Nedeľa 29. 09. 2024 01:18:13 | Meniny má Michal, Michaela

V areáli handlovskej nemocnice vznikla nová oddychová zóna

HANDLOVÁ/ Dobrovoľníci neziskovej organizácie Sv. Lujza s pomocou Nadácie AGEL vytvorili v areáli nemocnice oddychovú zónu pre klientov Senior centra Sv. Kataríny aj pacientov.

Natália Štepanovičová|27. september 2024|10:00:06

Zdroj: Nemocnica AGEL Handlová

Súvisiaci článok
V Handlovej vznikne komunitná záhrada
Čítajte viac >

Dobrovoľníci neziskovej organizácie Sv. Lujza, pravidelne navštevujú klientov Senior centra ktoré funguje pri nemocnici.

"Návštevami v nemocnici sa snažíme seniorom preukazovať, že sú stále súčasťou komunity a že nám na nich záleží. Práve počas nich sme dostali nápad vytvoriť v blízkosti nemocnice oddychovú zónu. Čas strávený vonku je plnohodnotným zmyslovým zážitkom, ktorý nás zakotvuje v prítomnom okamihu a pomáha nám cítiť sa prepojení. Pobyt na čerstvom vzduchu je nevyhnutný pre každého človeka," vysvetlila zámer myšlienky Veronika Takáčová z neziskovej organizácie Sv. Lujzy.

Vysadili kvetinovú záhradu, pred začiatkom zimy do nej pribudnú kŕmidlá

"Pred vstupom do nemocnice bola veľká stará fontána, zeleň a tiež ideálny priestor na lavičky. Pri realizácii projektu sme oslovili firmu, ktorá sa zaoberá údržbou zelene, aby nám pomohli zreálniť naše predstavy a spoločne sme z tohto priestoru vytvorili kvetinovú trvalú záhradu," povedala Takáčová.

Lavičky sú umiestnené tak, aby poskytovali pacientom okrem tieňa aj priestor na relax a aktivity, ako aj na vzájomnú komunikáciu. Záhon spríjemní priestor a rastlina poskytne okrem jarných kvetov aj tieň pri popoludňajších teplotách. V druhej fáze projektu pred zimou by podľa Takáčovej, doplnili park o kŕmidlá pre vtáčiky, o ktoré sa spoločne budú starať dobrovoľníci s klientami Senior centra.

Riaditeľka nadácie Iveta Chreneková informovala, že sú veľmi radi, keď sa im darí plniť sny ľudí, ktorí sa ocitli v ťažkých životných situáciách.

"Jeden sen sme pomohli splniť aj v Senior centre Sv. Kataríny v Handlovej, kde vďaka dobrovoľníkom vznikla oddychová zóna pre seniorov a rodinných príslušníkov, ktorý nadácia financovala sumou 3 000 eur. Seniori budú môcť v peknom prostredí načerpať sily a nájsť pokoj. Všetkým prajeme hlavne veľa zdravia,“ vyjadrila spokojnosť s realizovaným dielom riaditeľka.

Generácia, ku ktorej neodmysliteľne patrí pohyb

Veľkú vďačnosť za vznik oddychovej zóny pociťujú aj klienti Senior centra a jeho vedenie, ktoré poznamenalo, že seniori pochádzajú z generácie, ktorá bola zvyknutá zdržiavať sa v prírode väčšinu času, preto sa práve v našom areáli, obklopení stromami a zvukmi prírody, cítia najlepšie.

"Veríme, že v novovytvorenej oddychovej zóne, na krásnych lavičkách, pri fontáne plnej rozkvitnutých rastliniek, prežijú ešte mnoho krásnych okamihov a sme veľmi vďační všetkým, ktorí priložili ruku k dielu a pričinili sa o jej vznik,“ povedala riaditeľka Senior centra Sv. Kataríny Marta Eckhardtová.


Súvisiaci článok
V Handlovej sprístupnili inkluzívne ihrisko
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť