Pondelok 13. 05. 2024 23:36:18 | Meniny má Servác

Prievidžania, tešte sa! Máte Top podujatie roka v Trenčianskom kraji

PRIEVIDZA/ Banícky jarmok, ktorý každý rok organizuje mesto Prievidza spoločne s Kultúrnym a spoločenským strediskom, získal ocenenie Top podujatie roka v rámci Trenčianskeho kraja. Ocenenie udeľuje Krajská organizácia cestovného ruchu Trenčín región.

Natália Štepanovičová|28. apríl 2024|14:00:07


Súvisiaci článok
Živé tradície, remeslá, aj výrobky ponúkajú Župné trhy v Revúcej
Čítajte viac >

Banícky jarmok získal cenu v kategórii, v ktorej boli nominované aktivity a podujatia z celého Trenčianskeho kraja - Festival poctivých vín, Obnova západného paláca hradu Beckov, Kursalon v Trenčianskych Tepliciach, Jilemnického jarná 25-ka, či Kúpele v regióne, ako aj podujatie Legendy ožívajú.

Titul TOP v cestovnom ruchu v Trenčianskom kraji Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trenčín región udeľuje od v roku 2017.

"V jednotlivých kategóriách venujeme pozornosť nadštandardným službám, ktoré poskytujú ubytovacie či stravovacie zariadenia, poukazujeme na jedinečné projekty a zároveň oceňujeme odborný prístup ľudí, ktorí rozvoju cestovného ruchu venovali viac-menej všetko," informoval zastupujúci výkonný riaditeľ KOCR Pavol Štefčík.

Porota rozhodla, že najlepšou akciou za rok 2023 je prievidzský Banícky jarmok. Organizátori ho usporadúvajú už 37 rokov. Riaditeľka Kultúrneho a spoločenského strediska (KaSS) v Prievidzi Dana Horná, informovala, že počas niektorých ročníkov sa ho zúčastnilo 12-tisíc ľudí. Okrem návratu k tradiciám, keď na úvod podujatia zaznie banícka hymna a obyvatelia a návštevníci sa pridajú k baníckemu sprievodu, trojdňové podujatie dopĺňa festival jedla Prievidzský rínok.

Kultúrna akcia, ktorá siaha až za hranice regiónu

Ocenenie si v obci Beckov prevzali viceprimátor mesta Norbert Turanovič a riaditeľka KaSS Dana Horná, ktorá okomentovala, že mesto ako aj KaSS teší, že sa Banícky jarmok stal vyhľadávaným podujatím. Ďalej podotkla, že jarmok v podobe ako ho poznajú návštevníci dnes, funguje desať rokov.

"Za ten čas sa jarmok stal etablovaným a rešpektovaným. Z regionálnej akcie, ktorú poznali zväčša obyvatelia mesta a blízkych obcí, sa nám podarilo vybudovať veľké podujatie na celoslovenskej úrovni, či už ide o kvalitu programu alebo vysokú návštevnosť akcie," podotkla Horná.

Riaditeľka vníma aj rozdiely, ktoré podujatie sprevádzajú. Podľa nej návštevníkov a obyvateľov okolitých regiónov v súčasnosti viac zaujíma kultúrny program ako tradičná príprava výrobkov našich predkov.

Vytvoriť program stojí veľké úsilie

Okrem toho skonštatovala, že tvorba kultúrneho programu si vyžaduje veľké nasadenie, keďže ten so svojím tímom vytvára, kreuje a dopĺňa niekoľko mesiacov pred samotnou akciou. V minulosti svojimi vystúpeniami návštevníkov zabavili známe kapely, napríklad Polemic, Desmod, ale aj DJ Milan Lieskovský. Organizátori ponúkli návštevníkom aj netradičné formy zábavy, ako napríklad stand-up alebo talkshow.

Dana Horná, priblížila, že sa na jarmoku snažia odprezentovať aj tvorbu regionálnych umelcov. "Dostali sme sa do štádia, že regionálne kapely sa nám samé hlásia a ponúkajú. Ich záujem vystupovať na našom jarmoku je taký veľký, že musíme robiť selekciu," doplnila na záver.

Tohtoročný Banícky jarmok sa uskutoční v dňoch 6. až 8. septembra na sídlisku Píly v Prievidzi.


Súvisiaci článok
Bartolomejský hodový jarmok sa uskutoční počas posledného augustového víkendu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť