Sobota 11. 05. 2024 09:05:13 | Meniny má Blažena

Influencerka Petra Dzvoníková: Mám inú mierku toho, čo je tabu. Rada hovorím aj o tom, čo ma trápi!

SLOVENSKO/ Vo svete podcastov a internetu nie je žiadnou neznámou. Jej vlastným podcastovým štúdiom prešlo niekoľko desiatok známych osobností súčasného spoločenského života. Otvorene rozpráva o témach sexuality, sebalásky či rodiny. Svoje myšlienky a postrehy na rôzne spoločenské témy z oblastí politiky, rodičovstva a bežného života nájdete na jej instagramovom profile s názvom petush.nasklee inšpirovaný českou stranou jej rodiny. Ak ju ešte nepoznáte, toto je podcasterka a influencerka Petra Dzvoníková

Alžbeta Čelešová|24. apríl 2024|15:00:06

Zdroj: Archív Petra Dzvoníková

Súvisiaci článok
Koordinátorka práce s mládežou Alena Strýčková: Dobrovoľníctvo je niečo, čo nás napĺňa
Čítajte viac >

Máte určite jeden z najznámejších podcastových kanálov na Slovensku, ktorý vediete už niekoľko rokov. Pozývate si rôznych známych ľudí, ako prebieha výber hostí a tém, ktoré pripravujete pre každého z nich?

  • Ďakujem. Výber hostí prebieha dvomi spôsobmi. Mám svoj dlhodobý zoznam hostí, s ktorými by som sa rada porozprávala, sú to rôzne známe, alebo zaujímavé osobnosti, s ktorými by som rada strávila napríklad čas na káve a pokecala. A potom sú tu takí, ktorí ma aktuálne niečím oslovia a zaujmú. Čo sa týka tém, riešim s nimi často to, čo nás spája, ale mnohokrát aj aktuálne spoločenské témy.

Ste známa tým, že s podcastovými hosťami preberáte aj intímne a osobné témy, ktorým sa nevenuje veľa tvorcov. Prečo sú pre Vás tieto témy dôležité?

  • Ja mám asi celkovo trochu inú mierku toho, čo je pre mňa tabu a čo nie, ako väčšina spoločnosti. Považujem za dôležité hovoriť nielen o tom peknom, ale aj o tom, čo nás trápi. A som rada, keď to moji hostia vidia rovnako. Mnohí sa u mňa cítia natoľko komfortne, že nemajú problém sa otvoriť a hovoriť o veciach, ktoré bežne nerozoberajú. Veľmi si to vážim.


Súvisiaci článok
Režisér strašidelného zámku Peter Serge Butko: Ak nedokážeme rozoznať dobro od zla, čaká nás skaza
Čítajte viac >

Aktívne sa venujete sociálnym sieťam, ako by ste opísali svoj instagramový profil?

  • Toto je pre mňa strašne ťažké, pretože sa nedokážem zadefinovať. Môj instagram profil môže jeden deň vyzerať, akoby som bola beauty influencerka, lebo riešim šminky, ktoré ma bavia a ktoré milujem a druhý deň ako profil nejakej aktivistky, lebo rozoberám dôležité spoločenské témy. Môj instagram je proste obraz mňa. Takej, aká som a toho, čo ma zaujíma.

Čo na Vašom profile môžu ľudia nájsť?

  • Všetko, haha. V highlightoch mám napríklad uložené nasledovné témy: Rodičovstvo, terapia, vzťahy, výstupy z mojich podcastov, téma násilia, tipy na filmy a seriály, cestovanie, ale aj jazykové okienko, alebo záložku, kde je info o projektoch, v ktorých pomáham a vyzývam k tomu aj svojich sledovateľov.

Okrem podcastu, ktorému venujete veľa času, pracujete aj s firmami a známymi značkami. Ako si vyberáte spolupráce, ktoré propagujete?

  • Nemám nejakú šablónu, ktorou by som sa riadila, idem na to pocitovo. Mám stálych klientov, s ktorými spolupracujem pravidelne, dlhodobo. Ide hlavne o to, či si viem predstaviť produkt odprezentovať, ide častokrát aj o konkrétnu kampaň, či mi sedí, či produkty používam, alebo chcem začať používať a podobne.

Na Vašom profile sa objavujú témy sebalásky, intimity, rodičovstva, preto Vás mnohí považujú za jedného z najúprimnejších tvorcov. Čo Vás vedie k takej otvorenosti?

  • Taká som a myslím, že som vždy aj bola, je to pre mňa prirodzené, byť bezprostredná a deliť sa s ľuďmi o svoje myšlienkové pochody a pocity. Som typ človeka, ktorý veci spracováva tak, že o nich píše, alebo rozpráva, v tom som sa našla.

_MG_8244.jpg Zdroj: Archív Petra Dzvoníková

Máte dve malé deti a uprednostňujete rešpektujúce rodičovstvo, akým spôsobom ho využívate?

  • Pre mňa je rešpektujúce, alebo inak povedané aj vnímavé, či autoritatívne (pozor, nemýliť s autoritárskym) rodičovstvo najmä o práci so sebou samým, so svojimi naučenými vzorcami, s trpezlivosťou. Je o načúvaní deťom, o vzájomnom rešpekte. Ale aj o nastavovaní hraníc, o vedení dieťaťa životom tak, aby sa naučilo samostatnosti a sebadôvere, no aby zároveň nikdy nepochybovalo o tom, že sa môže na svojich najbližších obrátiť a spoľahnúť a že je milované a rešpektované.

Čo podľa Vás chýba dnešným rodičom vo vzťahu k deťom? Aké najväčšie chyby robia?

  • Neviem to takto všeobecne povedať. Myslím, že mnohý idú tým, podľa mňa správnym smerom, snažia sa byť citlivejší, neuznávajú fyzické tresty, čo je naozaj prežitok a veľmi škodlivá vec, no mnohí robia rešpektujúcemu rodičovstvu zlé meno aj tým, že namiesto toho skutočného spôsobu tejto výchovy idú skôr do voľnej výchovy – citlivý prístup, ale zároveň žiadne hranice. Myslím, že ako vo všetkom, dôležitý je balans – rešpektovať dieťa, no zároveň trvať na tom, byť rešpektovaný. Ak to človek robí správne, príde to automaticky.

Tvorbe podcastov a práce na sociálnych sieťach sa venujete už niekoľko rokov, akým smerom by ste chceli, aby sa uberal Váš kanál?

  • Nemám v tomto ohľade žiadne konkrétne predstavy, ani ciele. Chcem sa proste rozprávať s ľuďmi, ktorí ma zaujímajú a bavia a budem rada, keď to bude aj naďalej baviť mojich sledovateľov, prípadne keď to osloví nových sledovateľov. Už nie som v situácii, že by som potrebovala riešiť nejaké úspechy v súťažiach, tiež nepotrebujem byť najpočúvanejší podcast. Samozrejme, veľké počty vypočutí a zhliadnutí potešia, úspechy v súťažiach tiež, no nechcem byť závislá od takejto externej validácie a chcem to robiť hlavne tak, aby som bola ja spokojná a aby sa u mňa hostia cítili komfortne.

Spolupracujete aj s inými influencermi z našej scény. Aké sú vaše momentálne pracovné aktivity?

  • Minulý rok sme s kamarátkami z branže založili kreatívnu agentúru a mali sme naše prvé projekty, pri ktorých sme sa však naučili najmä to, že už nechceme robiť kompromisy a ustupovať z našich predstáv. Ak pôjdeme do budúcna do nejakého projektu, tak jedine v tom prípade, že bude naša vízia a expertíza 100% akceptovaná a prijatá. Tým, že sa živíme primárne niečím iným, si môžeme vyberať, s kým budeme pracovať a komu venujeme ten čas navyše a energiu.

Aké spolupráce s firmami majú pre Vás najväčší význam?

  • Preferujem dlhodobé spolupráce, jednou z mojich najobľúbenejších je spolupráca so značkou L’Oreal Paris, zastúpenou agentúrou AMI, pretože ich produkty milujem a používam aj mimo spoluprác a ak spolu môžeme niečo vytvoriť, vždy sa z toho teším. Majú tiež iniciatívu Stand Up, ktorá hovorí o obťažovaní na verejnosti. Zároveň som napríklad veľmi vďačná za spoluprácu s platformou Hedepy, ktorá poskytuje online terapiu. Jedná sa o dlhodobú spoluprácu, v rámci ktorej môžem šíriť osvetu o duševnom zdraví, čo by som robila samozrejme aj tak, no mať za to zaplatené a tým pádom cítiť podporu k tejto tvorbe, je úžasné.

Máte nejaký nesplnený pracovný sen?

  • Donedávna to bola zahraničná pracovná cesta, ktorú mi koncom minulého roka splnil práve L’Oreal, resp. Ich podznačka Garnier a agenúra AMI, s ktorou som cestovala do New Yorku. Veľmi by som si priala spoluprácu s automobilkou, tá sa už tiež črtá a mám z toho veľkú radosť. A rada by som viac cestovala, čo sa mi žiaľ, inak ako v rámci spoluprác, až tak nedarí, keďže mám dve malé deti a manžela, ktorému práca aktuálne veľmi nedovoľuje odisť z Bratislavy.

Predstavte si seba a svoju tvorbu o desať rokov, ako by vyzerala?

  • Toto je veľmi ťažká otázka, keďže ja som taký pocitový, spontánny, nie veľmi plánovací typ človeka. Je možné, že o 10 rokov už budem robiť úplne iný typ práce, že a budem realizovať ako organizátorka akcií, alebo produkčná na nejakom televíznom projekte. Najdôležitejšie je pre mňa to, aby som bola spokojná a aby ma práca bavila – čo vlastne vôbec nie je ťažké, pretože ja si dokážem takmer na všetkom nájsť niečo, čo ma zaujíma.

Ste veľký zástanca terapií a mentálneho zdravia. Ako sa staráte o svoje duševné zdravie?

  • Priznám sa, že aktuálne som v tomto tak trochu na úrovni „vodu káže, víno pije“. Je pre mňa aktuálne ťažké vykompenzovať svoje potreby a starostlivosť o svoje duševné zdravie s úlohami, ktoré mám ako matka a zároveň ako pracujúca žena. Navštevujem však s manželom párovú terapiu, čo je pre mňa obrovská súčasť starostlivosti o svoje duševné zdravie a pracujem na tom, aby som sa zas dostala do pohody, aby som si šla občas zacvičiť, ale aj aby som oddychovala a nestresovala sa.

PETRA DZVONÍKOVÁ

Je slovenská podcasterka, influencerka žijúca v Bratislave so svojou rodinou a dvomi deťmi. V minulosti pracovala v korporátnej firme a svoju tvorbu začala točením videí, vlogmi z rodinného života a instagramovými postmi o témach sebavedomia, sexualite a sebadôvery a iné. Do povedomia ľudí sa dostala svojim podcastovým kanálom – rozhovormi so známymi ľudmi, ktorým sa venuje doteraz. Je veľmi aktívna na sociálnych sieťach a jej instagramový profil sleduje skoro päťdesiattisíc ľudí. Pravidelne zdieľa svoje myšlienky a názory na svojom profile. Spolupracuje s ňou niekoľko rôznych firiem, vďaka ktorým tvorí rôzne reklamné tutoriály, krátke videá či predstavovanie produktov. Okrem svojej práce sa venuje rodine a svojím deťom.


Súvisiaci článok
Psychoterapeut Tomáš Ďurčo: Nie som automat na odpovede. Klient vie nájsť cez svoje vnútro všetko, čo potrebuje
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť