Pondelok 29. 04. 2024 01:57:19 | Meniny má Lea

Zo Sahary príde nad Slovensko prach. Dokonca až v troch vlnách. Kedy ho môžeme očakávať?

SLOVENSKO/ Počasie sa nám od utorka zlepšilo. Postupne sa bude otepľovať, až na letné hodnoty. Prinesie to so sebou ale aj jeden neželaný efekt. Priamo zo Sahary k nám totiž doletí prach. A to dokonca až v troch vlnách. V ktoré dni sa teda naň môžeme „tešiť“ a čo nám to spôsobí?

Michal Filek|26. marec 2024|12:00:06

Dorazí k nám prach zo Sahary. Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Na Veľkú noc bude teplo. Ako v lete
Čítajte viac >

Špecializovaný meteorologický portál iMeteo informuje, že prach zo Sahary sa nad Slovenskom rozprestrie ešte tento týždeň. A potom ešte dvakrát. Veľká noc tak bude u nás v znamení afrického saharského piesku.

Prvýkrát to bude hneď v stredu popoludní. Najviac z neho však spadne vo štvrtok, v podobne zrážok, vo štvrtok na sever Slovenska a v Tatrách.

Bude to však len veľmi nízka koncentrácia.

Pokračovanie však bude výraznejšie. Prach k nám dorazí hneď na Veľký piatok. Prach sa uvoľní z Alžírka a Tuniska, putovať bude ponad Stredozemné more a Taliansko a počas noci z piatka na sobotu sa dostane do našej oblasti.

V sobotu sa tak máme na čo tešiť. Jeho koncentrácie nad Slovensku budú totiž výrazné. Ale tiež nad ČR, Rakúsko, Nemeckom, Maďarkom, Ukrajinou.

Začiatkom týždňa dorazí tretia vlna. Dorazí k znám z Jadranu a strednej Európy. Udrží sa nad našim územím minimálne do utorka, tvrdí iMeteo.

Čo to pre nás bude znamenať?

Problémy môžu mať najmä ľudia s alergiami a ochoreniami dýchacích ciest. Ďalším sprievodným znakom bude znížená dohľadnosť a iné sfarbenie oblohy viditeľné pri západe a východe slnka.


Súvisiaci článok
Najznámejší slovenský meteorológ sa v stredu dožíva významného životného jubilea
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť