Pondelok 13. 05. 2024 19:50:22 | Meniny má Servác

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Viete, ako za jeden deň spoznať Bratislavský hrad, Čičmany i pamiatky v Košiciach? Navštívte Park Mini Slovensko!

LIPTOVSKÝ JÁN/ Slovensko má nespočetne veľa úchvatných kultúrnych pamiatok, ktoré stoja za spoznanie. Našich čitateľov pravidelne vyzývame k cestovaniu a spoznávaniu krás našej krajiny. Dnes sa však vydáme objavovať jedinečnosti celého Slovenska, a nezaberie nám to viac, ako pár hodín. Poďte s nami do dedinky Liptovský Ján!

Alžbeta Mareková|27. apríl 2024|10:00:06

Zdroj: Alžbeta Mareková

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Pútnické miesto Živčáková ponúka nebeský pokoj v pôvabnom prostredí
Čítajte viac >

V Jánskej doline, pod výbežkom Nízkych Tatier, sa nachádza obec Liptovský Ján. Sama o sebe je veľmi zaujímavá, nájdete v nej Svätojánske múzeum, termálne pramene a krásnu prírodu. Okrem spomínaného v obci sídli aj areál miniatúr s názvom Park mini Slovensko.

1.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

2.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

Nápad skrsol v hlave Kamila Fischera, ktorý sám, alebo s pomocou rodiny, postupne vytváral zmenšený svet. Modely sú veľmi pôsobivé, pre hodnovernosť sa pri tvorbe použil autentický materiál a k svojim predlohám sú v mierke 1:25. Návštevníkov už na prvý pohľad uchvátia neuveriteľne prepracované detaily. Informácie, ktoré sú pri každom modeli uvedené objasňujú, koľko úsilia bolo vynaloženého pri ich tvorbe.

3.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

4.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

Ako príklad môžeme uviesť model Bojnického zámku, ktorého tvorba zabrala nepredstaviteľných 5600 hodín. Ide o jeden z najnáročnejších modelov, čo sa vzniku týka. Autentickosť použitých materiálov sa odráža aj na váhe modelov. Napríklad model hradu Strečno váži 620 kilogramov.

5.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

6.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

„Pred tvorbou miniatúry si zhotovíme fotodokumentáciu a zaobstaráme si plány budovy. Záležať si dávame na najvernejšej podobe stavebného materiálu, ale aj všetkých detailov. Napríklad, miniatúra Levočskej radnice má rovnakú omietku, ako jej veľká sestra. Podobných zaujímavostí na našich miniatúrach môžete nájsť neúrekom. Svedčí o tom aj fakt, že nad jednotlivými modelmi sme strávili od 200, až do 3560 hodín,“ uvádza oficiálna webová stránka Parku mini Slovensko.

7.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

8.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

Prechádzka parkom vám určite zaberie nejaký čas, veď je tu čo vidieť. Čaká na vás Bratislavský hrad, Synagóga Malacky, Mestská veža v Trnave a obdivovať môžete aj ľudovú architektúru v Čičmanoch. Ohúri vás Vlkolínec, vodárenská veža v Brezne, Skanzen Walachia či železničné stanice, medzi ktorými premáva model vlaku. Nachádza sa tu aj mnoho kostolov, kaplniek, hradov, zámkov a iných pamiatok.

9.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

Či už plánujete rodinný výlet, alebo poznávaciu výpravu s priateľmi, Park mini Slovensko bude určite skvelá voľba. Potulky Liptovom síce ponúkajú mnoho zážitkov, no len na jednom miesta budete mať celé Slovensko ako na dlani.

Pri tvorbe tohto článku sme využili informácie z nasledujúcich zdrojov: www.minislovensko.sk


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Ponorte sa do temnej noci, akú ste možno ešte nevideli. V Parku tmavej oblohy sú hviezdy na dosah!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť