Sobota 11. 05. 2024 15:55:10 | Meniny má Blažena

SRDCOM Z DEDINY: Obec Bartošovce, oáza pokoja v srdci šarišského regiónu

BARTOŠOVCE/ V náručí Bartošovskej kotliny, v tôni Čergovského pohoria, leží dedinka s bohatou históriou. Vydajte sa s nami na potulky malebným Šarišským regiónom a spoznajte obec Bartošovce!

Alžbeta Mareková|24. apríl 2024|17:00:06

Zdroj: www.obecbartosovce.sk

Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Obec Ľubeľa, mimoriadne očarujúce miesto silných historických udalostí
Čítajte viac >

Obec sa nachádza v nadmorskej výške približne 355 metrov nad morom a je obklopená rozľahlými poľami, lúkami a spanilou prírodou. Prvá písomná zmienka, ktorá ju spomína priamo, pochádza z roku 1408, nepriamo však o jej existencii svedčia aj listiny z roku 1374. Úrodná pôda s prísľubom hojnosti a blízkosť dávno presláveného Bardejova tu privábila statkárov, ktorí začali chovať dobytok, pestovať poľnohospodárske plodiny a dokonca aj vyrábať múku.

1.jpg Zdroj: www.obecbartosovce.sk

„Bartošovce boli najväčšou a najdôležitejšou dedinou panstva, ktoré v 15.-16. storočí nazývali bartošovské panstvo. Už v 15. storočí tu bola kúria, respektíve kaštieľ, dom správcu a majerské budovy. Bartošovské panstvo v 14. storočí a prvej polovici 15. storočia patrilo šľachticom z Perína, neskôr Zápoľskovcom a do polovice 16. storočia Baranovcom,“ uvádza obec na svojej webovej stránke.

Po obrovskom rozmachu 15. storočia však územie čakal útlm. V rokoch 1472 až 1492 tu prebehlo pustošenie armádami z Poľska, poddaní odchádzali zo svojich domov a sťahovali sa do iných miest. Zdanenie sedliackych domácností viedlo k ich úpadku a schudobneniu. Historické listiny poukazujú na fakt, že v roku 1567 tu hospodárilo iba osem domácností, kým počet želiarskych domácností narastal.

skola.jpg Zdroj: obec Bartošovce

„Koncom 16. storočia boli Bartošovce veľkou dedinou s prevažne poddanským obyvateľstvom. Okrem nich tu žila rodina feudálneho pána, prípadne jeho správcu panstva a osadenstvo fary. V 17. storočí tu vznikla škridliareň spolu s tehliarňou, preslávenou v širokom okolí východného Rakúsko-Uhorska. Spolu s obcou Kurima tvorila až do 19. storočia hlavné centrá Bardejovského okresu,“ objasňuje obec Bartošovce.

Dominantou obce je bezpochyby Kostol zasvätený narodeniu Panny Márie, národná kultúrna pamiatka, ktorá sa vyníma do výšky, jej história však siaha hlboko do minulosti, až do 15. storočia.

Kostol.jpg Zdroj: obec Bartošovce

Otázky o súčasnom stave obce, ale aj o jej plánoch do budúcna, zodpovedal pre redakciu SP21 starosta obce, Václav Hudák.

Ako by ste zhodnotili aktuálny stav obce?

  • Obec Bartošovce sa v súčasnosti dynamický rozvíja. Svedči o tom aj nárast počtu obyvateľov. Za posledných desať rokov o 50, čo nie je na veľkosť obce až tak málo. V obci sú poskytované základne služby pre občanov. Máme tu materskú školu, základnú školu prvého stupňa, predajňu potravín, pohostinstvo aj pizzeriu. V obci aktívne pôsobia aj dôchodcovia, združení v Jednote dôchodcov Slovenska, dobrovoľný hasiči aj dva futbalové kluby. Obec má bohatú kultúrnu tradíciu . Pôsobí tu mužská a ženská spevácka skupina Bartošovčan. V obci na miestom amfiteátri sa každoročne konajú folklórne Slávnosti Bartošovskej kotliny.

Obec má pripravené viaceré projekty na zlepšenie a skvalitnenie života. Spomeniem len rekonštrukciu miestnych ciest, chodníkov, mostov, opravu železničnej zastávky. Ďalej plánujeme rozšírenie vodovodu a dobudovanie verejnej kanalizácie v novej časti pre výstavbu rodinných domov. Taktiež máme pripravený projekt na rozšírenie kapacity materskej školy.

Pohľad na obec severo západ.jpg Zdroj: obec Bartošovce

Aká je vízia obce do budúcna?

  • Obec Bartošovce má všetky predpoklady na ďalší rozvoj a pevne verím že tomu tak bude. V obci momentálne prebieha proces veľkých pozemkových úprav a pokiaľ úspešne prebehne, tak nastanú priaznivé podmienky pre všestranný rozvoj a ďalšie investície v obci.

Kostol 2.jpg Zdroj: obec Bartošovce

Ak by k Vám prišiel turista, čo by ste mu odporučili v obci navštíviť?

  • Rímskokatolícky kostol Narodenia panny Márie v Bartošovciach – Národná kultúrna pamiatka. Kostol bol postavený už v 15. storočí a do dnešnej podoby dobudovaný v roku 1612. Kostol prešiel za ten čas mnohými úpravami a rekonštrukciami. Je to dominanta obce, ktorá sa nedá prehliadnuť. V severnej časti obce v časti Podstavenec, ktorá je od obce vzdialená 2 km, zo železničnej zastávky vedie žltá turistická značka cez Hertník na pohorie Čergov, Bukový vrch, ktorý má 1020 metrov nadmorskej výšky. A potom ďalej rôznymi smermi po Čergove.

6.jpg Zdroj: www.obecbartosovce.sk

Bartošovce si vážia kultúru svojich predkov a radi si ju pripomínajú, napríklad aj folklórnymi slávnosťami. Táto dedinka je perlou regiónu Šariš a zvedaví turisti tu veselo môžu začať svoje prechádzky- neoľutujú.

Pri tvorbe tohto článku sme vychádzali z oficiálnej webovej stránky obce Bartošovce.


Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Počuli ste už o lietajúcom Cypriánovi? Spoznajte tajomstvá obce Červený Kláštor!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť