Pondelok 29. 04. 2024 04:16:39 | Meniny má Lea

"Zmyslom je poskytnúť prijatie a čas mladým ľuďom," hovorí Lenka Kvašňáková o činnosti prešovského Kreate klubu, ktorý poskytuje aj atraktívnu ježkoterapiu

PREŠOV/ Minulý rok v januári otvorilo IPčko ďalší klub pre mladých, tentokrát v Prešove. Tretí klub v poradí v treťom najväčšom meste na Slovensku nesie názov Kreate klub. Témou klubu je kreativita a mladí ľudia v ňom môžu zmysluplne tráviť svoj čas. Ambasádorkou projektu Kreate klubu je speváčka Katka Koščová.

Lenka Ménová|27. marec 2024|13:00:06

Zdroj: Lenka Ménová

Súvisiaci článok
Hodiny dejepisu v múzeu. Aj takto môže vyzerať duálne vzdelávanie pre žiakov základných škôl
Čítajte viac >

O činnosti Kreate klubu, programe pre mladých, obľúbenej ježkoterapii a ďalších zaujímavých témach nám porozprávala Lenka Kvašňáková, sociálna pracovníčka OZ IPčko – Káčko Prešov/Kreate Klub.

Mohli by ste nám na úvod vysvetliť pojmy IPčko, Káčko a Kreate klub?

  • Organizácia IPčko je nezisková organizácia, ktorá na Slovensku funguje už 12 rokov. Jej činnosť bola spočiatku len na západnom Slovensku, no za posledné dva roky sa IPčko rozšírilo do všetkých krajských miest. Tam fungujú tzv. Káčka, čo sú centrá krízovej intervencie v každom krajskom meste, plus v Michalovciach.

Kreate klub je projektom tejto organizácie a na Slovensku je ich spolu päť. Kreate klub v Prešove nedávno oslávil svoje prvé narodeniny. Už jeho názov vypovedá o tom, že je zameraný na kreativitu v našom živote, cez ktorú vieme na jednej strane spoznávať samých seba a jednak nachádzať nové zdroje ako zvládať náročné situácie. Kreativita je teda nástroj, s ktorým pracujeme.

Ako Káčka fungujú?

  • Tieto kluby sú navrhnuté ako bezpečné miesta pre mladých ľudí približne vo veku od 13 do 30 rokov a sú anonymným, bezplatným, bezpečným miestom. K dispozícii máme viacero miestností, kde sa dá hrať kalčeto, rôzne spoločenské hry, porozprávať sa. Vonku je veľmi príjemný dvor, ktorý sa využíva predovšetkým v letných mesiacoch. Máme aj ateliér, takže náš program sa odohráva v priestore, ktorý je na to najviac vhodný.
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová

Platí sa za vstup, aktivity, prípadne za občerstvenie?

  • Vstup aj aktivity sú pre všetkých zadarmo. Sme nezisková organizácia a je možné nám dobrovoľne prispieť. Ak sa teda v klube chce niekto občerstviť a dať dobrovoľný príspevok, použije nášho Kvika, čo je hlinené prasiatko. Vždy, keď k nám zavíta niekto nový, snažíme sa ho uviesť, vysvetlíme si pravidlá, spôsob fungovania klubu, oboznámime ho s programom. Na našom Instagrame je zverejnené aj video o tom, čo vás čaká, keď k nám prídete.

Čo je hlavným zmyslom klubu?

  • Zmyslom klubu je poskytnúť prijatie a čas mladým ľuďom. Možnosť tráviť čas zmysluplne, rozvíjať sa, objaviť niečo nové, nájsť niečo, čo ich baví, naučiť sa niečo, no zároveň podporiť ich samostatnosť. Preventívne chodievame aj po školách, kde robíme triednické hodiny. V rámci nich prezentujeme našu činnosť, náš klub, ponúkame možnosť prísť k nám.

Sú však aj prípady, že niektorých k nám privedú rodičia, pretože sa o nás dozvedeli, napr. čítali, že existuje klub pre mladých ľudí a je to bezpečné miesto, čo je pre nich dôležité. Rodičom vysvetlíme, ako to u nás funguje a vyprevadíme ich von, pretože žiadni dospelí, žiadne autority tu okrem našich pracovníkov nesmú byť.

Ako funguje váš klub v online priestore?

  • U nás je k dispozícii wifi signál zadarmo, pretože vieme, že mladí ľudia sú veľmi aktívni v online priestore a je to pre nich dôležité. Aj preto máme svoj profil na Instagrame a snažíme sa tam našu činnosť aktívne prezentovať. Práve vďaka Instagramu mnohí prišli medzi nás, netrávia už čas sami doma. Všetko, čo robíme pre mladých, je založené na dobrovoľnosti a na ponuke. Je to ponuka zapojiť sa do programu, zahrať si hry – či už s nami alebo medzi sebou.

Doležité je byť v bezpečí a zároveň neohrozovať ostatných, ktorí sa tu cítia v bezpečí. Preto treba dodržiavať pravidlá – sú to naše klasické, štandardné pravidlá v zmysle neohrozovať seba ani druhých, rešpektovať sa navzájom. Čo občas riešime, to sú nevhodné, až expresívne výrazy, vulgarizmy a nadávky. Mladí ľudia si však už zvykli a upozorňujú sa aj sami medzi sebou.

Aký význam majú pravidlá, ktoré určujete?

  • Pravidlá znamenajú bezpečie. Hranice znamenajú bezpečie – viem, v akom sa nachádzam priestore, ako sa mám správať a čo mi za to bude poskytnuté. Tu nikdy nepočujete krik, hádky, ani nič podobné. Ak niekto poruší pravidlá, vysvetlíme mu medzi štyrmi očami, kde sa stala chyba. To však neznamená, že pred dotyčným zatvárame navždy dvere. Nabudúce, keď sa bude správať vhodnejšie, je medzi nami opäť vítaný. Odsudzujeme správanie, nie ľudí.

Kto k vám najčastejšie chodieva?

  • Najväčšou skupinou, ktorá k nám chodieva, sú stredoškoláci, no navštevujú nás aj vysokoškoláci. Máme tu aj mladých ľudí z Ukrajiny, pretože našim cieľom je poskytnúť bezpečný priestor všetkým. Snažíme sa zachovávať anonymitu. Decká tu môžu prísť a cítiť sa bezpečne. Klub je otvorený vždy v stredu a vo štvrtok do ôsmej večer, v piatok a v sobotu až do deviatej. V čase klubu tu rodičia nemajú prístup, ale ak chcú prísť, pozrieť si priestory, majú záujem sa s nami prozprávať, je to po dohode možné.

Máte veľmi pekné priestory – kto ich pre vás navrhol?

  • Čo sa týka priestorov, sú navrhované tak, aby boli lákavým miestom. Je tu príjemné tlmené zelené svetlo, veľký gauč, kopa vankúšov, huňatý koberec. Sú tu prostriedky, ktorými sa približujeme mladým. Máme tu playstation 5, ale aj klavír a gitaru, rôzne hry, veľmi obľúbené sú predovšetkým kartové spoločenské hry. K dispozícii sú aj knihy, antistresové omaľovanky – každý si preto vyberie, čo ho baví a upokojuje.
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová

O čom sa najčastejšie s mladými ľuďmi rozprávate, aké témy spolu riešite?

  • Veľa rozprávame o zvládacích stratégiách, ako zvládame stres a úzkosť v našich životoch. Stres je ok, je tu každý deň. No keď sa nahromadí, to už nie je v poriadku. Mladí ľudia môžu požiadať o tzv. káčko, čo je krátka konzultácia, max. do 30 minút. Cieľom rozhovorov je nájsť spoločne blízku osobu, ktorej sa môžu zveriť. Rozprávame sa napríklad o tom, aký mali deň a ako zvládnuť ťažkosti, ktoré máme. Tieto aktivity sú skôr preventívneho charakteru a sú rôznorodé: vzdelávacie workshopy (napr. sebapoznávanie), v každej chyžke iná vareška (hľadáme rôzne jedlá, rozprávame sa ako a či decká doma varia, prípadne s kým), riešili sme prokrastináciu, teraz sa veľa venujeme tomu, ako zvládnuť maturitu, prijímačky a pod.

Ktoré aktivity sú u vás mimoriadne obľúbené a prečo?

  • Mimoriadne obľúbené sú predovšetkým kartové hry, veľa sa pri nich rozprávame. Tínedžeri v tomto veku hľadajú časo pomoc a podporu mimo svojej najbližšej rodiny. Nechcú sklamať svojich rodičov, nechcú sklamať učiteľov. Preto, keď sa nemajú dobre, nechcú sa zverovať svojim najbližším zo strachu, že by ich sklamali, preto o problémoch často nehovoria.

A tak sa v nich hromadia negatívne pocity, či pocity osamelosti. A práve s pocitmi osamelosti a strachu sa na nás často obracajú, práve v súvislosti s tým tlakom na výkon. Preto je našim cieľom, aby v tom neostávali sami. 12 rokov funguje četová poradňa, videoporadňa, krízová linka pomoci, mailové poradenstvo, čiže v online priestore, kde tie deti najčastejšie sú. Tieto služby sú anonymné, bezplatné a nonstop.

Akú ďalšiu činnosť vyvíjate?

  • Snažíme sa presadzovať názory, že práve preventívne sa dá veľa vecí podchytiť skôr, než to prerastie do vážnejších problémov. Preto veľmi vítame, že na školách pôsobia školskí psychológovia. Stále sa však učíme, že ísť za psychológom nie je hanba a už vôbec to nie je znakom našej neschopnosti. Na školách vykonávame preventívne aktivity, zúčastňujeme sa na triednických hodinách, venujeme sa vzdelávaniu pedagógov, robíme workshopy pre rodičov, máme podpornú skupinku pre rodičov, ktorí sa stretávajú.

Ako ste fungovali počas pandémie?

  • Počas korony boli v online priestore linky veľmi preťažené a práve v tom čase vznikla aj krízová linka pomoci. Je bezplatná, nonstop a môže na ňu zavolať hocikto. Pohotovostný telefón, ktorý máme v našom centre, je určený pre spolupracujúce subjekty – pre školy, školských psychológov, no nie pre klientov. Každé Káčko má svoj pohotovostný telefón, pretože my máme pôsobnosť v celom Prešovskom kraji. Na čete sú stále 3 – 4 kolegovia, no reálne dokážu uspokojiť len 10 – 15 % klientov.

Nie je riešením zakázať pobyt v online priestore, ale učiť bezpečne sa pohybovať v tomto priestore. Zákaz nie je cesta, rodičia by sa mali naučiť, ako byť dieťaťu sprievodcom v online priestore.

Môžete nám priblížiť kampaň „Som Nevypočutý“?

  • Kampaň „Som Nevypočutý“ je zameraná výhradne na stredné školy. Distribujeme nálepky, ktoré sa majú lepiť do kabíniek WC a na iné miesta, kde mládež chodieva. Je na nich QR kód, cez ktorý vedia nahrať hlasovku alebo napísať, čo ich trápi. Chcú osloviť kompetentných a každý štvrtok sa na streemovacej platforme uskutoční stretnutie, kde sa odpovedá na všetky otázky, resp. výpovede. Odpovedá niekto od nás a niekto z kompetentných (napr. z MŠ SR a iných inštitúcií).
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová

Čo je vaším špecifikom?

  • Špecifikom IPečka a Káčok je to, že každé Káčko má svojho terapeutického ježka. Je to africký ježko zo špeciálneho chovu. Len jeden z 1000 ježkov je vhodný, pretože musí dobre znášať častý kontakt s rôznymi ľuďmi.

U ježka dokážeme pracovať s tým, aký ježko je. To znamená, že na prvý pohľad môže vďaka pichliačom vyzerať nebezpečne. No keď tomu dáme šancu vidíme, ako sa jeho pichliačiky stiahnu, dokáže prijať toho druhého a nechá sa pohladiť.

Veľmi pekne sa dá pracovať s metaforami z ježkovho života. Ľudia, rovnako ako ježko, majú svoje obranné mechanizmy, ktoré sa učíme spoznávať a zároveň sa učíme, čo nám pomáha stiahnuť tie naše pichliačiky. Veľa sa teda venujeme zvládacím stratégiám a technikám. Ježko tiež dokáže zrkadliť pocity – keď sme nervózni, tak aj on je celý napätý. Pracujeme s tým, ako sa upokojiť – akonáhle sa nám to podarí, aj ježko sa upokojí. Je to ježkova prirodzená reakcia.

U nás máme ježka Rendyho, v Košiciach je Ramon, v Žiline je Svetlanka, v Bratislave Diva –prichádzajú k nám už s menom. Náš Rendy má viac ako jeden rok a veľmi dobre znáša množstvo ľudí. Je to náš kolega, terapeut a voláme ho aj doktor Rendy. Má aj vlastnú nálepku, ktorú vymysleli decká.

Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zderoj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová

Súvisiaci článok
Ak radi fotíte krásy a zaujímavosti Prešovského kraja, máte jedinečnú možnosť zapojiť sa do fotosúťaže Choď a foť!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť