Sobota 11. 05. 2024 09:05:20 | Meniny má Blažena

Živé tradície, remeslá, aj výrobky ponúkajú Župné trhy v Revúcej

REVÚCA/ V piatok 26. apríla sa v Revúcej uskutočnia Župné trhy. Druhý ročník podujatia poskytne priestor, kde svoje výrobky verejnosti predstavia miestni regionálni remeselníci a producenti.

Andrea Chudová|25. apríl 2024|17:47:42

Zdroj: Mesto Revúca

Súvisiaci článok
Na Barborskej ceste otvoria prvú pútnickú ubytovňu
Čítajte viac >

Okrem lokálnych remeselníkov poteší návštevníkov svojou hudbou a tancom folklórny súbor. Tvoriví nadšenci si svoje umenie a kreativitu budú môcť vyskúšať aj na tvorivých dielňach.

Župné trhy sú súčasťou podpory lokálnych remeselníkov a výrobcov tradičných regionálnych špecialít z jednotlivých regiónov Banskobystrického kraja. Vďaka nim je jedinečná príležitosť spoznať nositeľov tradícií a uchovávateľov remeselných postupov, často aj s inovatívnymi prvkami, prehodiť s nimi pár slov a podporiť ich prácu kúpou výrobku.

437121456_1692722321532440_3369611577322456190_n.jpg Zdroj: Mesto Revúca

Stánky výrobcov budú spájať rovnaké farby a označenie logom "regionálne"

Projekt regionalnepulty.sk a Župné trhy sa angažujú v podpore miestnych producentov v celom Banskobystrickom kraji. Okrem poskytovania ďalšieho distribučného a predajného kanála majú producenti aj marketingovú podporu.

"Iniciatíva Banskobystrického samosprávneho kraja v rámci podpory regionálnych producentov a remeselníkov je v našom meste jednoznačne vítaná. Samotný projekt župných trhov pomáha zachovávať a propagovať kultúrne a tradičné hodnoty regiónov kraja, čo je pre udržanie aj našej regionálnej identity a dedičstva dôležité," hovorí Patricia Šefranová v mene primátora mesta Revúca.

Pre výrobcov produktov je priamy kontakt so zákazníkmi veľmi prospešný. Pomáha im získavať nové publikum aj spätnú väzbu, vďaka ktorej môžu neustále zlepšovať kvalitu svojich výrobkov. Jarmok je tak aj príležitosťou zistiť, či by ich novinka mohla mať na trhu úspech.

"Ručná remeselná výroba mala významné postavenie v hospodárskom živote nášho regiónu Gemer v minulosti a práve zákonitosti umenia našich zvyklostí v jej novšej a modernejšej podobe môžete u nás spoznávať práve na tomto jarmoku," dodala Šefranová.

Jóbová: Prezentujú sa živé tradície a neobyčajná zručnosť gemerských majstrov. Treba to zažiť!

Zuzana Jóbová je riaditeľkou Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus, ktorá trhy organizuje, za pomoci Banskobystrického samosprávneho kraja a jeho Rozvojovej agentúre Dobrý kraj.

Tradícia župných trhov môže výrazne podporiť miestnych remeselníkov a posilniť miestnu ekonomiku.

"Župné trhy dokážu byť atraktívnym cieľom pre turistov a návštevníkov, čo môže viesť k zvýšeniu samotnej turistickej atraktivity daného miesta a príjmov v danom regióne. Takže ja ich, jednoducho povedané, určite odporúčam zažiť," hovorí Jóbová.

Pilotná séria Župných trhov sa konala už v roku 2022. Revúca tam však ešte nebola. Až vlani prejavilo aj Mesto Revúca záujem stať sa súčasťou tohto projektu.

„Tešíme sa tejto spolupráci, mesto nám poskytuje priestor, stánky, ozvučenie, propagáciu ako aj kultúrny program, čo je nadštandardná podpora zo strany mesta a my si ju vážime", hovorí riaditeľka.

438209060_1224389765198720_6523699687127827633_n.jpg Zdroj: Mesto Revúca

Sprievodný program bude pestrý

Práve sprievodný program, ktorý zabezpečuje samospráva, bude naozaj hodnotný.

Mesto Revúca prichystalo vystúpenie detského folklórneho súboru Lykovček, tvorivé dielne sa budú zameriavať na výrobky z kože. Poskytne ich organizácia Creativas a Erika Kováčiková.

Zapojenie Súkromnej strednej odbornej školy v Revúcej prinesie tradičnú regionálnu gastronomickú špecialitu - gemerské guľky, produkt s certifikáciou Regionálny produkt Gemer - Malohont.

"Pred konaním Župných trhov kontaktujeme remeselníkov, ktorých máme v databáze. Sú to v remeselníci, ktorí sú alebo boli v našom e-shope, či sa v minulosti zúčastnili Župných trhov a potom držitelia niektorej zo značiek Regionálny produkt Gemer – Malohont, Pohronie, Novohrad, Podpoľanie, Hont, Horehronie," uzatvorila Zuzana Jóbová.

Regionálne trhy v Revúcej sa uskutočnia v piatok 26. apríla od 10.00 do 18.00 na námestí pred budovu Kohút.


Súvisiaci článok
Jedno mesto, jeden deň, tisíc chutí. Také je heslo Banskobystrickej Vínšpacírky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť