Utorok 14. 05. 2024 22:55:08 | Meniny má Bonifác

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Čachtický hrad, tajomstvá ukryté v Karpatoch

ČACHTICE/ Nad rovnomennou dedinkou sa na vápencovo-dolomitovom vrchu vypína zrúcanina mysteriózneho hradu Čachtice. Z tohto miesta sa vám naskytne unikátny výhľad do šíreho kraja, my sa však dnes pokúsime nazrieť do jeho histórie. Poďte objaviť príbehy Čachtického hradu, sídla jednej z našich najznámejších historických postáv, krvavej grófky Alžbety Báthory!

Alžbeta Mareková|27. apríl 2024|16:00:06

Zdroj: Facebook/ Čachtický hrad

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Hrad Čabraď vás skryje pred civilizáciou. Ponúka podmanivý pokoj a majestátne výhľady
Čítajte viac >

Čachtický hrad je slovenským unikátom minimálne v jednom smere- pravdepodobne o žiadnom inom hrade nepoznáme toľko legiend, povestí, príbehov... O väčšinu z nich sa postarala manželka Františka Nádašdyho, Alžbeta Bathory. Príbehy o krvavej hradnej panej, prahnúcej po večnej mladosti, sú iste známe každému čitateľovi. Čachtický hrad však zažil celé storočia plné aj celkom odlišných príbehov.

Všetko to začalo v prvej polovici 13. storočia, kedy panovník Belo IV. vydal pokyn na výstavbu stredovekého kamenného hradu. Tejto úlohy sa zhostil Kazimír z rodu Hunt-Poznan a ešte v 13. storočí hrad aj dobudoval. Ako to už v našej histórii býva, aj tento kráľovský hrad si prešiel rukami mnohých rodov, ku ktorým sa dostal mnohými cestami. Koncom 13. storočia ním však rezonovalo meno, ktoré bolo svojej dobe veľmi dobre známe- Matúš Čák Trenčiansky.

cachtickyhrad.eu 1.jpg Zdroj: cachtickyhrad.eu

Po Matúšovej smrti hrad obsadili ozbrojenci Karola Róberta, neskôr ho kráľ Žigmund Luxemburský daroval Stiborovi I., ako odplatu za jeho vernosť. Po jeho smrti hrad ostal vo vlastníctve jeho rovnomenného syna.

„Pravdepodobne vtedy prikročili k prestavbe jestvujúceho pôvodného hradu a rozšíreniu o veľké nádvorie s gotickou kaplnkou, obkolesenie hradu parkánovými múrmi s ochodzou a cimburím, hospodárskymi budovami, dielňami a tunelovitým vchodom. Panovníci, aj Stiborovci, dôsledne dbali o to, aby hrad bol pevnosťou, ktorá odolá náporom všetkých nepriateľov,“ informuje Správa hradu na svojej webovej stránke.

V roku 1436 sa hrad dostáva do vlastníctva Michalovi Orsagovi de Gut, a v rukách jeho rodu ostáva nasledujúcich 130 rokov. Je preto pochopiteľné, že aj tento rod zanechal na hrade výrazný podpis v stavebných úpravách a ďalšej starostlivosti oň.

„Prudký rozvoj palných zbraní v druhej polovici 15. storočia podnietil vybudovanie druhého širšieho parkánu, ktorý na juhu vyústil až do predsunutej opevenenej bašty s delovými strielňami. Keď posledný príslušník rodu Orságovcov – Krištof Orság zomrel bez potomkov, pripadlo hradné panstvo kráľovi Maximiliánovi I., ktorý ho dal v roku 1569 do zálohu Uršule Kanižajovej vdove po Tomášovi Nádašdym. Jej syn František Nádašdy I. hradné panstvo od panovníka odkúpil v roku 1602,“ dodáva Správa hradu.

Facebook Čachtický hrad 1.jpg Zdroj: Facebook/ Čachtický hrad

A tu sa hrad dostáva do rúk svojej najslávnejšej majiteľke, vdove po Františkovi, Alžbete Bathory, ktorá svojimi sadistickými sklonmi posunula povesti o hrade do hororového žánru. Je známa tým, že neuveriteľne krutými spôsobmi mučila mladé ženy a dievčatá, pričom jej neprekážalo, že väčšina z nich ich stretnutie neprežila. Niektoré zdroje uvádzajú, že sa kúpala v ich krvi, a za pomoci čarodejníckych praktík si tak mala zabezpečovať večnú mladosť. Palatín Juraj Thurzo ju mal pri týchto násilných rituáloch v decembri 1610 prichytiť. Jej pomocníkov dali onedlho popraviť v Bytči, kým Alžbeta bola bez rozsudku internovaná na hrade až do svojej smrti v roku 1614.

Správa Čachtického hradu však na svojom webe poukazuje na to, že Alžbetiny rodičia boli vzdialení príbuzní. Toto mohlo zavážiť a u grófky sa dá predpokladať podozrenie na degeneráciu mozgu, ktorá mohla stáť za mimoriadne agresívnymi črtami jej povahy. Faktom však zostáva, že už sa nikdy presne nedozvieme, či Alžbeta všetky tie obludnosti naozaj spáchala, alebo sa stali len vykonštruovaným nástrojom pomsty ohrdnutého Thurza, ktorý sa mal pokúsiť zničiť jej povesť a pripraviť ju o majetok.

cachtickyhrad.eu.jpg Zdroj: cachtickyhrad.eu

„S opravou a prestavbou hradu v roku 1670 bol najviac zviazaný František Nádašdy II. Po odhalení Vešeléniho sprisahania, v ktorom sa angažoval aj František, panovník nariadil obsadiť Čachtický hrad a skonfiškovať majetok. Pri rabovaní cisárskym vojskom bol hrad poškodený. Skonfiškované majetky pripadli kráľovskej komore, ktorá ich prenajala Révajovcom a Draškovičovcom. V roku 1703 sa majiteľmi hradu stali členovia rodu Forgáčovcov a Berčéniovcov. Po dobytí kuruckými vojskami F. Rákociho začal hrad pustnúť a v roku 1799 vyhorel. V roku 1765 získali panstvo Erdodyovci, v roku 1855 Bruenerovci a v roku 1887 Springerovci,“ dodáva Správa hradu.

Dnešným vlastníkom Čachtického hradu je obec Čachtice. V rokoch 2012 až 2014 na mieste prebiehal projekt statického zabezpečenia a archeologický výskum. Od roku 2014 je hrad znovu prístupný verejnosti.

cachtickyhrad.eu 2.jpg Zdroj: cachtickyhrad.eu

Otázky o bežnom chode hradu, ale aj o nadchádzajúcich udalostiach pre redakciu SP21 zodpovedal PhDr. Marián Imriška zo Správy Čachtického hradu.

Ako vyzerá bežná starostlivosť o chod hradu? Koľko ľudí si vyžaduje?

  • Bežná prevádzka hradu sa odvíja od viacerých faktorov. Naším cieľom je postupne hrad rekonštruovať a preto sa často zameriavame na práce spojené s touto aktivitou. V prípade hradu ide o rozsiahlu národnú kultúrnu pamiatku a preto si vyžaduje našu pozornosť. Kmeňových zamestnancov máme troch a hrad dopĺňajú dvaja pracovníci, zodpovední za údržbu hradu, ktorí nám vypomáhajú aj počas rekonštrukcie. Práca na hrade zahŕňa aj sezónnych brigádnikov a preto sme radi, že sa môžeme spoľahnúť na našich osvedčených študentov.

Počas sezóny sa snažíme hlavne zabezpečiť všetky dostupné služby v priestore hradu. Ide najmä o predaj vstupeniek, suvenírov a počas letných horúcich dní aj prístup občerstvenia. Počas letnej sezóny pripravujeme viacero podujatí, ktoré si vyžadujú komplexné plánovanie a preto sme veľmi radi, že sme nadviazali spoluprácu s Čachtickým podzemím a dokážeme spoločne pripraviť pútavé podujatia zamerané na históriu Čachtického hradu a Čachtického panstva.

Facebook Čachtický hrad 2.jpg Zdroj: Facebook/ Čachtický hrad

Aká je vízia hradu do budúcna?

  • Našou víziou je zabezpečiť, aby Čachtický hrad pretrval a mohli ho navštevovať aj ďalšie generácie návštevníkov. Postupne chceme rekonštruovať obytnú vežu a našim cieľom je vytvoriť v obytnej veži vyhliadkovú terasu, ktorá nám poskytne možnosť vyhliadky a tým poskytneme našim návštevníkom možnosť vidieť Čachtické panstvo tak, ako ho videla dávno pred nami pani grófka Alžbeta Bathory. Naším cieľom je konzultovať každý krok rekonštrukcie s Krajským pamiatkovým úradom v Trenčíne.

Vďaka odborným konzultáciám, môžeme pokračovať v rekonštrukcií NKP Čachtický hrad. Chceme určite organizovať aj ďalšie Archeologické výskumy a preskúmať tak ešte neprebádané zákutia Čachtického hradu. Ak tieto postupy dokončíme, môžeme realizovať ďalšiu etapu architektonického výskumu a následne môžeme pristúpiť k ďalšej rekonštrukcií jednotlivých objektov hradu. Cieľom hradu je aj využitie moderných technológii a hlavne programov založených na 3D simuláciách. Nakoľko nie je možné hrad zrekonštruovať do pôvodného stavu, môžeme vďaka týmto technológiám návštevníkom priblížiť život na Čachtickom hrade.

Facebook Čachtický hrad 3.jpg Zdroj: Facebook/ Čachtický hrad

Čo najviac fascinuje Vašich návštevníkov?

  • Jednoznačne našich návštevníkov najviac fascinuje Alžbeta Bathory a jej príbeh. Narodila sa 7. augusta 1560 v Nyírbatore a jej príbeh obletel celý svet. Neviem s určitosťou povedať, či je na príbehu mučenia dievčat všetko pravdivé, o tom sa naši návštevníci musia presvedčiť na vlastnej koži. Každopádne tu máme rivala Alžbety, ktorým je Juraj Thruzo. Po neúspešnej ponuke o sobáš s Alžbetou Bathory sa Thurzo snaží pani grófku zdiskreditovať a tým získať jej majetky, kde sa teda podľa vás skrýva pravda v tomto príbehu. Lákadlom je aj siahodlhá história hradu a jeho majiteľov ako je Matúš Čák Trenčiansky, Stibor zo Stiboríc a „Čierny Beg“ František Nádašdy. Práve z neho má turecká armáda strach a rovnako sa trasú kolená každému nepriateľovi Františka Nádašdyho. Práve on, ako kapitán uhorskej armády, odráža hordy tureckých vojakov pred Viedňou. Jeho kruté vedenie vojny a úspechy mu zaručujú obrovské majetky a priazeň kráľa.

Ďalším lákadlom je aj príroda v okolí Čachtického hradu. Čachtický hradný vrch je národná prírodná rezervácia v pohorí Malé Karpaty. Vyhlásená bola v roku 1964 (s novelizáciou z roku 1993) na rozlohe 56,17 ha, bez ochranného pásma. Predmetom ochrany sú severné časti pohoria – hradný vrch s dominujúcou zrúcaninou hradu Čachtice. Geologický podklad je datovaný do éry druhohôr, vyskytujú sa tu povrchové i podzemné krasové formy. Vzácna lesostepná vegetácia – stredozemné a teplomilné druhy. Vzácne druhy hmyzu. Rezervácia je súčasťou CHKO Malé Karpaty. Okolie hradu naším návštevníkom poskytuje výhľad na okolité dediny až k mestu Stará Turá a z hradu dokonca môžeme vidieť vysielač Veľkú Javorinu.

Facebook Čachtický hrad 4.jpg Zdroj: Facebook/ Čachtický hrad

Aké udalosti sa v najbližšom období na hrade odohrajú?

  • Pri tvorbe programu sme postupovali veľmi dôkladne, aby sme zaujali čo najväčšie spektrum návštevníkov. Naši návštevníci sa môžu tešiť na pestrý program a rozmanité aktivity.

V najbližšom období pripravujeme viacero podujatí. Dňa 27. apríla otvárame letnú sezónu na Čachtickom hrade so skupinou historického šermu Ursus zo Stupavy. Svojou prítomnosťou nás poctí aj Alžbeta Bathory a jej manžel František Nádašdy. V máji máme naplánovaný športový deň, kde bude jeho súčasťou aj beh čachtickým chotárom. Počas športového dňa tu budú pre našich návštevníkov pripravené rôzne športové aktivity a prednášky o zdravej výžive. Dňa 1. mája uvádzame do predaja nulovú bankovku s portrétom Alžbety Bathory. Predaj nulovej bankovky bude kombinovaný s predošlou bankovkou, ktorá vznikla v spolupráci s hradom Beckov. Pre deti sme 18. mája pripravili podujatie v spolupráci s Divadlom Zábavka.

Počas mesiaca jún budeme oslavovať 10 rokov od celkovej rekonštrukcie Čachtického hradu. Na Čachtickom hrade sa objaví Spoločnosť Fringia, ktorá je známa vďaka rekonštrukcií života od 15. po 19. storočie. Predstavia nám panstvo Alžbety Bathoryovej a život, ktorý žila. Správa Čachtického hradu naplánovala niekoľko nočných podujatí, ktoré určite potešia našich návštevníkov. V mesiaci júl sme pre našich návštevníkov pripravili večernú opekačku spojenú s nočnou prehliadkou Čachtického hradu. Jedno z výnimočných podujatí bude realizované práve 20. júla pod názvom: Nočná chvíľka poézie, kde vystúpia stand-up komici: Diana Renerová a Mikuláš Lazorík a trocha rozveselia našich návštevníkov. 17. augusta sme pripravili veľmi výnimočné podujatie, ktorého hosťom bude street art umelec Lukáš Lukero Krč. Prvý krát sa na Čachtickom hrade objaví Light art show s krvavým príbehom Alžbety Bathory. Bude to podujatie, ktoré kombinuje umenie, svetlo a hudbu a z toho dôvodu bude realizované vo večerných hodinách.

Facebook Čachtický hrad.jpg Zdroj: Facebook/ Čachtický hrad

POVESŤ

Ani po smrti nemala Alžbeta Bátoriová pokoja za spáchané zločiny a zjavovala sa ľuďom, prechádzajúcim okolo hradu. Raz zaspal pastier kdesi pri hrade a snívalo sa mu, že prišla za ním pani, oblečená v bielom. Požiadala ho, aby s ňou šiel do hradu, kde nájde hada so zlatými kľúčmi. Kľúče aby od neho prevzal ústami a had ho dovedie k pokladu. Na to sa pastier zobudil a celú vec zobral ako bezvýznamný sen. A neveril ani vtedy, keď pani k nemu prišla na druhý deň. Na tretí deň sa zjavila v čiernych šatách a vyčítala mu, že ju neposlúchol, lebo teraz dostane poklad len ten, kto bude vykolísaný v kolíske z čerešne, ktorá raz vyrastie na Čachtickom hrade.

Pri tvorbe článku sme využili informácie z nasledujúcich zdrojov: Hrady, zámky a kaštiele na Slovensku (Peter Maráky, Daniel Kollár, Janka Oršulová), www.cachtickyhrad.eu


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Povesti o ňom sú hrôzostrašné, dnes vás však hrad Modrý Kameň prenesie do rozprávky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť