovej architektúry v Bardejovských Kúpeľoch. Zdroj: PSK.sk.

Lenka Ménová|22. august 2024|14:00:06

Zdroj: Facebook/Prešovský samosprávny kraj

Súvisiaci článok
V Bardejovských kúpeľoch sa konal 21. ročník podujatia Alžbetínsky deň na počesť návštevy cisárovnej Sisi
Čítajte viac >

Šarišské múzeum v Bardejove zriaďované PSK sa ako partner podieľa na projekte Miesto pre čas. Zámer podporí rozvoj cezhraničnej integrovanej turistickej ponuky poľského múzea v Krosne, ako aj samotného bardejovského múzea. Trojfázový projekt prinesie na slovenskej strane revitalizáciu a obnovu stavebno-technického stavu objektov múzea ľudovej architektúry v Bardejovských Kúpeľoch. Zameria sa tiež na posilnenie spolupráce medzi obomi múzeami, ktorú podporia plánované spoločné výstavy, konferencie, publikácie či festivaly remesiel.

„Pre Expozíciu ľudovej architektúry v Bardejovských Kúpeľoch, vysunutej expozície Šarišského múzea, to znamená najzásadnejšiu investíciu od roku 2008, kedy prebehla ostatná veľká revitalizácia areálu. Návštevníci si zmenu všimnú v podstate okamžite, keďže nový šat, najmä však strešné krytiny, dostane 20 objektov, vrátane našich kostolíkov z 18. storočia.

Stolárska dielňa sa zmení na interaktívny priestor, kde do budúcna plánujeme drobné výstavy, workshopy, etnokino, prednášky a mnoho iných zaujímavých aktivít pre verejnosť. Počas samotných rekonštrukčných prác v rokoch 2025-26 bude areál návštevníkom prístupný, no v obmedzenom režime. O detailoch budeme verejnosť včas informovať prostredníctvom našej webovej stránky či profilov na sociálnych sieťach“, vyjadril sa k revitalizácii skanzenu etnológ Lukáš Jonov.

Skanzen v Bardejovských Kúpeľoch, oficiálne nazývaný Šarišské múzeum v prírode, je etnografické múzeum v prírode, ktoré sa nachádza v obci Bardejovské Kúpele neďaleko mesta Bardejov na východnom Slovensku. Tento skanzen je jedným z najstarších svojho druhu na Slovensku, keďže bol otvorený už v roku 1965.

V skanzene je vystavených viac než 30 pôvodných stavieb tradičnej ľudovej architektúry zo severovýchodného Slovenska, vrátane dreveníc, hospodárskych budov, školy, kostola a ďalších objektov, ktoré reprezentujú život a kultúru v tomto regióne od 19. storočia až do polovice 20. storočia.

Jedným z najzaujímavejších objektov v skanzene je drevený kostolík sv. Mikuláša z obce Zboj, ktorý pochádza z roku 1766. Tento kostol je výnimočným príkladom východoslovenskej drevenej sakrálnej architektúry.

Skanzen je obľúbenou turistickou destináciou, ktorá ponúka návštevníkom možnosť spoznať tradičnú ľudovú kultúru a architektúru tejto oblasti, ako aj jej históriu a spôsob života ľudí v minulosti. Okrem prehliadky jednotlivých objektov môžu návštevníci často zažiť aj rôzne folklórne podujatia a remeselné trhy, ktoré sa tu organizujú.

Projekt revitalizácie sa zameriava na obnovu a modernizáciu objektov v skanzene s cieľom zachovať a zvýrazniť kultúrne dedičstvo tohto regiónu. Revitalizácia zahŕňa rekonštrukciu existujúcich budov, zlepšenie infraštruktúry, ako aj vytvorenie nových expozícií a interaktívnych prvkov, ktoré by prilákali viac návštevníkov.

Jedným z cieľov je tiež zlepšiť podmienky pre organizovanie kultúrnych podujatí, remeselných trhov a iných aktivít, ktoré by mohli zvýšiť záujem o tradičnú ľudovú kultúru. Očakáva sa, že po dokončení revitalizácie sa skanzen stane ešte atraktívnejšou destináciou pre turistov a miestnych obyvateľov.

Cez program Interreg sa podporujú projekty, ktoré zvyšujú povedomie o spoločnom kultúrnom dedičstve a prispievajú k jeho zachovaniu pre budúce generácie. Revitalizácia skanzenu je teda dôležitým krokom k ochrane a propagácii kultúrneho dedičstva regiónu Šariša a celého východného Slovenska.


Súvisiaci článok
V Kežmarku pribudnú na stenách budov maľby známeho streetart umelca a tetovača
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť