Pondelok 06. 05. 2024 09:31:04 | Meniny má Hermína

Nemocnica v Považskej Bystrici nemá dostatok sestier na novorodeneckom oddelení. Hľadá posily

POVAŽSKÁ BYSTRICA/ Novorodenecké oddelenie v Považskobystrickej nemocnici bojuje s nedostatkom kvalifikovaného personálu. Napriek absencii zdravotných sestier, vedenie nemocnice hľadá spôsoby a riešenia na to, aby prevádzka oddelenia fungovala aj naďalej a nedošlo k jeho zrušeniu.

Natália Štepanovičová|23. apríl 2024|15:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Krvavá dráma pred bytovkou: Útočník vytiahol na muža nôž a dobodal ho po celom tele!
Čítajte viac >

Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie len nedávno zverejnilo na sociálnej sieti urgentnú výzvu na prijatie nového personálu. Námestníčka nemocnice pre ošetrovateľstvo Jana Lunáková priblížila, že v marci sa nedostatok zdravotných sestier skĺbil s nárastom práceneschopnosti sestier na novorodeneckom oddelení.

Bojujú s nedostatkom personálu

"Situácia je zložitá, pracujúce sestry mali v marcovom rozpise viac služieb za chýbajúce kolegyne, aby bola zabezpečená prevádzka. Vedenie novorodeneckého oddelenia v spolupráci s gynekologicko-pôrodníckym oddelením robí maximum, aby sme preklenuli kritické týždne," ubezpečuje Lunáková.

Námestníčka ďalej priblížila, že ošetrovateľský tím na oddelení dopĺňajú prijatím praktických sestier – asistentov so stredoškolským vzdelaním, ktoré budú pomáhať sestrám pri starostlivosti o pacienta v rámci svojich kompetencií, ktoré sú určené vyhláškou ministerstva zdravotníctva. Nemocnica pritom len prednedávnom uviedla do prevádzky novo zrekonštruovanú pôrodnicu, ktorú mamičky využívajú od začiatku tohto roka.

Budúca mamička Veronika Petrová, ktorá pochádza z Považskej Bystrice a plánuje rodiť práve tu, si myslí, že ak by došlo k zrušeniu oddelenia, výrazne by to skomplikovalo situáciu rodičkám, ktoré bývajú priamo v Považskej Bystrici v Púchove alebo v okolitých obciach.

"V tom prípade by ženy museli zvažovať, že budú rodiť v čo najbližšej nemocnici, napríklad v Trenčíne, čo nie každej vyhovuje, "ozrejmila.

Potenciálnych zamestnancov oslovujú počas štúdia

Jana Lunáková námestníčka pre ošetrovateľstvo hovorí, že vedenie považskobystrickej nemocnice oslovuje potenciálnych zamestnancov už počas štúdia na vysokej škole a umožní im absolvovať odbornú prax na rôznych typoch lôžkových oddelení a pracovísk. Nemocnica dlhodobo spolupracuje najmä s Trenčianskou univerzitou v Trenčíne a Jesseniovou lekárskou fakultou v Martine.

"Personál sa snažíme osloviť okrem iného aj na zdravotníckych veľtrhoch práce na Slovensku i v Čechách, ako aj prostredníctvom webovej stránky a sociálnych sietí, kde uverejňujeme aktuálne voľné pracovné pozície," povedala Lunáková.

Avizovala, že vedenie nemocnice v spolupráci s vedením novorodeneckého a gynekologicko – pôrodníckeho oddelenia chce zachovať plynulú prevádzku i naďalej.


Súvisiaci článok
Už aj v Považskej Bystrici liečia chrbticu ozónom
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť