Sobota 27. 04. 2024 16:23:44 | Meniny má Jaroslav

Aké bezpečnostné opatrenia budú sprevádzať podujatia počas Veľkej noci?

SLOVENSKO/ Po teroristickom útoku v Moskve (22. 3.), keď vycvičení muži spustili paľbu z automatických zbraní, pričom v priestore zároveň vypukol požiar a na mieste zahynulo podľa posledných správ najmenej 137 ľudí, aj slovenské bezpečnostné orgány zvyšujú úroveň bezpečnostných opatrení pre najbližšie Veľkonočné sviatky.

Marián Homér|28. marec 2024|13:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: Polícia

Súvisiaci článok
VIDEO Prečo musia šteňatá niektorých plemien zbytočne trpieť počas tetovania?
Čítajte viac >

K útoku v Moskve sa mala prihlásiť džihádistická sieť Islamský štát a podľa dostupných informácií mal byť cielený na kresťanskú komunitu. Pred súd v Moskve už postavili prvých štyroch obvinených mužov. Pochádzajú z Tadžikistanu, priznali vinu na teroristickom čine a hrozia im doživotné tresty odňatia slobody. Bezpečnostná rada SR nechce podceniť situáciu počas veľkonočných sviatkov. Nebolo by to prvýkrát, kedy si teroristické jednotky pre svoje vražedné vyčíňanie vybrali najvýznamnejšie kresťanské sviatky.

Lahore, 2016 - teroristi zaútočili vo Veľkonočnú nedeľu

Podľa správy Európskeho parlamentu, ktorý sa útoku venoval, bol “hrôzostrašný teroristický útok v pakistanskom Láhaur z 27. marca 2016 zameraný na kresťanské rodiny oslavujúce Veľkonočnú nedeľu.” Bombový útok vykonaný v parku určenom na veľkonočnú oslavu si vyžiadal 72 mŕtvych a 340 zranených.

Srí Lanka, 2019 - séria bombových útokov

Explózie vo vybraných hoteloch a kostoloch si vyžiadali životy najmenej 290 ľudí, stovky ďalších ľudí boli zranené. Útok bol organizovaný na Veľkonočnú nedeľu a cielený najmä na menšinovú kresťanskú komunitu na Srí Lanke. Niektoré bomby vybuchli v kostoloch práve počas veľkonočných bohoslužieb.

To je iba vzorka z útokov, ktoré dokazujú, že najznámejšie kresťanské sviatky môžu teroristi vnímať ako príležitosť. Aj v nadväznosti na udalosti v Moskve, slovenské bezpečnostné orgány rozhodli, že na veľkých podujatiach spojených s Veľkou nocou budú platiť mimoriadne opatrenia. Bezpečnostné zložky štátu budú monitorovať bohoslužby či nákupné strediská a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok pripustil možnosť zvýšenia stupňa rizika teroristického ohrozenia z druhého na tretí.

"Budú prijaté mimoriadne opatrenia, aby sme posilnili všetky rizikové podujatia, najmä spojené s Veľkou nocou,” ubezpečil tento týždeň po Bezpečnostnej rade minister vnútra. Situáciu Bezpečnostnú situáciu na Slovensku podľa ministra pravidelne vyhodnocuje Národné bezpečnostné analytické centrum. K tejto téme sa má stretnúť s ministrom zase budúci týždeň.

Minister spomenul, že aktuálne sa aj na Slovensku nachádza mimoriadne nebezpečný muž, pochádzajúci z Tadžikistanu, ale s trvalým pobytom na Ukrajine. Aktuálne je umiestnený v záchytnom tábore Sečovce a prebieha konanie o jeho extradícii. Ani to nie je po prvýkrát.

Nebezpeční muži s prepojením na teroristické zložky sa na Slovensku objavovali už v minulosti. Napríklad Mustafa Labsi - alžírčan zadržaný na Slovensku mal bohatú kriminálnu minulosť. V britskom a francúzskom väzení strávil päť rokov pre podozrenie zo spolupráce s teroristami. Mal patriť k alžírskej sieti al-Káidy. Absolvoval výcvik v Afganistane a sám mal cvičiť ďalších bojovníkov.


Súvisiaci článok
S heslom “Nádej zomiera posledná” pátra polícia po dávno stratených osobách
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť