Streda 16. 10. 2024 10:16:41 | Meniny má Vladimíra

V Prešove sa konal 19. ročník obľúbeného literárneho festivalu "Prešov číta rád"

PREŠOV/ V dňoch 9. – 11. októbra sa v meste Prešov uskutočnil už 19. ročník literárneho festivalu „Prešov číta rád“, ktorý sa stal pevnou súčasťou kultúrneho kalendára mesta. Každý rok priťahuje milovníkov kníh, čitateľov aj spisovateľov z celého Slovenska, ale aj zo zahraničia. Jedinečnou atmosférou, pestrým programom a hosťami sa podujatie zaradilo medzi najočakávanejšie kultúrne udalosti regiónu.

Lenka Ménová|15. október 2024|13:00:07

Veronika Šikulová na besede so žiakmi. Zdroj: Facebook/Evanjelické kolegiálne gymnázium

Súvisiaci článok
V sobotu bude Deň otvorených dverí pri príležitosti 65. výročia vzniku Parku kultúry a oddychu v Prešove
Čítajte viac >

Tento rok sa návštevníci mohli tešiť na pestrú škálu podujatí, vrátane literárnych talkshow, besied, prednášok a hudobných vystúpení. Významným lákadlom bola talkshow moderovaná literárnym publicistom Dadom Nagyom, ktorá sa konala v Hudobnom klube Stromoradie. Medzi hosťami vystúpili osobnosti ako Iveta Henzelyová, autorka kníh o bylinkách, známe sestry Kristína a Daniela Jančové, mladá spisovateľka Dominika Sakmárová, renomovaná slovenská spisovateľka Veronika Šikulová, či britský autor mysterióznych detektívnych príbehov Matt Wesolowski. Hudobnú atmosféru festivalu spestrila skupina Akustika – KOPA.

Klub bylinkárov si prišiel na svoje s prednáškou Ivety Henzelyovej, ktorá sa preslávila knihami ako Bylinková škola, Rok bylinkára či Duchovný svet rastlín. Pre milovníkov detektívnych príbehov bola nesporne veľkým zážitkom beseda s Mattom Wesolowskim, ktorého diela sa zameriavajú na temné mysteriózne príbehy.

Prešov a jeho literárna história

„Prešov číta rád“ nie je len o súčasnej literatúre, ale aj o prehlbovaní vzťahu ku knihám a k čítaniu ako takému. Festival každý rok prináša podujatia, ktoré zapájajú nielen miestnu komunitu, ale aj školské zariadenia, čím podporuje čítanie u mladších generácií. Počas predošlých ročníkov festivalu vystúpili osobnosti ako Dušan Mitana, Mila Haugová, Monika Kompaníková či Juraj Šebesta. Podujatie sa tiež každoročne rozrastá o medzinárodných hostí, ktorí prinášajú rôznorodé pohľady na súčasnú literatúru.

Veronika Šikulová a jej literárne dedičstvo

Jednou z najvýznamnejších osobností tohto ročníka bola Veronika Šikulová, spisovateľka, ktorá patrí k popredným predstaviteľom súčasnej slovenskej literatúry. Šikulová sa vo svojich dielach často venuje témam rodiny, detstva a spomienok. Jej osobitý štýl plný emócií a precízneho jazyka ju zaradil medzi najobľúbenejšie autorky na Slovensku.

Veronika je dcérou legendárneho slovenského spisovateľa Vincenta Šikulu, ktorý patrí medzi najvýznamnejších autorov 20. storočia. Vincent Šikula bol známy svojou láskou k dedinskému prostrediu a jednoduchým ľuďom, ktorých často zobrazoval vo svojich dielach, ako sú napríklad Majstri či Vajíčko. Jeho diela sú preniknuté láskou k Slovensku a k jeho kultúre. Literárne dedičstvo Vincenta Šikulu ovplyvnilo aj tvorbu jeho dcéry Veroniky, ktorá nadviazala na rodinnú tradíciu, ale zároveň priniesla do slovenskej literatúry nový, moderný pohľad.

Veronika Šikulová o svojej účasti na festivale povedala: „Najkrajšia slovenská knižnica je v Prešove. Až mi včera srdce poskočilo od radosti. Aj dnes, keď som počúvala, ako opatrili platan pod oknami. 'Prešov číta rád' je dobré podujatie, na chvíľu máte pocit, že svet sa točí len okolo vás. Ďakujem za pozvanie, moderovanie, všetkým gymnazistom a šupkárom za pozornosť, nedajte sa, pýtajte sa a rebelujte, čítajte knižky, nech ste múdri.“

Podpora čítania a kultúry v regióne

Festival „Prešov číta rád“ je dôležitým impulzom pre podporu kultúry a čítania v regióne. Bezplatný vstup na všetky podujatia umožňuje širokej verejnosti zúčastniť sa diskusií, prednášok či stretnutí so spisovateľmi. Takéto podujatia sú neoceniteľné nielen pre Prešov, ale aj pre celý región, ktorý si vďaka nim buduje silné kultúrne povedomie a zvyšuje záujem o literatúru.

Ako už naznačili predchádzajúce ročníky, festival má silu spájať rôzne generácie čitateľov, od mladých študentov po skúsených milovníkov literatúry. Každý ročník prináša nové výzvy, nové osobnosti a nové príbehy, ktoré obohacujú kultúrny život mesta. Festival je zároveň príležitosťou ukázať, že čítanie má stále svoje miesto v modernej spoločnosti.

Zdroj: Facebook/Evanjelické kolegiálne gymnázium

Súvisiaci článok
Nevšedné filmové zážitky prináša do Prešova 15. ročník filmového festivalu POCITY
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť