Pondelok 16. 09. 2024 15:02:26 | Meniny má Ľudmila

Jeden z najlepších slovenských komikov Július Satinský by v utorok oslávil 83 rokov

SLOVENSKO/ Július Satinský bol nielen komikom a členom legendárnej dvojice s Milanom Lasicom. Bol tiež skvelým hercom, spisovateľom, dramatikom a publicistom. Na svet prišiel 20. augusta 1941 v Bratislave. V utorok by sa teda dožil 83 rokov. Bohužiaľ, zomrel, už pred 22 rokmi. Zdroj: wikipedia.

Michal Filek|20. august 2024|16:20:31

Lasica, Gott a Julo Satinský počas nakrúcania "Všetci sú za dverami!" Zdroj: Facebook/Milan Lasica/J. Gutten

Súvisiaci článok
Pod dohľadom ŠtB boli aj Lasica a Satinský, ukáže to nová výstava v Bratislave
Čítajte viac >

Július Satinský zomrel 29. decembra 2002 vo veku 61 rokov na rakovinu hrubého čreva. Odišla tak jedna herecká legenda. Najviac sa Julo preslávil ako člen humoristickej dvojice s Milanom Lasicom. Spolu napísali a zdramatizovali množstvo divadelných hier. Spolu boli zárukou skvelého, inteligentného humoru.

Narodil sa 20. augusta 1941 a celé detstvo prežil v Bratislave. Herecké sklony sa u neho prejavovali už v mladom veku a v roku 1958 vyhral recitačnú súťaž Hviezdoslavov Kubín.

Neskôr vyštudoval pedagogiku na Strednej pedagogickej škole, profesiu učiteľa však nikdy nevykonával, keďže jeho túžbou bolo herectvo, na ktoré ho neprijali.

Na Vysokej škole múzických umení vyštudoval v rokoch 1962 – 1966 dramaturgiu. Od roku 1959 spolu s Milanom Lasicom vystupovali ako komická dvojica v autorských reláciách. Účinkovali v Tatra revue a v Divadelnom štúdiu (Divadlo na korze).

Po roku 1968, v období normalizácie, naráža aj so svojím hereckým partnerom Milanom Lasicom na množstvo prekážok a po zákaze činnosti na Slovensku pôsobia dva roky v českom divadle Večerní Brno a v rokoch 1972 – 1978 v spevohre Novej scény v Bratislave.

Počas svojho života získal množstvo ocenení. Okrem iného titul zaslúžili umelec a tiež Krištáľové krídlo za celoživotné dielo.

Medzi jeho najznámejšie filmové role patrí úloha lekára v komédii S tebou mně baví svět, či úloha Štefana vo filme Vesničko má středisková. Na divadelnom javisku hral v dramatizáciách Gorkého, Shakespeara, Mináča, Moliéra a mnohých ďalších.

Viac z jeho tvorivej činnosti si nájdete na wikipedii.


Súvisiaci článok
Zakladateľ Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka v piatok oslavuje osemdesiatku!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť