Sobota 11. 05. 2024 13:15:15 | Meniny má Blažena

Mala ťažký život, no rozdávala radosť a smiech. Pred 152 rokmi sa narodila Ľudmila Podjavorinská

SLOVENSKO/ Z úst nejedného škôlkara aj dnes počujeme básničky, ktoré vyšli z pera jednej z najvýznamnejších slovenských spisovateliek prelomu 19. a 20. storočia, Ľudmily Podjavorinskej. Poďte s nami spoznať príbeh tejto mimoriadne inšpiratívnej ženy, ktorá celý život bojovala s ťažkým osudom.

Alžbeta Mareková|26. apríl 2024|09:00:06

Zdroj: Archív TASR

Súvisiaci článok
V piatok by sa dožil 110 rokov František Mrázik. Na Slovensku zakladal Horskú službu, do Vysokých Tatier pritiahol MS v lyžovaní
Čítajte viac >

Ako ôsme z desiatich detí, sa Ľudmila 26. apríla 1872 narodila do skromnej rodiny učiteľa Rudolfa Riznera v Horných Bzinciach. Svoju životnú púť začala slabá a po celý život ju sprevádzali choroby, dokonca po osýpkach v detstve takmer oslepla (lekári jej dokázali zachrániť iba jedno oko). Ďalšia rana, ktorá ju hlboko zasiahla, bola smrť jej milovaného brata, ktorý zomrel ako osemročné dieťa. Miloslav svoju malú sestričku zbožňoval a práve vďaka nemu prišla prvýkrát do kontaktu s rozprávkami, ktoré jej rád čítaval.

Foto archív TASR.jpg Zdroj: Archív TASR

Jej doba nepriala vzdelávaniu dievčat, avšak vďaka otcovi a strýkovi, takisto učiteľovi, bola v štúdiu podporovaná. Ľudmilinou najväčšou láskou sa stali knihy a už v mladom veku mala prečítané mnohé slovenské diela. Obdivovala nielen slovenských a českých autorov, ale vyhľadávala aj nemeckú a ruskú literatúru. V staršom veku viedla korešpondenciu s Martinom Rázusom, Teréziou Vansovou i s Pavlom Országhom Hviezdoslavom.

Začínala písať pod rôznymi pseudonymami, ako napríklad Nechtík, Ľudka, Nevädza... Medzi jej známe diela patria Piesne samoty, Blud a Žena, V otroctve, Ondráš, Balady a povesti... Napriek mnohým známym dielam pre dospelých, snáď ešte jasnejšie svieti jej detská tvorba, ktorá robí radosť aj dnešnej generácií detí, a ktorá pre mnohé malé tváričky predstavuje vstup do sveta literatúry. Medzi jej najznámejšie patria Čin-čin, Zajko Bojko, Čarovné skielka, Kytka veršov pre slovenské dietky...

IMG_4087.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

Ľudmila sa napriek vlastnému podlomenému zdraviu do smrti starala o oboch rodičov. Zomrela 2. marca 1951, no jej posolstvo je dodnes živé. V každom riadku jej veršov môžeme cítiť veľkolepú osobnosť, ktorá prežila svoj život v obrovskej pokore.

Pri spracovaní témy sme vychádzali z informácií z nasledujúcich zdrojov: Osudy osobností Slovenska (Jozef Leikert)


Súvisiaci článok
Uplynulo storočie od narodenia Jozefa Kronera, herca, ktorého Slovensku závidel celý svet
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť