Pondelok 29. 04. 2024 04:16:38 | Meniny má Lea

Ich život je v našich rukách. Jedným z cieľov neziskovej organizácie Sloboda zvierat je zastavenie krutosti páchanej na zvieratách

PREŠOV/ Rozhovor s Andreou Hricovou a Denisou Červeňákovou z Regionálneho centra Slobody zvierat v Prešove prináša informácie o tom, ako pomáhajú opusteným, chorým, či týraným zvieratám. Starostlivosť o takéto zvieratá je finančne veľmi náročná, preto 2 % z daní im každoročne pomáha zvládať vysoké náklady na veterinárnu starostlivosť a pokryť ďalšie nevyhnutné výdavky, napríklad na stravu a vybavenie, ktoré potrebujú pre svoju činnosť.

Lenka Ménová|25. marec 2024|13:00:06

Andrea Hricová z RC Sloboda zvierat Prešov. Zdroj: Lenka Ménová

Súvisiaci článok
Kežmarčanov čaká bohatý program podujatí, chýbať nebude ani veľkonočná výstava kraslíc v mestskom parku
Čítajte viac >

Venujete sa primárne psom a mačkám, alebo ste riešili už aj iné zvieratá?

  • Sloboda zvierat na Slovensku, ako aj naša hlavná materská organizácia, ktorej sme pobočkou, rieši všetky zvieratá. Nemáme ich síce kam umiestňovať, ale či už nám boli nahlásené týrané kone alebo iné hospodárske zvieratá, vieme ľudí aspoň usmerniť, ako majú postupovať: kam zavolať, na koho sa obrátiť, prípadne vieme zabezpečiť veterinárne ošetrenie. V prípade, že ide o chráneného živočícha, rieši to Štátna ochrana prírody – napríklad približne pred dvomi rokmi sa ulicami Prešova v blízkosti centra mesta potuloval rys.

Čo sa týka psov, kontaktujeme mestskú políciu, riešiť problém s túlavými psami je totiž povinnosťou mesta. Pre zvieratá, ktoré nie sú zákonom chránené, hľadáme domovy. Pri kontajneroch sme raz našli zajka aj s prepravkou a celou jeho výbavou. Našli sme aj zatúlanú korytnačku – pre tieto zvieratá hľadáme náhradné domovy.

V meste Prešov je prioritne oprávnená riešiť odchyt túlavých zvierat Karanténna stanica pre psov a mačky mesta Prešov, ktorá svojou pôsobnosťou spadá pod Technické služby mesta Prešov. Je to Karanténna stanica pre túlavé a opustené zvieratká odchytené Mestskou políciou na území mesta Prešov, no jej kapacita je značne obmedzená.

Kto zastrešuje vašu 24-hodinovú poradnú službu?

  • V Slobode zvierat všetci pracujeme ako dobrovoľníci, nemáme ani jedného stáleho zamestnanca. Túto dobrovoľnícku činnosť vykonávame popri našej stálej práci, niektorí popri škole a podobne. Väčšinou sa pri tejto činnosti striedame, na našej FB stránke fungujú štyria administrátori a odpovedá ten, kto z nich je práve dostupný. Mnoho ľudí má na nás aj telefonický kontakt. Zdôrazňujem však, že my nie sme oprávnené osoby na odchyt zvierat, prioritne je potrebné kontaktovať mestskú políciu.

Máte zazmluvneného vlastného veterinára?

  • Máme našu dobrovoľníčku, doktorku Veroniku Imrichovú. Momentálne je síce na materskej dovolenke, ale ako dobrovoľníčka nám často pomáha. V ústrety nám vychádzajú aj iné veterinárne ambulancie v rámci mesta Prešov a poskytujú nám rôzne zľavy na ošetrenie zvierat. O našich psíkov sa stará doktorka Martina Franková z HappyVet, ktorá poskytuje aj výjazdovú veterinárnu službu.

Čo je pre vás hlavným zdrojom financií?

  • Najväčší príjem financií máme z 2 % daní. Zapájame sa aj do rôznych výziev a grantov, ak sú zverejnené. Máme svojich sponzorov a nejaká časť finančných prostriedkov je z adopcií. My, ako regionálne centrum, máme právnu subjektivitu a vo financovaní sme nezávislí od hlavnej materskej organizácie. Máme teda vlastné hospodárenie, čo zahŕňa účtovníctvo a vedenie agendy a tiež všetko, čo s tým súvisí.

Ako vám môžu ľudia pomôcť?

  • V troch prešovských obchodoch máme zberné koše, kde nám ľudia môžu kúpiť potravu pre naše zvieratá. Navyše dostanú pri nákupe zľavu 10 %. Ďalej máme na internetových portáloch svoje wish listy, napríklad na stránke www.pomozutulku.sk, kde vedia ľudia prispieť formou nákupu potravy pre zvieratá. Robia sa aj rôzne zbierky.

Novinkou je služba Click and Feed, je to česká platforma, ktorá spolupracuje so značkou Brit. 1 kliknutie, to je cca 25 g kvalitného krmiva značky Brit. Jednotlivé kliknutia plnia virtuálne misky, ktoré na konci mesiaca značka Brit premení na krmivo a rozošle do útulkov. To, že sa nám dá pomôcť aj takýmto spôsobom, máme uvedené aj na našej FB stránke.

Máme tiež dohodu s Kauflandom, že nám poskytnú výrobky pre zvieratá s poškodeným obalom, alebo tesne pred expiráciou. Rovnakým spôsobom nám pomáha aj Pet Center. Rôzne akcie pre nás pripravuje Super zoo, naposledy to bol Adopčný deň.

Čo vnímate ako najväčší problém v Prešove ohľadom zvierat bez domova?

  • Najväčším problémom je, že v treťom najväčšom mesta na Slovensku absentuje útulok. Menšie mestá ako napríklad Vranov nad Topľou či Bardejov útulky majú, v Prešove je len spomínaná karanténna stanica, ktorej kapacita nie je dostatočná. Problém je aj v tom, že v karanténe musia byť zvieratá povinne zo zákona 45 dní, následne sa zviera stáva majetkom mesta. Ešte minulý rok v auguste 2023 sme požiadali vedenie mesta Prešov, aby sme mohli prevádzkovať mestskú karanténu. Stále prebiehajú rokovania a naším cieľom je v prípade schválenia na vlastné náklady vybudovať mestský útulok pre psy a mačky. Naša organizácia nemá právo odchytu zvierat na ulici, ale postarať sa o tie, ktoré nám ľudia prinesú osobne.

S ktorými organizáciami aktívne spolupracujete?

  • Spolupracujeme napríklad s OZ Prešovskí havkáči, kde dobrovoľníci pomáhajú nechceným túlavým psom a mačkám, s košickou neziskovou organizáciou Srdce pre mačky, s OZ Východoslovenské labky, s OZ Mačoz – zvierací azyl pre mačky a iné zvieratá, ktoré potrebujú pomoc, s Univerzitou veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach a mnohými ďalšími organizáciami.

Stretávate sa často s prípadmi, kedy ľudia zámerne ubližujú zvieratám, nielen tým svojim, ale majú snahu poškodiť cudzie?

  • Najčastejšie sa nachádzajú v blízkosti osád zvieratá, ktoré majú rôzne úrazy spôsobené človekom. Keďže nie sú známi majitelia prevažne psov, v prípade potreby im dokážeme pomôcť aspoň čiastočne, napríklad ošetriť rany, či zlomeniny. Riešili sme aj prípad ochrnutej mačičky, ktorú nám priniesli priamo z osady. Dali sme ju operovať a jej stav je zatiaľ stabilizovaný.

Nemáte strach pri práci so zvieratami? Neublížili vám niekedy?

  • Nie, strach nemáme. Napriek tomu, že občas dôjde k menšiemu úrazu, uhryznutiu, poškriabaniu a pod. To sa predsa stáva, je to neoddeliteľná a bežná súčasť našej práce.

Robíte osvetovú činnosť, napríklad na školách?

  • V rámci dobrovoľníctva sme tu mali na brigádu gymnazistov. Bolo to na jeseň, tak nám pomáhali hrabať, čistiť pozemok a pod. Boli sme aj na besede v škole, no je to komplikované, keďže máme popri tejto práci aj svoje zamestnania. Časť voľného času venujeme starostlivosti o naše zvieratká, návštevám veterinára, kŕmeniu, ošetrovaniu a pod. Je nás päť stálych členov, ktorí si striedame služby a potom máme aj občasných dobrovoľníkov.

Je pravda, že najviac problémov so psami je v osadách?

  • Svojho času nás oslovil starosta obce Ostrovany, keďže si v obci nevedeli dať rady so psami v osade. Vďaka príspevkom a získanému grantu od nadácie „Nadace Dagmar a Václav Havlových VIZE 97“ sa minulé leto 2023 podarila skvelá vec práve v spomínanej osade. Začipovalo sa a zavakcinovalo proti besnote viac ako 100 dospelých psíkov. Odobrali, ošetrili a adoptovali sa psíky v najhoršom stave, našiel sa domov aj pre niekoľko šteniatok a začalo sa aj s programom kastrácie feniek.

Aké netypické zvieratká ste už zachránili?

  • Bola to napríklad už spomínaná korytnačka, zranená kačka, netopier i holuby. Veveričky sme viezli až do Zázrivej. V Košiciach je azyl Drobec, čo je súkromný azyl pre nechcené malé cicavce, terra/aqua zvieratá a vtáky. Nie je to občianske združenie, ale snažia sa pomáhať drobným zvieratám v núdzi a ponúkajú aj zvieratá na adopciu. Mali sme možnosť s nimi spolupracovať, keďže u nás sa venujeme výhradne mačkám a psíkov máme v dočaskách.
Denisa Červeňáková z RC Sloboda zvierat Prešov. Zdroj: Lenka Ménová
RC Sloboda zvierat PO. Zdroj: Lenka Ménová
RC Sloboda zvierat v PO - priestory. Zdroj: Lenka Ménová
RC Sloboda zvierat PO. Zdroj: Lenka Ménová
Andrea Hricová z RC Sloboda zvierat PO. Zdroj: Lenka Ménová
Connor si nedávno našiel domov. Zdroj: Lenka Ménová
Plachá biela mačička, ktorú trápia očičká. Zdroj: Lenka Ménová
Benjaminko čaká na milujúcu rodinku. Zdroj: Lenka Ménová
Ryšavý kocúrik v karanténe. Zdroj: Lenka Ménová

Súvisiaci článok
V Prešove vybudujú nový most na štýl Apollo. Obyvateľov čakajú dopravné obmedzenia až do októbra
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť