Nedeľa 30. 06. 2024 17:37:52 | Meniny má Melánia

Jantár za takmer 44-tisíc eur odovzdali colníci puncovému úradu

MICHALOVCE/ Colný úrad Michalovce odovzdal takmer 110 kilogramov neopracovaného jantáru Puncovému úradu SR. Jantár zaistili v dvoch prípadoch, keď sa ho cestujúci pokúsili prepraviť z Ukrajiny v rozpore s colnými predpismi.

TASR|27. jún 2024|17:37:22

Ilustračná snímka. ZDROJ: Finančná správa SR

Súvisiaci článok
V Banskej Štiavnici budú cez referendum bojovať za zachovanie mestskej plavárne
Čítajte viac >

Ako TASR informovala hovorkyňa Colného úradu Michalovce Jana Nimrichterová, hodnota odovzdaného jantáru predstavuje 43.800 eur.

V oboch prípadoch sa neopracované kamene jantáru rôznych tvarov, veľkostí a kvality pokúšali previezť cez hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom.

V prvom prípade 96,4 kilogramu našli príslušníci finančnej správy ukryté v autobuse. "Textilné vrecia opatrené plombou s obsahom jantáru v hodnote 42.000 eur boli schované v umelo vytvorenom priestore pred zadnou nápravou s prístupom zo spacieho priestoru pre vodiča," uviedla hovorkyňa s tým, že vodič autobusu nevedel predložiť doklady o pôvode a hodnote dovážaného jantáru. Trestným rozkazom Okresného súdu Michalovce bolo uložené ochranné opatrenie zhabanie veci v prospech štátu.

V druhom prípade išlo o 13,44 kilogramu jantáru, ktorý bol ukrytý v špeciálne upravenej plynovej nádrži osobného auta. "Rozhodnutím Colného úradu Michalovce o prijatí nevyhnutného opatrenia zhabania tovaru sa jantár stal majetkom štátu," doplnila Nimrichterová.

Podľa puncového zákona správu majetku štátu pri drahých kovoch, drahých kameňoch a výrobkoch z drahých kovov vykonáva Puncový úrad SR.


Súvisiaci článok
Záplavy v Nitre: v meste vyhlásili mimoriadnu situáciu, škody sú vysoké
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť