Pondelok 29. 04. 2024 04:23:18 | Meniny má Lea

SRDCOM Z DEDINY: Čarovné miesto na úpätí Tatier. Spoznajte obec Mlynčeky!

MLYNČEKY/ Slovenské dediny sú zaujímavé, originálne, mnohé aj nápadité a nezvyčajné. Pravidelne spolu spoznávame ich históriu, obdivujeme ich kultúrne pamiatky, či predstavujeme ich súčasný stav a vízie do budúcna. Ani dnes tomu nebude inak. Čaká nás výlet na severovýchod Slovenska a zavítame priamo do očarujúceho Prešovského kraja. Dnes totiž spoločne spoznáme obec Mlynčeky.

Alžbeta Mareková|24. marec 2024|14:30:09

Zdroj: Obec Mlynčeky

Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Spoznajte zaujímavú históriu a okúzľujúce prostredie obce Hvozdnica!
Čítajte viac >

Dedinku nájdete na úpätí Vysokých Tatier, v nadmorskej výške 681 metrov nad morom. Je situovaná v srdci Popradskej kotliny a jej unikátnu polohu podčiarkuje zunivá bystrina Biela Voda. Obec je ako stvorená pre dokonalé miesto na život, s podmanivým tichom, dych berúcimi výhľadmi a len na skok od okresného mesta Kežmarok. Je však aj vďačnou turistickou destináciou, vyhľadávanou pre nekonečné možnosti výletov aj cyklo výletov, lyžovačky, či blízkych termálnych prameňov.

1.jpg Zdroj: Obec Mlynčeky

„Dr. Kurthy László vo svojich myšlienkach o Perle Karpát – dome Tatier uvádza, že v 70-tych rokoch minulého storočia kežmarský obchodník Gustáv Szelényi vybudoval na Bielom Potoku moderný vodný mlyn. Týmto sa starý tristo ročný vodný mlyn odstránil a časom sa prebudoval na letovisko. Tým, že v blízkosti boli vybudované ďalšie objekty, vzniklo malé kúpeľné mestečko Mlynčeky, ktoré tvorilo súbor jedenástich kúpeľných budov so sedemdesiatimi ôsmymi izbami,“ informuje obec na svojej webovej stránke.

2.jpg Zdroj: Obec Mlynčeky

Práve v už spomínanej dobe bolo mestečko naozaj prezývané perlou, nakoľko malo vlastný vodovod a elektrickú sieť, ktorej zdrojom bol práve Biely potok. Pôvodná stavba mlynu bola prebudovaná na letovisko, mnohé hospodárske stanoviská však v roku 1890 vyhoreli.

4.jpg Zdroj: Obec Mlynčeky

Dejiny osady poznačili mnohé nešťastia, medzi inými aj epidémia v rokoch 1917 až 1918. V priebehu prvej svetovej vojny bola z Tatra házu vytvorená vojenská nemocnica. Obec Mlynčeky poznáme ako samostatnú od roku 1956, dovtedy figurovala ako osada, ktorá bola súčasťou mesta Kežmarok. Už v roku 1896 však bolo územie obce známe ako liečebné kúpele.

8.jpg Zdroj: Obec Mlynčeky

„Dr. Muller, ktorý odkúpil liečebné domy od Szelényiho zriadil v nich pľúcne sanatórium. Toto sanatórium odkúpil v roku 1921 Dr. Tutsch, ktorý ho viedol až do roku 1936. Po smrti Dr. Tutscha jeho dcéra sanatórium predala,“ uvádza obec na svojej webovej stránke. Do roku 1939 bolo teda z územia obce rekreačné stredisko, potom sa však jeho osud na nejaký čas zmenil a stalo sa strediskom a rekreačným táborom pre Hitlerjungen, polovojenskú nemeckú mládežnícku organizáciu. To trvalo až do roku 1944.

6.jpg Zdroj: Obec Mlynčeky

„V roku 1949 postihol osadu ľadovec, ktorý narobil veľké škody na poliach, stromoch a strechách rodinných domov. Osada zaznamenáva svoj rozvoj aj výstavbou ďalších štrnástich domov,“ oznamuje obec na svojom webe.

7.jpg Zdroj: Obec Mlynčeky

Postupom času obec prosperovala, zaviedol sa pravidelný autobusový spoj, otvorila sa predajňa zmiešaného tovaru a neskôr aj poštový úrad. Ruka v ruke sa rozvíjala aj kultúra obce a začalo sa aj s výstavbou kultúrneho domu. V roku 1970 sa vysviacky dočkal kostol, ktorého výstavba trvala občanom dva roky, čakali naň však omnoho dlhšie. Postupom času sa dobudovali materská aj základná škola, pre športovcov sa postavilo futbalové ihrisko.

12.jpg Zdroj: Obec Mlynčeky

V súčasnosti obec aj jej občania reagujú na výzvu po zvýšení turistických možností vskutku pružne, svojou snahou navyšujú počet ubytovacích zariadení a skvalitňujú služby.

3.jpg Zdroj: Obec Mlynčeky

Otázky o súčasnom stave obce, ale aj o jej plánoch do budúcna, zodpovedal pre redakciu SP21 starosta obce Mlynčeky, Tomáš Fudaly.

Ako by ste zhodnotili aktuálny stav obce?

  • V súčasnosti obec spracováva nový územný plán, pretože pôvodný je z roku 1989. Do obce sa nám prisťahovali mladé rodiny s deťmi a boli by sme radi, keby ich prišlo viac. Preto sa snažíme aj takýmto spôsobom rozširovať okruh pre výstavbu nových rodinných domov. Pracujeme aj budovaní nového chodníka „v najmladšej“ časti obce, aby sa mohli občania bezpečne pohybovať. V obci funguje aj dobrovoľný hasičský zbor, ktorý sa spolupodieľa aj na obecných podujatiach. Medzi najnovšie aktivity patria otužilci alebo po našom, Ľadové medvede Mlynčeky. Spoločne chodíme otužovať nielen našu imunitu, ale aj priateľstvá.

5.jpg Zdroj: Obec Mlynčeky

Aká je vízia obce do budúcna?

  • Máme veľa plánov, ktoré by sme radi zrealizovali. Snažíme sa zapájať do rôznych výziev a projektov pre malé obce, aby sme si mohli naše sny plniť. Našou víziou však nie je iba zveľaďovať a rozširovať našu obec, ale priviesť do nej ďalšiu generáciu obyvateľov. Mladých, starých, nových či prisťahovaných sa snažíme zbližovať cez obecné podujatia ako Deň obce či futbalový memoriál.

9.jpg Zdroj: Obec Mlynčeky

Nezabúdame ani na najstarších občanov. Naši dôchodcovia sa v hojnom počte stretávajú v priestoroch obecného úradu, ba dokonca spolu chodia na turistické výlety. Každoročne udržiavame aj tradíciu v mesiaci október, ktorý je symbolom mesiaca úcty k starším. Všetkých dôchodcov privítame v sále obecného úradu, kde im deti z materskej a základnej školy pripravia milé predstavenie, my ich pohostíme a na záver im zahráme aj do tanca.

10.jpg Zdroj: Obec Mlynčeky

Určite stojí za zmienku naša materská a základná škola, ktoré by sme chceli udržať čo najdlhšie v prevádzke. A v neposlednom rade je to naša telovýchovná jednota, ktorej fungovanie posledné roky ochablo. Chceme, aby sa mládež zapájala viac do športových aktivít a tým sa opäť obnovila činnosť telovýchovnej jednoty. Aj šport predsa spája ľudí a vytvára nové priateľstvá.

14.jpg Zdroj: Obec Mlynčeky

Ak by k Vám prišiel turista, čo by ste mu v obci odporučili navštíviť?

  • Určite je to náš kostol. Za touto stavbou sa skrýva veľký kus histórie. Až osemdesiat rokov trvalo, kým sa tunajší obyvatelia dočkali výstavby kostola. Za touto kresťanskou stavbou stojí ochota, vzájomná pomoc, súdržnosť a jednota obyvateľov. Základný kameň kostola bol posvätený na odpust v Mlynčekoch a to presne 24. júna 1968. No a slávnostná vysviacka kostola sa konala 8. novembra 1970, pričom kostol je zasvätený Jánovi Krstiteľovi.

11.jpg Zdroj: Obec Mlynčeky

Ďalej sú to lesné chodníčky. Naša obec sa nachádza v druhom ochrannom pásme Tatranského národného parku, teda sme súčasťou nádhernej tatranskej prírody s dych berúcimi výhľadmi na Vysoké Tatry. Na svoje si prídu dokonca aj cyklisti, pretože našou obcou prechádza cyklotrasa, ktorou sa dá dostať priamo do Tatranskej Lomnice.

13.jpg Zdroj: Obec Mlynčeky

Obec Mlynčeky je dedina s mimoriadnym potenciálom, ktorá priateľsky združuje svojich občanov a ochotne víta aj nadšených návštevníkov. A veru, je z čoho byť nadšený. Výlet do tejto dedinky neoľutujete. Poďte sa aj vy pohľadom dotknúť Tatranskej prírody a zažiť podmanivý pokoj v historicky bohatej obce Mlynčeky.

Pri predstavovaní obce sme vychádzali z oficiálnej stránky obce Mlynčeky


Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Jej históriu písali vojnové konflikty, dnes v nej ľudia nájdu podmanivý pokoj. Spoznajte dedinku Prietrž
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť