Utorok 14. 05. 2024 04:23:26 | Meniny má Bonifác

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Chcete zažiť pohľad na najkrajší západ slnka na mieste pulzujúcom históriou? Príďte k ruinám hradu Čeklís

BERNOLÁKOVO/ Na kraji obce Bernolákovo, kúsok od rímskokatolíckeho kostola svätého Štefana, sa nachádza zrúcanina zaujímavého hradu. Ten síce zanikol na konci 15. storočia, príbehy o ňom však prežili a žijú aj dnes. Poďte s nami spoznať hrad Čeklís!

Alžbeta Mareková|28. apríl 2024|10:07:56

Zdroj: Facebook/ Hrad Čeklís o.z.

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Hrad Čabraď vás skryje pred civilizáciou. Ponúka podmanivý pokoj a majestátne výhľady
Čítajte viac >

Presné okolnosti vzniku a pôvodu hradu nie sú známe, predpokladá sa však, že hrad vznikol v 13. storočí. Postavený bol za účelom stráženia obchodnej cesty z Bratislavy na východ a ako sídlo panstva.

Čeklíske panstvo bolo odjakživa atraktívne, ako pre pánov hradu, tak aj pre poddaných. Bola tu úrodná pôda, rieky, a hlavne vinice. To všetko bolo zdrojom príjmov. Z hľadiska národnostnej štruktúry sa počas stredoveku stretávame s nemeckými priezviskami. Druhým vtedajším názvom obce bol Lanschitz, čo je upravené nemecké slovo Landschutz, znamenajúce ochranca krajiny. To výstižne charakterizuje úlohu tejto lokality a hradu.

„Síce prvá písomná zmienka o hrade Čeklís je až z roku 1323, ale na jeho existenciu po roku 1217 poukazuje vytvorenie samostatného panstva Čeklís a strážna funkcia pri výbere mýta. Hrad mal reprezentatívnu a strážnu úlohu. Kontroloval cestu z a do Bratislavy. Cesta sa na východ od obce rozdvojovala smerom na Trnavu a na Šintavu (dnešné ulice Trnavská a Poľná). Strážna funkcia sa prejavovala aj kontrolou vodnej cesty a prechodu cez rieku,“ uvádza sa na webovej stránke občianskeho združenia Hrad Čeklís.

1 Facebook Hrad Čeklís o.z..jpg Zdroj: Facebook/ Hrad Čeklís o.z.

Na začiatku 14. storočia bol hrad vlastníctvom Abraháma z rodu grófov zo Svätého Jura a Pezinka, ktorý ho pred smrťou predal Matúšovi Čákovi Trenčianskemu. Okolo roku 1320 sa hrad dostáva do vlastníctva kráľa Karola Róberta a ten ho v roku 1323 vymenil za hrad Šintava s Abrahámom Rufusom, synom Meynolda z Hlohovca. Hrad bol vlastnený potomkami Abraháma Rúfusa až do roku 1392, kedy prešiel do vlastníctva kráľa Žigmunda Luxemburského.

V roku 1393 kráľ Žigmund Luxemburský odovzdáva čeklíske panstvo grófovi Karolovi z Krbavy. Ten prichádza do častých konfliktov zo susedmi, grófmi zo Svätého Jura a Pezinka. Po Karolovej smrti sa hrad dostáva do vlastníctva bratislavským županom Štefanovi a Jurajovi z Rozhanoviec a ich bratovi Šimonovi.

2 Facebook Hrad Čeklís o.z..jpg Zdroj: Facebook/ Hrad Čeklís o.z.

„Majetkové prepájanie grófov zo Sv. Jura a Pezinka a pánov z Rozhanoviec viedlo k vleklým sporom o čeklíske panstvo, ktoré trvali až do konca stredoveku. Znepriatelené rody pri presadzovaní svojich nárokov používali násilnosti a vojenské akcie. To viedlo k pustošeniu výnosných majetkov. V roku 1457 po ukončení ozbrojených zrážok sa sporné strany na príkaz kráľa dohodli na zbúraní hradu v Senci a odstránení vonkajších opevnení čeklískeho hradu a zachovaný zostal len vnútorný hrad,“ objasňuje občianske združenie na svojom webe.

Pretrvávajúce boje o panstvo a majetky napokon dospeli k nevyhnutnému koncu. Čeklíske hradné panstvo na konci 15. storočia zaniklo a stalo sa súčasťou šintavského hradného panstva pánov z Rozhanoviec. Hrad bol zničený a polovica usadlostí v hradnom mestečku ostala opustená.

3 Facebook Hrad Čeklís o.z..jpg Zdroj: Facebook/ Hrad Čeklís o.z.

„V roku 1523 kráľ Ľudovít II. Jagelonský, po vymretí rodu pánov z Rozhanoviec, udeľuje donáciu na šintavské panstvo Alexejovi Thurzovi. Tak sa mestečko Čeklís, ako súčasť Šintavského panstva, dostáva do vlastníctva ďalšieho významného rodu – do vlastníctva Thurzovcov,“ informuje webová stránka občianskeho združenia.

Zrúcanina tajomného hradu pritiahla pozornosť nadšencov histórie. V roku 2008 vzniklo občianske združenie Hrad Čeklís, ktoré neúnavne vyvíja aktivity smerované k výskumu a obnove ruiny a k zatraktívneniu verejného priestranstva.

4 Facebook Hrad Čeklís o.z..jpg Zdroj: Facebook/ Hrad Čeklís o.z.

Otázky o bežnom chode hradu, ale aj o nadchádzajúcich udalostiach pre redakciu SP21 zodpovedal Jaroslav Vokoun, predseda občianskeho združenia Hrad Čeklís.

Ako vyzerá bežná starostlivosť o chod hradu? Koľko ľudí si vyžaduje?

  • Hrad Čeklís je v súčasnosti ruina malého stredovekého hradu nachádzajúca sa v obci Bernolákovo. Pred necelými dvadsiatimi rokmi chcel vtedajší starosta lokalitu tejto ruiny zastavať. Preto vznikla občianska iniciatíva, aby sa zachoval verejný priestor a na ňom stojace historické pamiatky. Nestaráme sa o chod hradu, ale o odkrývanie zasypanej ruiny a o jej ochranu a prezentáciu. Potrebný je archeologický výskum a ďalšie súvisiace výskumy. V okolí je náletová zeleň, preto postupne kultivujeme okolie. Pomáhajú miestni dobrovoľníci a aktivity firemného dobrovoľníctva, počas roka tu priloží ruku k dielu približne štyridsať dobrovoľníkov.

V súčasnosti je prínosná spolupráca s obecným úradom, nakoľko práve obec je zodpovedným vlastníkom hradu a jeho okolia. Pracovný deň na hrade nie je, lebo dobrovoľníci chodia do práce alebo študujú. Pracuje sa vtedy, keď sa dohodne brigáda. Keď je archeologický výskum, tak sa kope pod vedením archeológov, keď sa muruje, tak sa riešia problémy s kameňom a dostupnosťou kvalitných murárov, keď sa rieši náletová zeleň, tak sa kosí, píli, prenáša sa drevo. Keďže sme akí sme, tak sa musia zbierať aj odpadky po niektorých návštevníkoch.

Na lokalite hradu sa nachádza vodárenská veža štylizovaná ako hradná veža, ale pochádza zo začiatku 20. storočia. Obec dala chátrajúcu vežu obnoviť v roku 2023 a bola premenená na rozhľadňu s malými výstavnými priestormi. Obnovená veža je dokonca prihlásená do súťaže Fénix - Kultúrna pamiatka roka. Dobrovoľníci pomáhajú pri otváraní veže pre verejnosť. Zaujímavé nálezy z archeologického výskumu sú vystavené v Mestskom múzeu v Senci.

5 Facebook Hrad Čeklís o.z..jpg Zdroj: Facebook/ Hrad Čeklís o.z.

Aká je vízia hradu do budúcna?

  • Ruina hradu Čeklís je vo vlastníctve obce Bernolákovo, nachádza sa na verejnom priestore, preto je základom zachovanie lokality pre obyvateľov obce a návštevníkov. Keď sa zachová verejný priestor, verejnosť tu nájde viacero možností pre kvalitné naplnenie tu stráveného času na zoznámenie sa s lokálnou históriou, prechádzku, výhľady, spev vtákov, beh, jazdu na bicykli. Pribudnú kultúrne aktivity v scenérii ruiny hradu. Bude pokračovať výskum lokality a jeho výsledky budú následne usmerňovať ďalšie aktivity. Znalci hradov považujú za hodnotné to, že ruina hradu je zachovaná vo svojej stredovekej podobe. Prezentácia ruiny hradu bude zodpovedať výsledkom výskumu.

6 Facebook Hrad Čeklís o.z..jpg Zdroj: Facebook/ Hrad Čeklís o.z.

Čo najviac fascinuje Vašich návštevníkov?

  • Hrad Čeklís bol strážny hrad – strážil cestu medzi Bratislavou a Trnavou. Bol postavený na mieste, odkiaľ bolo možné kontrolovať územie na východ od Bratislavy. V súčasnosti táto poloha umožňuje jedinečné výhľady na Bratislavu a jej okolie. Dovolenkovo krásne sú západy Slnka za Malé Karpaty. Bratislavčania majú možnosť pozrieť sa na Bratislavu z jedinečného miesta. Pri čistom ovzduší je dokonca vidieť 120 km vzdialenú horu Schneeberg v Rakúsku smerom na západ, a 60 km vzdialený Zobor smerom na východ.

Prítomnosť neďalekého letiska prináša výhľady na prílety a odlety lietadiel. Pár metrov od hradu je kostol svätého Štefana kráľa a barokový kaštieľ, ktorí dali postaviť Esterházyovci. V súčasnosti návštevníci obdivujú kvalitne obnovenú vodárenskú vežu premenenú na rozhľadňu. Návštevníci, ktorí tu boli dávnejšie, teraz oceňujú ako sa mení vzhľad zanedbanej lokality k lepšiemu.

7 Facebook Hrad Čeklís o.z..jpg Zdroj: Facebook/ Hrad Čeklís o.z.

Aké udalosti sa v najbližšom období na hrade odohrajú?

  • Na stredu 8. mája 2024 od 12:00 pripravuje obec Bernolákovo slávnostné otvorenie sezóny, bude otvorená rozhľadňa, bude hrať hudobná skupina a budú tu atrakcie pre deti. Počas roku budú dobrovoľníci kultivovať lokalitu. Návštevníci si vychutnajú pokoj, ktorý tu panuje. Zážitkom je výhľad z rozhľadne. Tá však nemôže byť stále otvorená, a tak podobný výhľad poskytne priestor pri rozhľadni. Kto rád premýšľa o dávnych časoch, na autentickej lokalite mu bude najlepšie.

8 Facebook Hrad Čeklís o.z..jpg Zdroj: Facebook/ Hrad Čeklís o.z.

POVESŤ

Aj o hrade Čeklís kolujú chýry a legendy, jedna je aj z obdobia tureckých bojov. Mladý paša Kujan mal prepadnúť hrad a odviesť z neho prekrásnu dievčinu Máriu. Zaslepený horlivou láskou Máriu prehováral, aby ho aj ona milovala tak, ako on ju. Mária však mala snúbenca, veľmoža zo Svätého Jura. Síce pašu počúvala, jej láska i naďalej verne patrila len jej milému. Turek sa však nevzdával. V noci ju zobral von pod šíre nebo a ukazoval na jednu z hviezd. Tvrdil o nej, že je jeho šťastná, že ho z ďalekého východu priviedla až sem, k jeho vysnívanej Márii. Povedal jej, že pokiaľ jeho hviezda svieti, dovtedy aj jeho láska horí silným plameňom. Mária uprela zrak na tmavú oblohu a zahľadela sa na tú hviezdu. Hviezda sa však razom zrútila z oblohy. Práve vtedy pašovo zamilované srdce prebodol šíp. Nevystrelil ho nik iný, ako Máriin snúbenec.

Pri tvorbe tohto článku sme vychádzali z nasledujúcich zdrojov: www.hradceklis.webnode.page


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Povesti o ňom sú hrôzostrašné, dnes vás však hrad Modrý Kameň prenesie do rozprávky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť