Nedeľa 29. 09. 2024 01:21:14 | Meniny má Michal, Michaela

Na Budatínskom hrade pokračuje stretnutie slovenských a českých drotárskych majstrov

ŽILINA/ V areáli Budatínskeho hradu v sobotu pokračuje jubilejné 30. stretnutie drotárskych majstrov zo Slovenska a Českej republiky. Podľa hovorkyne Považského múzea Magdalény Lackovej je dvojdňové podujatie najstarším a zároveň najdlhšie trvajúcim pravidelným podujatím zacieleným na nositeľov tohto nevšedného remesla.

TASR|28. september 2024|13:04:19

Zdroj: Facebook/Považské múzeum

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Budatínsky hrad, miesto s bohatou históriou a príbehom nešťastnej lásky
Čítajte viac >

Drotárske stretnutie sa po prvý raz konalo v roku 1991. "Podujatie vzniklo preto, aby sa stretli ľudia, ktorí sa zaoberajú, či už prakticky alebo teoreticky, drôtom. Malo to taký úspech, že vytrvalo až do dnešných dní a s výnimkou trojročnej pandemickej prestávky sa organizuje každý rok," uviedla Lacková.

Okrúhle výročie si organizátori spoločne s drotárskymi majstrami pripomenuli na piatkovom slávnostnom spomienkovom seminári. "Prišlo takmer 40 drotárov z rôznych kútov Slovenska a susednej republiky a spoločne absolvovali poznávaciu exkurziu do hlavných centier drotárskeho kraja Veľkého Rovného a Dlhého Poľa a neskôr aj odborné prednášky k problematike ošetrovania kovových a nekovových materiálov," doplnila Lacková. Sobotňajší workshop drotárov je venovaný tvorbe drôtených výtvarných objektov s prvkami trash artu na voľnú tému. "Tohtoročnou úlohou sme chceli pripomenúť globálne problémy súvisiace s neustálym rastom produkcie odpadu a upozorniť na potrebu vyššej environmentálnej zodpovednosti ľudstva," priblížila historička drotárstva Katarína Hallonová.

Pripomenula, že podstatou drotárstva bola recyklácia predmetov každodennej potreby a veľmi efektívne využívanie základného materiálu. "Tradičná práca s drôtom môže byť jednou z možností, ako dať veciam druhú šancu a zmysluplne využiť aj zdanlivé zbytočnosti na artefakty, ktoré potešia či skrášlia naše životy," dodala Hallonová.

Návštevníci Budatínskeho hradu dostali možnosť otestovať si pod vedením lektora svoju šikovnosť v Škole drôtovania. V Drotárskom pavilóne si okrem stálej expozície drotárstva mohli pozrieť výstavu s názvom Čo drôt spojil, čas nerozdelí... venovanú tradičným drotárskym technikám využívaným pri opravách predmetov najrôznejšieho charakteru. Rodiny s deťmi potešil príbeh O prefíkanom drotárovi, ktorý pripravilo divadelno-hravé zoskupenie Razca ako zážitkovú prehliadku hradu.


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Rozhľadňa Špicák - výlet, pri ktorom vypotíte dušu a zároveň budete jasať radosťou
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť